«Якщо Ілон Маск відкриє щось на Марсі, ми хотіли б завезти туди обладнання». Modern-Expo. НА ОФІСІ

«Якщо Ілон Маск відкриє щось на Марсі, ми хотіли б завезти туди обладнання». Modern-Expo. НА ОФІСІ
Новорічна атмосфера в луцькому офісі Modern-Expo

Ранок. Величезний хол головного офісу групи компаній Modern-Eхро у передчутті Нового року. Тому тут – ялинка, інсталяції і море живих квітів. Тим часом  у двір підприємства час від часу заїжджають машини зі… снігом. Заїжджають, а не виїжджають. Хм.

Для усіх – будень буднів. Про корпоратив тут ніхто й не здогадується. Постійний рух. Телефонні розмови. Десь над вухом чуєш час від часу дзвінке «зі святечком» (бо 19-те грудня). І почуваєш себе зайвою у розміреному просторі, де кожен має свої ролі.

Хтось зручно вмостився на дивані та жваво когось переконує в чомусь у телефонній розмові. Хтось завис у ноутбуці.  Атмосфера чи не найкрутішого офісу на Волині дивує: тут на стелі картини, скрізь дивани і яскраві робочі зони за скляними перегородками.

А з кожним наступним кроком – тут хочеться працювати більше й більше. І ти вже шкодуєш, що всього-на-всього журналіст, а не інженер, не айтішник і ті шкарпетки з котиками чи свинками на Миколая колеги подарували не тобі…

Гендиректор компанії Петро Пилипюк у колі модернівської сім’ї. 19 грудня. 2018-й...

ЧИТАТИ ТАКОЖ: «Усе бізнес, бізнес... А іноді треба переключатися». Петро Пилипюк. РОЗМОВА В КНИГАРНІ

***

Насправді перше враження - трохи ілюзія. Бо поки тобі здається, що всі тут насолоджуються життям, тут шалено працюють, задаючи тон і диктуючи моду на ритейл якщо не у всьому світі, то в добрій його частині.

Сайт міжнародної компанії Modern-Expo можна читати як добротну мотиваційну книжку, як бестселер. Найкрутіші світові виставки з ритейлу. Обладнання у гіпермаркетах відомих мереж. Польща. Франція. Португалія…

«Є мрія. Ми будемо, як Гугл. Тільки в ритейлі», - всміхатиметься на кожен мій здивований погляд заступник директора департаменту по роботі з персоналом з операційних питань Маріолла Роганова.

Це проект #НАОФІСІ. Ми за лаштунками луцького офісу компанії Modern-Expo. Точно єдиної на Волині, в якій діє цілісінький департамент… гостинності.

...А зранку був звичайний будень.

«Прийдете до нас через півроку – не впізнаєте: тут все буде не так»

«Я впевнена, якщо ви завітаєте до нас через півроку, тут все буде не так», - заявить згодом  Маріолла.

А поки – рецепція, усмішка, у вазі – свіжі тюльпани, на екрані - оголошення про те, що всі на 14-ту… чистити сніг.

І кожен працівник, і кожен поважний гість найперше після рецепції потрапляють  у виставкову залу.

Атмосфера – новорічна. У глибині зали – багато диванів. Фотозони. Свічки на глянцевій підлозі.

За скляними перегородками – червоні стільці.  Разом з тим ти постійно усвідомлюєш, що це все колись було звичайним простором звичайного недобудованого заводу… На околиці.

Історія Modern-Expo сягає в 90-ті. Колись нинішній гендиректор Петро Пилипюк починав свій бізнес в невеличкому орендованому гаражі приватного будинку. Нині це група компаній. Нині це представництва в кількох країнах. І лише в Луцьку понад 2300 працівників.

«Зміни – це завжди про нас, тут постійно відбуваються оновлення. Інколи ми жартуємо, що варто піти на два тижні у відпустку, повертаєшся, а все вже не так… Петро Павлович вже анонсував, що з нового року ми будемо залучені до створення нового офісного простору», - розповідає Маріолла Роганова.

Нас зустрічала Маріолла Роганова,
заступник директора департаменту по роботі з персоналом

Усе, чим дивує виставкова зала,  чим «купляє» гостей з першого погляду – результат роботи департаменту гостинності. Такий підрозділ навряд чи існує у ще якомусь волинському підприємстві. Ідейною натхненницею всіх змін тут є Олена Пилипюк та її команда.

