Газова арифметика: як самостійно встановити лічильник

Газова арифметика: як самостійно встановити лічильник

Навіщо це робити та які моделі приладів обліку газу доступні українському споживачеві.

На українців очікує підвищення цін на газ, перший етап якого, найімовірніше, відбудеться вже у квітні цього року. А поки уряд готується до дискусії з Міжнародним валютним фондом, на який саме період розтягнути підвищення тарифів, що мають відповідати ринковій вартості газу.

Промисловість і бізнес в Україні давно купують газ за ринковими цінами, і, відповідно, ведуть його строгий облік. А ось населення, бюджетні та соціальні організації, теплокомуненерго залишаються для облгазів та інших постачальних компаній найбільш «неврахованими» споживачами, завдяки яким можна проводити маніпуляції з газом. Наприклад, продавати газ промисловим споживачам і списувати його на потреби населення. Бо за населення і теплокомуненерго частково продовжує платити уряд у вигляді пільг і субсидій.

Чи стане підвищення тарифів рішенням проблеми раціонального використання газу в країні – складно сказати. Але воно може ще значно збільшити прибутки газопостачальних компаній. Останні 20 років різні уряди намагаються зобов'язати власників облгазів встановити прилади обліку на кожному етапі постачання газу, включно з лічильниками у квартирах усіх споживачів. І 20 років облгази знаходять безліч причин та відмовок цього не робити.

Однак підвищення тарифів на газ може об'єднати уряд і населення в бажанні швидше поставити всі витрати блакитного палива в країні під повний контроль. Першому дуже не хочеться збільшувати витрати на пільги і субсидії, другому – платити за приписувані «зі стелі» кубометри. Врешті-решт порятунок потопаючих – справа рук самих потопаючих. Mind вирішив дізнатися, чи може споживач самостійно встановити у квартирі лічильник і як грамотно провести цю процедуру. Розповідає Дмитро Кисельов, юрист ЮФ Integrites.

Чи є законодавча база для встановлення лічильників? Повсюдне встановлення вимірювальних приладів і облік споживання газу як постачальниками, так і споживачами є одним із механізмів економії газу. До того ж це дозволить скасувати практику перекладання втрат у системі на кінцевих споживачів, а постачальники і органи контролю бачитимуть, де відбуваються втрати, та вживатимуть заходів для їхнього усунення.

Нормативна база для впровадження такого механізму вже давно існує – це ЗаконУкраїни «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» (від 16.06.2011, останні зміни – від 21.12.2017). 

Так, відповідно до статті 2 цього закону, суб'єкти господарської діяльності, які здійснюють розподіл природного газу на відповідній території (обл- і міськгази), самі оснащують споживачів природного газу – фізичних осіб (населення) індивідуальними лічильниками газу. Загальнобудинковий лічильник газу може бути встановлений лише за згодою співвласників багатоквартирного будинку.

Згідно статті 3, фінансування робіт з оснащення лічильниками газу населення здійснюється за рахунок:

  • коштів суб'єктів господарської діяльності, які здійснюють розподіл природного газу на відповідній території;
  • коштів відповідного бюджету, крім коштів місцевих бюджетів;
  • інших джерел, не заборонених законодавством.

Як самостійно встановити лічильник? Побутові споживачі природного газу – фізичні особи (населення) можуть не чекати, коли облгаз прийде до них встановлювати лічильник (або якщо не подобається пропонована модель лічильника), а самостійно придбати індивідуальний газовий лічильник із переліку сертифікованих та встановити відповідно до процедури.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На сервери Олімпійських Ігор під час церемонії відкриття здійснювалася кібератака
Наступна новина Лучан запрошують на «швидкі побачення» в рамках благодійної акції
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні