Глобального потепління не уникнути! Які дії

Глобального потепління не уникнути! Які дії

Цьогорічне літо побило температурні показники по всій планеті та привернуло увагу на глобальне потепління навіть найбільших скептиків і найбільш байдужих до екологічних проблем жителів планети. У Канаді, що ніколи не славилася високими температурами, цього року в +49С від спеки загинуло кілька людей. Цього ж року в Польщі зробили дослідження й виміряли температуру в різних локаціях міст: якщо температура повітря - 30С, у холодку під деревом на траві - 23-24С, на асфальті - близько 50С, а на поверхні машини - рекордні 76С. І ось маленький спойлер: заасфальтованість, вирубка дерев і зменшення кількості трави в містах ніяк не допомагають!

Міста стають гарячими клітками: машини постійно викидають в повітря нагрітий дим; високі будівлі заважають циркуляції повітря; воно, нагріте асфальтом і машинами, застоюється й накопичується; кількості зелені, котра здатна охолоджувати повітря, зазвичай надто мало; врешті й маємо цю ситуацію, коли під сонцем стає просто складно дихати. Але зробити міста комфортнішими, більш пристосованими до високих температур можливо. Польські дослідники рекомендують дотримуватися кількох порад: 

  • Озеленяти міста, за рахунок парків, фасадів, дерев на вулицях та на дахах
  • Будувати широкі вулиці та низькі будинки, щоб створити чи стимулювати вітряні коридори
  • Використовувати матеріали, котрі не накопичують тепло (пористий бетон) та фарбувати дороги й дахи у світлі кольори, котрі гірше гріються
  • Відкривати доступ до водойм у місті, щоб вода випаровувалася і охолоджувала повітря. Обприскувачі води також допоможуть

В ідеалі , у масштабах міста варто застосовувати всі пункти, однак навіть кілька виконаних локально порад суттєво полегшать життя мешканців міст. Луцький забудовник “Сімейна Фортеця”, наприклад, будує всі свої житлові комплекси не вищими, за 5-6 поверхів, локалізує їх поруч із лісом, а особливу увагу приділяє озелененню та екологічним покриттям. Певні аспекти втілювалися й у наявних пооєктах, але особливо екологічним став новий житловий район “Гордість”, де до низькокоповерхових будинків додався великий парк на ⅕ всього району, два ставки на території та максимальне озеленення території, включно з покриттями хідників, деревами та газонами між будинками та зеленим парканом навколо всього комплексу. До того ж, комплекс функціонуватиме на теплових насосах, котрі не створюють вуглецевий слід, як це робить спалення вугілля, нафти, газу для класичного опалення. 

Будуючи район у передмісті, “Сімейна Фортеця. Гордість” демонструє відповідальну поведінку і з точки зору енергонезалежності нашої країни, і новітнього підходу до питань екології. Звісно, можливість будуватися поруч із лісом є не в усіх, але навіть у великих містах можна втілювати деякі з перелічених методів боротьби із зашкальними температурами. А тому тепер критерії вибору квартири повинні включати в себе й екологічність, від котрої залежить майбутній комфорт при будь-яких температурах.

На правах реклами

Читати також: Чи не вугіллям і газом одними. Як врятувати планету опаленням


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина За минулу добу в Україні виявили 6 234 хворих на ковід
Наступна новина Коронавірус на Волині: понад 200 хворих та одна смерть
Останні новини
Схожі новини