Голландські тюльпани до жіночого свята вирощують на Волині. ФОТО

Голландські тюльпани до жіночого свята вирощують на Волині. ФОТО

На вулиці тріщить мороз і до кісток пробирає холод, а на подвір’ї однієї із приватних садиб  в передмісті Луцька милує око справжня весняна оаза.

Немов солдати перед парадом, в теплиці завдовжки 20 метрів виструнчились тисячі зелених пагонів-списів тюльпанів. Вони посаджені у спеціальні ящики з отворами для вентиляції. Деякі з них вже розкрили свої зелені долоньки, інші лише збираються цвісти. Всього в теплиці понад два десятки сортів квітів переважно голландської селекції. Їх зрізують і відправляють на продаж до квіткових крамниць Луцька.

«Червоні тюльпани з жовтим обрамленням пелюсток — сорту «Ілюзіоніст», рожевого кольору — «Озон», бузкового — «Пурпур Лорд», – знайомить нас зі своїм царством краси керівниця господарства Тетяна Пашковська. - Трохи далі - жовті квіти з високими стеблами. Це дуже популярний сорт «Стронг Голд». За ним рожево-червоні «Джон Шоу», щоправда, вони ще не розцвіли. А ось білі тюльпани сорту «Альбатрос» ми вже зрізали».

Тетяна Пашковська однією із перших започаткувала вирощування тепличних тюльпанів на Волині. Як розповідає жінка, завдяки агрономічній освіті вона уникнула багатьох помилок квітникарів-початківців. До того ж, каже вона, ця робота для неї в радість. А колеги жартують, що у неї просто «легка рука».

Як пояснює пані Тетяна, найбільший попит на тепличні тюльпани — від середини лютого і до свята 8 Березня. Аби квіти зацвіли вчасно, треба подбати заздалегідь. Тому квітковий сезон, за її словами, варто починати ще з середини осені.

«Цибулини тюльпанів ми висаджуємо в ящики в першій декаді жовтня, – каже пані Пашковська. – Грунтосуміш для них готуємо самі з торфу і промитого річкового піску у співвідношенні 1:3. Пісок краще брати зернистий. Він менше вимивається і краще утримує вологу.

Після посадки цибулин в цей субстрат треба на 2-3 сантиметри присипати їх зверху піском. Підживлювати їх в цей час не бажано. Всі поживні речовини, потрібні для росту квітки, знаходяться в самій цибулині. А от для захисту від патогенних організмів ми протруюємо грунт і самі цибулини препаратом системної дії — наприклад, фундазолом або превікуром».

Після посадки ящики з тюльпанами ставлять в холодильник, де спочатку підтримують температуру 9 градусів тепла.

Там вони мають перебувати від 14 до 20 тижнів, залежно від сорту. Це найважливіший період у вирощуванні цих весняних квітів. Адже саме в цей час у тюльпанів відбуваються процеси закладки квіток. Тому ,як і в природі у зимові місяці, за цей час рослини повинні загартуватися.

«За перших три-чотири тижні перебування в холодильнику цибулина вкорінюється, – розповідає Тетяна Пашковська. – Потім температуру треба знизити на 5-7 градусів. В останні тижні перед перенесенням в теплицю на стовпчику термометра в холодильнику має бути 2 градуси. Це робиться для того, аби ростки тюльпанів не видовжувались і не ламались.

Виносити ящики з квітами на вигонку ми починаємо з середини січня. На цей час їх пагони не повинні перевищувати 5-7 сантиметрів. Аби тюльпани швидше пройшли адаптацію, на першому тижні вигонки температуру в теплиці підтримуємо на рівні 10 градусів тепла. Через тиждень знижуємо на 5 градусів. Ще за 7 днів — навпаки, підвищуємо до 15-17. І аж до зрізу квітів регулюємо її залежно від того, коли потрібно отримати цвітіння. Щоб відтермінувати ріст — температуру знижуємо, пришвидшити — робимо навпаки».

Як розповідає пані Тетяна, у перші тижні вигонки тюльпанів їх поливають через день, по мірі висихання грунтосуміші в ящиках. У період зрізу — щодня.

Аби тюльпани не хворіли, купують лише якісний посадковий матеріал.  За словами Тетяни Пашковської, якщо дотримуватись температурного режиму та вологості, проблем з ростом квітів не виникає. П

ри надмірній температурі в теплиці, каже пані Тетяна, може виникнути таке явище, як топінг. Стебла стають ламкими, никнуть додолу, на них з’являються перетяжки. Через це квітка не отримує поживних речовин.

Аби уникнути цього, під час вигонки молоді рослини три рази підживлюють рослини 0,5 % розчином кальцієвої селітри. Тоді квіти цвістимуть яскраво, а листя і стебла набудуть насиченого зеленого кольору. А ще, переконує Тетяна Пашковська, треба їх просто любити. Тоді за дбайливий догляд тюльпани віддячать сторицею.

Текст та фото: Ярина РУДНІК (для Першого)


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Кияни оплачуватимуть проїзд у метрополітені віршами Шевченка
Наступна новина Прокуратура Волині завершила досудове розслідування у справі Олександра Тиводара
Останні новини
Схожі новини