Гагарін і Луцьк. Що пов’язує першого космонавта світу з Волинню

Гагарін і Луцьк. Що пов’язує першого космонавта світу з Волинню
На аеродромі Луостарі, 10 травня 1957 року.

Рівно 58 років тому перша людина полетіла у космос. Її ім’я досі знає кожен школяр – це росіянин Юрій Гагарін, Герой Радянського Союзу.

У Луцьку жив і працював Геннадій Мисан, багаторічний очільник місцевої обласної філармонії. Він особисто знав Гагаріна, бо служив з ним у Заполяр’ї. Більше того, до цих пір поблизу Луцька стоїть літак, на якому особисто літав Юрій Гагарін з 1957 по 1959 рік.

* * *

Геннадій Петрович Мисан помер 15 років тому. Його дружина - Лариса Дмитрівна – показує нам фото з сімейного архіву. Каже: чоловік міг годинами говорити про свою роботу, а от службу в армії здебільшого мовчав.

Втім у його сім’ї і син, і внучка та інші члени родини заслуженого працівника культури України знають цікавий факт із його біографії: Геннадій Петрович служив в одній ескадрильї з тим самим першим космонавтом світу Юрієм Гагаріним.

«Ну служив собі з Юрієм Гагаріним, та й служив, як і багато інших з ним разом. Адже тоді це був просто його однополчанин, це вже пізніше він прославиться на весь світ, як людина, яка вперше полетіла в космос», - розповідає Лариса Дмитрівна.

Строкову службу Мисан проходив у Заполяр’ї, у школі авіаційних спеціалістів. Після її закінчення став авіамеханіком, готував реактивні винищувачі до польотів на аеродромі Луостарі.

* * *

Перед 1958 роком до них в третю ескадрилью привезли новачків, які закінчили Оренбурзьке авіаційне училище. Звісно ж, тоді ніхто з однополчан і думки не допускав, що серед них ходить майбутній перший космонавт світу. Колись Геннадій Петрович дав інтерв’ю газеті «Радянська Волині», у якому згадував, що Юрій Гагарін був такий, як всі, але виділявся серед інших своєю щирістю та почуттям гумору.

Вже у 1958 році Геннадія Мисана обрали секретарем секретарської організації ескадрильї, а Юрій Гагарін увійшов у склад бюро та відповідав за випуск стінгазети «Винищувач».

«Юрій Олексійович був цікавим співрозмовником, багато жартував, з ним хотілося спілкуватись. Ми разом навчались в університеті марксизму-ленінізму. Виступи Гагаріна завжди були змістовні і глибокі», - розповідав у 1986 році Геннадій Мисан.

Геннадій Мисан біля літака, який ремонтував для Юрія Гагаріна. Гаразджа, 2001 рік.

В тому ж таки інтерв’ю Геннадій Мисан сказав, що весною 1960 року в їхній частині заговорили про те, що Гагаріна переводять на нове місце служби – в Москву. Через трохи і наш земляк покинув Заполяр’я і поїхав на Волинь, де спочатку працював в Нововолинську директором палацу культури шахтарів.З 1971 по 1996 роки він працював в обласній філармонії в Луцьку.

* * *

З тих пір він свого однополчанина ніколи не бачив. А коли почув по радіо про те, що Юрій Гагарін полетів у космос, то спочатку й не повірив, що то – його товариш по ескадрильї. Повірив тільки тоді, як наступного дня побачив світлину в газеті. Пішов на пошту, відправив Гагаріну вітальну телеграму.

Лариса Дмитрівна, згадала й власні враження про 12 квітня 1961 року.

«Коли про це почитала в газеті «Правда» - це був стан якоїсь ейфорії не лише в мене, а й у всіх людей. Я дуже добре пам’ятаю, як про це тоді писали, з яким захватом цю тему обговорювали усі», - пригадала Лариса Дмитрівна.

* * *

Цікаво, що в армійські часи Геннадій Мисан був авіамеханіком, і пізніше згадував, як йому неодноразово доводилось ремонтувати літак, на якому літав Юрій Гагарін.

До слова цей «МІГ-15», свого часу перегнали з аеродрома Луостарі на Луцький військовий аеродром, на якому в ті далекі часи також дислокувались літаки аналогічного типу зі складу 806-го ордена Суворова 3-го ступеня авіаційного полку винищувачів-бомбардувальників, звідки він вже і потрапив до дитячого табору відпочинку в Гаразджинському лісі, де стоїть й донині.

На аеродромі Луостарі, 10 травня 1957 року.

Десь у 2001 році разом із журналістами газети «Луцький замок» Геннадій Мисан вирушив до цього лісу, аби впізнати, чи дійсно це той самий літак. Коли його побачив, то вже сивочолий чоловік, з хлоп’ячим азартом виліз на літак і сказав: «Так це він, мій рідний!».

Лариса Дмитрівна згадала, що за життя її чоловік мав свою традицію і щороку, в день космонавтики, приходив до цього літака.

Юлія Остапович


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку на місці «Опери» відкриють новий нічний клуб
Наступна новина Волиняни тимчасово не зможуть виготовити біометричних паспортів
Останні новини
Схожі новини