«Готовий змінити бормашину на автомат», - стоматолог-волонтер Сергій Приходько. СЕРЕД ПЕРШИХ

«Готовий змінити бормашину на автомат», - стоматолог-волонтер Сергій Приходько. СЕРЕД ПЕРШИХ

Високий, солідний, у військовій формі, з автоматом через плече. Як з дошки пошани. Дивишся на такого – і не можеш уявити його у білому халаті. Тим не менше Сергій Приходько з Турійська – лікар-стоматолог. А ще – волонтер: безкоштовно лікує зуби бійцям АТО не лише на мирній території, а й на передовій.

Познайомилися з ним на нещодавніх навчаннях загонів територіальної самооборони Волині. Розговорилися…

Сергію, то ви все ж таки вояка чи лікар?

Я тут як резервіст. Але працюю лікарем-стоматологом, займаюсь приватною стоматологічною практикою у Турійську. Планую відкрити кабінет ще й у Ковелі. По сумісництву є членом волонтерського об’єднання «ТриЗуб Дентал», яке багато робить для фронту.

Ми безкоштовно лікуємо та протезуємо наших військовослужбовців і вдома, і на сході.

А ще ми робимо мобільні стоматкабінети, які працюють безпосередньо на передовій.

– А що – у військових якісь особливі проблеми із зубами?

– Так. Через зміну клімату, способу життя, сигарети і кава у великій кількості… Навіть через зміну води. А умови там, у зоні бойових дій, всі знають  – не дуже. І не останню роль відіграє власне те, що боєць не завжди має час, щоб почистити зуби і зробити інші гігієнічні процедури. А подекуди, у них просто немає такої можливості. Тому карієс – це одна з найпоширеніших проблем серед військових.

Шеврон «бойового підрозділу» стоматологів – «Тризуб Дентал»

– Де берете фінансування? Адже стоматологія на сьогодні – це доволі дорого…

– Основним фінансовим спонсором  є наша діаспора. А також лікарі, які проживають і працюють в Україні.

На жаль, на 5-й рік війни жодної державної програми немає. Абсолютно.

Станом на 2000 рік Україна «на паперах» мала 44 пересувних стоматологічних кабінети – як військових, так і цивільних. Нічого не змінилося б і після 2014 року, поки не виникла потреба їх робити. Фактично виявилося, що пересувних стоматкабінетів є в наявності у 8 разів менше.

– Скільки лікарям з вашого об’єднання вже вдалось пролікувати бійців?

– Ми почали працювати з 2015 року. На сьогодні ми вже маємо понад 32 тисячі відвідувань. Це приблизно 6 000 повністю пролікованих військовослужбовців. Близько 70 – спротезовані на імплантах.

– І навіть протезуєте?

– Так. Є декілька клінік, які це роблять: є клініка Мирона Угрина у Львові, є в нас в Луцьку клініка Антона Василюка, також у Запоріжжі та в Києві.

Читайте також: Зіпсовані зуби - не найгірше, чим може «відгукнутися» карієс у дітей, - стоматолог Антон Василюк

Ми проводимо багато стоматпроцедур, починаючи від банального лікування карієсу  і закінчуючи протезами на основі імплантів. І це не лише в стаціонарних клініках, а й просто в машинах – пересувних стоматкабінетах.

– Як у таких умовах на сході можна провести  таку серйозну операцію?

– Я – протезист, а не імплантолог. Але є Асоціація імплантологів України на чолі з Мироном Угрином. Від них приїжджає ціла бригада – «високоімплантологічний десант», як ми їх називаємо (сміється). Приїжджає щонайменше двоє лікарів, двоє асистентів, анестезіолог і медсестра. Якось я бачив на власні очі:  ця бригада приступила до роботи в 9 ранку, а закінчила в 3 ночі. Вони спротезували 17  добровольців, встановивши в загальній кількості 49 імплантатів.

Лікування зубів у польових умовах
Здорові посмішки бійців, яких пролікував Сергій Приходько

– Розкажіть про ці пересувні стоматкабінети детальніше.

