Головний податківець Мирослав Продан заявив, що держава повинна контролювати авто на єврономерах

Головний податківець Мирослав Продан заявив, що держава повинна контролювати авто на єврономерах

В Україні необхідно змінити законодавство, щоб держава змогла контролювати автомобілі на іноземних номерах, які перебувають в Україні з перевищенням передбачених законодавством строків.

Тільки зміна законодавства дасть можливість поставити в цій темі крапку, вважає в. о. голови Державної фіскальної служби Мирослав Продан

Варіанти легалізації "євроблях" продовжують узгоджуватися у профільному комітеті парламенту, а прем'єр-міністр обіцяє за місяць вирішити проблему, якщо парламент делегує уряду такі повноваження. Між тим в ДФС відзначають, що при будь-якому варіанті розвитку подій Нацполіція повинна отримати повноваження перевірки автомобілів на "євробляхах" на підставі інформації з баз даних ДФС: це дозволить створити ефективну систему контролю за автомобілями з іноземною реєстрацією, завезеними в Україну.

Читайте також: Голова волинської митниці розповів, хто повинен вирішити проблему єврономерів

Сьогодні розглядаються кілька варіантів врегулювання ситуації з автомобілями на так званих "євробляхах". Ті зміни в законодавстві, над якими зараз працює комітет з питань податкової та митної політики Верховної Ради, я певен, дадуть свої результати та допоможуть виробити чіткий механізм вирішення проблеми, що враховує інтереси як держави, так і автовласників.

Проблема відсутності контролю за автомобілями на іноземній реєстрації, які тимчасово ввозяться в країну, виникла в 2012 році після внесення змін у Митний кодекс. Зокрема, був виключений механізм взаємодії митної служби та МВС. Співробітники ДАІ (а зараз співробітники дорожньої поліції) втратили можливість контролювати правомірність знаходження в країні автомобілів на іноземній реєстрації. Вони навіть не можуть їх зупинити, якщо немає порушення ПДР.

Притягти до відповідальності водія автомобіля, який перебуває в Україні більш встановленого законом строку, скласти протокол про порушення митних правил можна лише в зоні діяльності митниці, тобто фактично лише при переміщенні транспортного засобу через кордон.

Читайте також: Головний податківець Мирослав Продан розповів, скільки в Україні авто на єврономерах

Нещодавно ми підписали угоду з колегами з Литви, згідно якої отримали можливість отримувати інформацію з Regitra – місцевої системи обліку всіх транспортних засобів. Тепер ми можемо відстежувати транспортні засоби з литовською реєстрацією, що знаходяться в розшуку, зняті з обліку, з закінченими термінами дії страхового поліса. Ця інформація передається нами в Нацполіцію. Ми могли б домовитися про доступ до аналогічних баз і інших країн. Але поліція поки що просто не має можливості її використовувати, у неї немає важелів здійснення контролю і притягнення до відповідальності.

На розгляді профільного комітету Верховної Ради знаходиться пропозиція з надання Нацполіції відповідних повноважень. Лише зміни в законодавстві дадуть нам можливість налаштувати систему контролю і поставити крапку в цьому питанні.

Фото ілюстративне

Джерело: Економічна правда


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Перевірки ТРЦ в Україні показали 15 тисяч порушень
Наступна новина «Київстар» обмежив швидкість інтернету
Останні новини
Схожі новини