Флігель палацу Вільгів у голобському старому парку. #ДОРОГОЮ НА СВІТЯЗЬ

Флігель палацу Вільгів у голобському старому парку. #ДОРОГОЮ НА СВІТЯЗЬ
У Голобах...

Місцеві мандри увійшли в моду. Ми шукаємо замки, садиби, руїни, храми і локації, які надихають і які поруч. Але часто просто не знаємо про їх існування.

«Що б то ще таке подивитися дорогою на Світязь?» - думає кожен другий турист, який влітку їде на Шацькі озера. Правда ж? Дорога довга – і хочеться набратися досхочу чогось волинського-волинського: світлин і вражень, вражень і світлин…

«Перший» розкаже про найцікавіші місця на Волині дорогою на Світязь. Щоб їх побачити, далеко з дороги звертати не треба))


Колись то був один із маєтків розкішної панської садиби в Голобах. Потім – інтернат для особливих дітей. А далі – руїна з особливою долею.  Сьогодні останній маєток садиби Вільгів – то вже майже купа цегли.

 *  *  *

Під егідою совєтської влади тут був і клуб, і госпіталь, і лікарня, і школа-інтернат...

 *  *  *
Заклали садибу в 1711-му. Садиба мала свою в’їзну браму. Центральний палац не дожив до нас із вами. Згорів у 1870-му.

 *  *  *

На час будівництва палацу (не пізніше 1730 р.) в Голобах селище належало родині шляхтичів  Вільгів-Ярузельських. Родовий герб Вільгів був розміщений на фронтоні палацу. Тоді ці стіни належали Франциску Фабіану Вільгу та його дружині Теофілі Ярузельській.

 *  *  *

Кожен наступний власник Голобів додавав тут щось своє. Ярузельські, Вільги, Потоцькі, Підгороденські, Ронікери... Прізвища відомих шляхетських родин Речі Посполитої.

За кращих часів тут стояло кілька будинків, довкола - парк зі ставками та альтанками на 10 га. У ньому були навіть «звіринець» і літній кінотеатр. Липові, ясенові, букові алеї. Розкішні ялини, від яких подекуди... пеньки.

 *  *  *

Зовні палац нагадував палац Чорторийських в Любліні, зведений у той же час, в 1730-х роках. Згорів під час пожежі у середині 19 століття.

Вже напочатку 20 ст. друга половина маєтку разом із флігелем належала дочці графині Ронікер Марії Подлевській. Вона переобладнала флігель на свої апартаменти. Добудувала парадну залу та оранжерею. Згодом, аж до першої половини 20 ст. маєтком володіла її донька Марія Подлевська-М’яновська. А далі прийшли совєти…

 ЧИТАТИ ТАКОЖ: Церква від графа Браницького. Всередині - ікони зі слідами від куль.  #ДОРОГОЮНАСВІТЯЗЬ

*   *  *

У 1939-му на території садиби Вільгів облаштували гарне футбольне поле, навіть доріжки, якими кроси бігали. Згодом, за Союзу, тут пробували будувати фізкультурно-оздоровчий комплекс.

 *  *  *

Після Першої світової перебудували і флігель: додаткову споруду в палацовому комплексі, що могла стояти навіть окремо від основного будинку. Саме він і достояв дотепер.

У голобському парку...

 *  *  *

Коли стихла Друга світова у будиночку, що колись був флігелем, облаштували клуб, потім військовий госпіталь, далі – лікарню. А зрештою - школу-інтернат для особливих діток. На ту пору там був добротний ясеновий та дубовий паркет ще з панських часів.

 *  *  *

А в 1979 році садибу внесено до реєстру пам’яток містобудування та архітектури України. Ще через 10 літ інтернат закрили. Так пішов зворотній відлік останнього маєтку з колись розкішної садиби Вільгів.

 *  *  *

Коли ще закон дозволяв передати пам’ятку релігійним громадам, це зробили із в’їзною брамою садиби Вільгів, віддавши її під храм тоді УПЦ КП. Він знаходиться поруч.

Фото: Ірина КАБАНОВА для проєкту «Занесло в село»

Архівні фото – зі сторінки «Голоби і голобчани на ретро-фото»

Садиба Вільгів у 1947-му


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У МОЗ розповіли, як хочуть змінити критерії адаптивного карантину
Наступна новина У Луцьку виявили 16 нових хворих на коронавірус. Де ще на Волині?
Останні новини
Схожі новини