– Наші машини – це стоматкабінети на колесах. Я працював практично на всіх. Першу, яка поїхала на схід, зробили волонтери з Запоріжжя. Зокрема, допоміг приватний підприємець Ігор Ященко. Зараз він повністю від бізнесу відійшов і постійно проживає в Карлівці. Саме там на лінії фронту українські стоматологи відкрили безкоштовну клініку для учасників АТО. Мусить бути людина, яка керує всім процесом на місці. Зокрема, потрібно не лише зустріти лікарів, а й нагодувати, відправити, поселити. Дуже часто буває, що працює одночасно декілька команд. Одні працюють стаціонарно в кабінеті, інші працюють на машинах в інших населених пунктах.

Пересувний стоматкабінет
А так підзаряджається «Тризубчік», аби працювала бормашинка

Працюємо здебільшого у Донецькій області. Зараз одна машина – під Попасною, прикомандирована до нашої 14-ї бригади.  Є два Mercedes Sprinter - це реанімобілі. Вони, до речі, настільки німцями продумані, що нам не було що відняти, чи додати. Ми просто поставили розкладне стоматологічне крісло – і все. При потребі ця машина може знову стати реанімобілем .

Є ще два Fiat, один з яких куплений канадською діаспорою. Наші хлопці в Запоріжжі його відремонтували, пофарбували, привели в порядок і всередині зробили кабінет. Він у нас носить ім’я «Крокодил» – бо довгий і зелений. Ще у 2017 році це був найпотужніший пересувний стоматологічний кабінет в Україні.

«Крокодил» – одна з найпотужніших машин

Зараз готується ще один стоматологічний комплекс. Асоціація імплантологів України, спільно з волонтерами з Запоріжжя найближчим часом вже має її завершити і встановити всю необхідну апаратуру. Цей стоматологічний комплекс на колесах працюватиме не лише як стоматологічний кабінет, а й при потребі - як операційна.

Так оснащено звичайний стоматкабінет на колесах

– Вам доводилось працювати з бійцями на передовій?

– Так, аби лікувати зуби бійцям, їздив на схід зо три рази точно. .

– А скільки загалом працює лікарів-стоматологів у цьому напрямку?

– Близько 200 по всій Україні. Є такі, що виїжджають і працюють по різних областях, в тому числі і на сході. Є такі, що лікують вдома. Як кому виходить. Для цього і працюють пересувні стоматкабінети – хто має змогу і воліє допомогти бійцям – їде на схід.

Я зараз один з пересувних кабінетів забрав на ремонт з 14 бригади – старенький ГАЗ-66 базової комплектації. Розібрав його на гвинтики, відремонтую і за місяць часу наша бригада буде мати нормальний пересувний стоматологічний кабінет.

ГАЗ-66, з якого Сергій Приходько невдовзі зробить повноцінний стоматкабінет на колесах

Думаю, що у вільний від роботи час я буду приїжджати у частину і лікуватиму тут на місці, поки вони не знайдуть лікаря, який працюватиме на контракті, чи на якихось інших умовах. Не виключено, що і сам попрацюю в тому кабінеті.

– З чим легше навчитись працювати, з автоматом чи бормашинкою?

Треба вміти обходитись і з тим, і з тим. Без вагань готовий поміняти бормашину на автомат.

В той момент, коли наші хлопці зі зброєю в руках воюють з тими, хто не любить Україну – ми будемо воювати з їхнім карієсом і за їхнє здоров'я.

Текст: Еля КОРОТИНСЬКА (Перший)

Фото: Роман ДОМБРОВСЬКИЙ (Перший), з особистого архіву Сергія Приходько.

Сергій Приходько в «екіпіровці» на своєму незмінному посту
Серед пацієнтів Сергія Приходька і жінки-військові

Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Лучан кличуть на поетичні читання й танці
Наступна новина Пишнотіла волинянка, яка змагається за звання «Модель XL», дефілюватиме на висоті дев’ятого поверху
Останні новини
Схожі новини