Готові на 80%: яким буде цьогоріч туристичний сезон на Світязі

Готові на 80%:  яким буде цьогоріч туристичний сезон на Світязі

Туристичний сезон на Світязі щорічно стартує у другій половині червня. Як до нього готуються у Шацькій громаді і яким він буде цього літа, зважаючи на воєнний стан в Україні та близькість до кордону з Білоруссю?

Про це в інтерв’ю Суспільному розповів Шацький селищний голова Сергій Карпук.

За словами голови громади, попри воєнний стан в Україні, відпочивальників цього року на Шацьких озерах таки очікують. 

«Очікуємо, що цього року туристів буде більше ніж попередній рік. Сподіваємося, що ми зможемо забезпечити всі умови перебування, надати якісний сервіс і отримати надходження до бюджету», – каже він. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ«Ми не круті перці, які нічого не бояться», – голова громади біля кордону з білоруссю

Сергій Карпук розповів, що через воєнний стан в Україні, в громаді постійно проводять додаткові заходи із військовими, з прикордонним підрозділом для того, щоб контролювати ситуацію.

«Змінився і характер відпочинку на території нашої громади, тому, що є деякі обмеження в плані відвідування території та обмеження в плані ведення бізнесової діяльності. Близькість до кордону з республікою Білорусь зобов’язали нас провести захисні заходи, це нарощування фортифікаційних споруд, спостереження по всій лінії кордону, а також мінування нашої території, яка знаходиться близько до кордону. Ми робимо все, щоб максимально убезпечити нашу територію» – пояснює він. 

Нещодавно в громаді відбулась нарада із силовим блоком у Шацькій селищній раді за участю керівництва району, керівництва військових частин, прикордонної служби, на якій оцінили ситуацію для проведення сезону, хоч ситуація може змінюватися щодня, адже країна в режимі воєнного стану. Однак нині прогнозують, що сезон туристичний сезон таки розпочнуть.

«Найперше він залежить від погодних умов. Не можна сказати, що є конкретно визначена дата початку сезону. Турист сам розпочинає сезон і більший наплив людей показує, що сезон вже стартував. Розуміючи що сьогодні не буде відпочинок такий як до повномасштабного вторгнення.

Ми готові на 80%. Залишилося фактично переговорити, провести зустрічі з бізнесом, який працює на нашій території, довести правила роботи, а також озвучити які є безпекові підходи для відпочинку», – пояснив Сергій Карпук.

«Найперше – ми не знімаємо відповідальність яка була до повномасштабного вторгнення. Це підготовка баз відпочинку, підготовка локацій для того, щоб відпочинок був екологічно безпечний. Територія має бути чиста, має бути договір із комунальним підприємством на вивіз сміття, на вивіз рідких побутових відходів. Мають бути забезпечені всі санітарні норми. Потрібно також зважати на безпеку відвідувачів, а це і підготовка укриттів. Цей сезон не буде із дискотеками, розважальними заходами, це буде спокійний відпочинок, де люди матимуть можливість приїхати побути на озері відпочити», – додав він. 

Після повномасштабного вторгнення в громаді рахувалося 3 найпростіші укриття, нині їх вже 11. Складність облаштування укриттів на території це – високий рівень поверхневих вод, адже в місцевості велика кількість боліт, озер, водойм. Сергій Карпук каже, що вирішується питання в основному будівництва наземних споруд:

«Проводимо роботи з бізнесом, щоб вони на своїх приватних територіях мали можливість і розбудовували безпечні укриття». 

Контролювати дотримання комендантської години на озері Світязь будуть підрозділи поліції, підрозділи прикордонної служби. Також хочуть залучити добровільне формування, щоб підсилити у разі необхідності контроль над дотриманням комендантської години. Буде два патрулі на автомобілях, а також в кожній туристичній локації й піші патрулі, які цілодобово контролюватимуть ту чи інші локацію.

Суб’єкти господарювання. які знаходяться поруч несуть відповідальність за забезпечення безпеки відпочивальників. Спільно з підрозділами ДСНС здійснені об’їзди перевірено, як облаштовуються ці пости.

Ціни, на думку голови громади, не зростуть, оскільки сьогодні пропозиція більша ніж попит. Тож цінова політика буде витримана, як і в попередні роки.

Загалом туристам на території громади на Шацьких озерах цього року буде доступне все, що й в попередні роки. Не буде розважальних заходів. Будуть заходи більше спортивного характеру і волонтерські на підтримку Збройних Сил України. Буде можливість користування усіма локаціями, крім тих, які обмежені військовими.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Відомо, які надбавки отримають волинські пенсіонери в червні
Наступна новина Не дожив до 54-річчя: на Волині поховали ще одного загиблого воїна. ФОТО
Останні новини
Схожі новини