Оздоровлення холодом: луцькі моржувальники поділилися власними секретами

Оздоровлення холодом: луцькі моржувальники поділилися власними секретами

У Луцьку чимало відважних жителів починають свій ранок із занурення у холодну воду. І навіть мороз -3 затятих моржувальників не лякає. Кожного ранку вони приходять до Стиру на центральний пляж, аби оздоровитися холодом.

На пляжі збираються і початківці, і досвідчені плавці. Усі один одного вже добре знають, існує навіть асоціація місцевих моржів, інформує 12 канал.

«Життя зараз, знаєте, досить складне. Свого додає емоційне навантаження. Хочеться гармонії, а вода того додає. Вона забирає весь негатив. Найтяжче лише дійти до водойми і зануритися у холодну воду», – зауважує моржувальниця Алла Жупанюк.

Ігор Лащук починає свій день із холодних купань вже більше 15 років. Без загартування, каже, нині й не уявляє свій ранок. Тепер він ділиться головними секретами правильного моржування:

«Якщо тіло буде розігріте – у воду небажано лізти, тому що це буде занадто великий стрес для організму, тому бажано спочатку зробити зарядку, пройтися по парку, пробігтися».

Окрім правил, у багатьох моржувальників є і свої ритуали.

«Ми спершу молимося, заходимо у воду – виходимо здоровими. Наприклад, я навіть звертаюся до води і кажу: «Водичка-сестричка, допоможи мені і всій родині бути здоровими, цілими й крепкими». Коли виходимо з води, кажемо один одному золоті слова: «Із зціленням вас», – зауважує моржувальник Олександр Данилюк.

Момент найбільшого адреналіну, зауважують лучани, – занурення. Опісля відчуття переповнюють і дають заряд бадьорості та  сил на весь день.

«Аж пара з мене йде! Не жарко зовсім. Тепленько, тільки дуже швиденько треба одягатися і розтиратися», – ділиться враженнями Алла Жупанюк.

На думку лікарів,  регулярне моржування може бути корисним. Втім, не для всіх. Тому, якщо хочете спробувати – спочатку обов’язково пройти обстеження.

«Людям з серцево-судинними захворюваннями, з гіпертонічною хворобою, які мають проблеми інфекційного генезу, які мають проблеми зі щитовидною залозою – моржування протипоказане», – розповідає сімейна лікарка Тетяна Кравчук.

Найоптимальніша пора для початку моржування – осінь.  Можна починати з вологого обтирання, прохолодного душу чи прогулянок босоніж по росі чи снігу.

Якщо підготовка була успішна і ви починаєте регулярне моржування, лікарі радять пам’ятати,  що купатися у холодній воді не можна більше 3 хвилин. І змочувати волосся також не рекомендують.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Флавоноїди - смачний захист вашого здоров’я
Наступна новина Карантин вихідного дня дав результат, але продовжувати його не будуть, – Шмигаль
Останні новини
Схожі новини