Фолієва кислота - що потрібно про неї знати

Фолієва кислота - що потрібно про неї знати
Фото ілюстративне

Фолієва кислота — це вітамін В9, водорозчинна речовина, необхідна організму для нормального функціонування органів і систем. Вітамін В9 підтримує цілісність клітин та їхніх мембран, допомагає в роботі кровотворної та імунної систем, а також сприяє нормалізації гормонального фону, бере участь у процесах обміну речовин.

Де міститься вітамін В9

У природі фолієва кислота міститься в зелені, крупах, бобах, горіхах, грибах. Крім того, продукти, багаті на вітамін В9, — це капуста й буряк, яйця та печінка. Цитруси, банани, авокадо, папая та артишок містять достатньо фолієвої кислоти та рекомендуються до періодичного вживання для підтримки рівня вітаміну В9 в організмі.

Коли призначають фолієву кислоту

Швидкість засвоєння фолієвої кислоти залежить від генетичних особливостей людини. У нормі дорослим при середній фізичній активності потрібно 400 мкг вітаміну на добу. Вагітним жінкам та особам, які активно займаються спортом, рекомендується споживати приблизно 600 мкг. Дітям — від 50 до 400 мг залежно від віку.

Деякі люди не отримують фолієву кислоту в потрібній кількості, що може призвести до виникнення таких патологічних станів, як:

  • анемії (макроцитарна, мегалобластна, перніціозна);
  • спру (тропічна діарея);
  • зниження рівня еритроцитів у крові, спричинене іонізуючим випромінюванням або хімічними речовинами;
  • анемії після хірургічних втручань;
  • анемії, спричинені туберкульозом кишки чи гастроентеритом;
  • пелагра (нестача вітаміну РР або В3).

При таких захворюваннях лікар призначає прийом фолієвої кислоти у формі таблеток. Вітамін В9 також показав свою ефективність у лікуванні безпліддя та під час підготовки до зачаття, оскільки позитивно впливає на утворення статевих клітин.

Фолієва кислота допомагає в розвитку плода, особливо в період закладання нервової трубки, а також знижує ризик появи вроджених патологій.

При хворобах печінки, алкоголізмі та порушеннях харчування вітамін В9 сприяє поліпшенню загального стану та підтримці організму.

Особливості препарату

Фолієву кислоту з великою обережністю слід застосовувати людям з анеміями невстановленого походження, оскільки речовина впливає на діагностичні показники при злоякісних анеміях.

Заборонено самостійно змінювати тривалість прийому препарату та його дози. Довге споживання вітаміну В9 може призвести до зниження концентрації ціанокобаламіну в крові.

Фолієва кислота не впливає на здатність людей керувати транспортними засобами та механізмами.

Де придбати фолієву кислоту

Препарат Фолієва кислота є в Аптеці 911. В асортименті представлений вітамін В9 багатьох виробників: Київський вітамінний завод, Харківська фармацевтична фабрика, «Технолог», «Квайссер Фарма» («Доппельгерц»), «Солгар» тощо.

При замовленні через сайт, якщо препарат є в наявності, ви зможете забрати його з аптеки через 3 хвилини після оформлення заявки. Бронь на товари триває 24 години. Доставка «Укрпоштою» та «Новою Поштою» здійснюється безкоштовно.

Довідка

Перед застосуванням препарату обов’язково проконсультуйтеся з лікарем.  Обов’язково ознайомтеся з інструкцією перед тим, як почати приймати препарат. 

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Тисяча за вакцинацію: на Волині - нова шахрайська схема
Наступна новина Учні липинського ліцею тепер можуть їздити у луцькій маршрутці дешевше
Останні новини
Схожі новини