Хамство з претензіями на українську територію, – історик про ініціативу Консульства Польщі в Луцьку

Хамство з претензіями на українську територію, – історик про ініціативу Консульства Польщі в Луцьку
Генеральний консул Республіки Польща в Луцьку Славомір Місяк

Історикиня Леся Бондарук засуджує відзначення у Луцьку 100-річчя утворення Волинського воєводства в межах ІІ Речі Посполитої і називає майбутню подію «хамством з претензіями на українську територію в минулому».

Про це вона написала на своїй сторінці у фейсбуці.

Що відомо про відзначення у Луцьку 100-річчя утворення Волинського воєводства

19 лютого 2021 року Генеральне консульство Республіки Польща у Луцьку оприлюднило оголошення про відзначення у Волинському національному університеті імені Лесі Українки річниці створення Волинського воєводства у складі Другої Речі Посполитої.

Генеральний консул РП в Луцьку Славомір Місяк проанонсував проведення у виші 22 квітня 2021 року наукової конференції «Волинь у європейському геополітичному та культурному просторі».

За його словами, захід відбудеться з ініціативи Генерального Консульства РП в Луцьку та Волинського національного університету ім. Лесі Українки.

Що думає про цей захід історик

Історикиня Леся Бондарук повідомила, що озвучення головної суті конференції – відзначення 100-річчя утворення Волинської губернії в межах ІІ Речі Посполитої – відбулося ще 27 січня на сторінках факультету у соцмережах.

«Хтось, очевидно підказав, що так негоже, тож конференції дали нову нейтральну назву», – пише вона.

«Консульство Польщі в Луцьку не є ані науковою установою, ані педагогічною. Відтак партнерство в співорганізації конференції дуже дивне. Напрошується думка: хто оплачує бенкет, той замовляє доповіді? А чому ця конференція має бути в Луцьку, а не в Любліні чи у Варшаві?» – висловилася Леся Бондарук.

«Консульство Польщі в Луцьку – дипломатична установа. І запрошення пана консула на конференцію, яка ґрунтується на ідеї «історично обґрунтованого» Волинського воєводства, – це хамство з претензіями на українську територію в минулому. Володимир В’ятрович (колишній голова Українського інституту національної пам’яті, народний депутат, – ред.) у своєму коментарі зауважив: «Польські дипломати, напевно, відреагували б на запрошення від німецьких колег відзначити річницю створення в 1939 р. Генеральної губернії», – йдеться у дописі.

Леся Бондарук пише, що одночасно з відеороликом-запрошенням консула оприлюднили й відеоролики кількох професорів з університету, які також запросили на конференцію й одразу прозвітували про теми своїх доповідей.

«Виглядає збоку, ніби виправдання і заспокоєння консульства: «Ми хочемо дружити, а не згадувати про погане в минулому». Дружити треба, але історична пам’ять не товар на дипломатичному ринку», – міркує історикиня.

Леся Бондарук дивується, що деякі волинські історики підтримують ідею майбутньої конференції.

«Моє запитання у Фейсбуці, чи 100 років окупації Волині Польщею є святом, викликало низку дивних коментарів від волинських істориків, які підтримують ідею конференції. Дивно, що вони заперечують факт окупації.

Вони, нинішні члени товариства «Просвіта», забули що в той час польська влада заборонила «Просвіту» і садила по тюрмах її членів? Вони у коментарях чемно вказували на слова пана консула, і жоден ні словом не захистив честь українців, яких принижували, вбивали та переслідували за національною та релігійною ознакою. Мені соромно за них. 

Але вони пішли далі. За моє нагадування, що це була окупація, представниця університету, що керує відділом аспірантури, звинуватила мене у розпалюванні міжнаціональної ворожнечі. За згадку про історичний факт!» – написала Леся Бондарук.

«До 22 квітня ще далеко. І вони знайдуть як себе виправдати на конференції. Але вже зганьбилися неймовірною «гнучкістю», яку не виявляють викладачі університетів Рівного, Львова, Тернополя, Івано-Франківська у темі польської окупації західноукраїнських земель», – додала вона.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Коронавірус на Волині. Де виявили нові випадки зараження
Наступна новина Володимир-Волинська громада увійшла в ТОП-10 кращих громад України
Останні новини
Схожі новини