Завдяки цьому за цікавими мистецькими проектами працівникам Modern-Expo далеко ходити не треба: всі вони відбуваються просто тут. Досить глянути… на стелю (стелю свого часу тут прикрасили роботами художника Блажея Русина, тому вгору можна дивитися вічно, - авт.).

«Ми спочатку думали: «Дивани? Це ж розслабляє!»

Маріолла запрошує… на диван. Дійсно, диванів у холі дуже багато. Вони комфортні. І перше, що спадає на думку, коли їх бачиш: «Тут ще хтось встигає посидіти?». А насправді – їх для цього тут і поставили.

«Тут проходить більшість бізнесових заходів. У такій лайтовій атмосфері в нас люблять вирішувати бізнесові справи. Конференц-офіси у нас  вже пережили повну реновацію, вони теж неформалізовані.

Нові переговорки виконані в різних кольорах. Ця – червона)

Втім, цей простір реально дуже зручний. Почали з декількох диванів. І, можливо, хтось раніше думав: «Диван? Це ж буде розслабляти? Це ж нічого не робити», але ми переконалися: така атмосфера спонукає до більш відкритого спілкування. Іноді саме тут відбуваються співбесіди», - розповідає Маріолла.

Тому в обідню пору всі дивани у цій залі - «окуповані». За кілька метрів – фортепіано. Іноді тут слухають класичну музику у виконанні колег.

Іноді у вільну хвилину вони грають. Як наприклад, В’ячеслав Жильцов
А іноді працюють просто на… диванах!

За плечима тим часом -  «рішення для АЗС». Якщо простіше  – зразок обладнання для АЗС від Modern-Expo. А відтак це місце так і називають: «заправка». Тут пригощають обідом гостей, тут працівники проводять свої бізнес-зустрічі.

Трохи далі – вітрини. Розумні візки і навіть розумні полиці. Касові бокси. Дерево. Камінь. Ти наче в музеї ритейлу сучасності.

«Ми часто жартуємо: якщо Ілон Маск відкриє щось на Марсі, то ми хотіли б завезти туди обладнання», - каже Маріолла.

Насправді в цьому жарті тільки доля жарту. №1 в ритейлі – абсолютно реальна мрія. Тут поміж розумними касами, візками та полицями ти це розумієш як ніколи гостро.

«Якщо Ілон Маск відкриє щось на Марсі, то ми хотіли б завезти туди обладнання»

Modern-Expo. У холі та у виставковій залі

Open-space офіс і... шкарпетки-миколайчики

І якщо у холі та у виставковій залі спокійно і ритмічно, то за вікнами-ілюмінаторами, в open-space офісах – робоча метушня.

Тут – як у вулику. Зелені куточки, акваріуми. Ноутбуки. Люди. На деяких столах – кіндери і кольорові шкарпетки. Це вранішні «миколайчики» від колег. Департамент гостинності до пізнього вечора трудився, щоб вранці всі отримали презенти.

«А тут у нас «холод» сидить», - інтригує Маріолла.

На офісі...

Насправді йдеться про працівників департаменту холодильного обладнання… Кожен найменший шматочок цього офісу облаштований так, щоб тут почували себе комфортно. 

«Ми впевнені, що працювати, як казав Стів Джобс, треба «не 12 годин, а головою». Тому все спрямоване на те, щоб трудитися не довше, а - ефективніше. Бо інколи це далеко не одне і те ж», - розповідають на Modern-Expo.

Чи не кожен з адмінперсоналу свято вірить у цінності компанії і чітко називає всі шість.

«Взаємоповага, чесність, оптимізм, відповідальність, відкритість, довіра…» - рахує Маріолла.

Вона прийшла сюди на роботу більше 4 років тому. І досі пам’ятає, як мала надзвичайно атмосферну співбесіду в одній із «переговорок». І попри те, що прийшла «подивитися-послухати», після запрошення на роботу рішення прийняла миттєво.

О Боже, вони вірять в Миколая!..

Modern-Expo. Open space офіс...

Філософія lean на сходах: як працює цех?

Серце Modern-Expo – в цехах. Тут роблять все, щоб воно билося ритмічно. Під ногами – яскрава розмітка. Ніхто не кричить. Ніхто не летить з одного кутка зали в інший. Здається, тут як у бджолиних сотах: кожен має свою місію. 

Зате є контейнери для сортованого сміття. І – промовисті оголошення над ними: «Дивіться, що викидаєте, ми сортуємо сміття».

Нас зустрічає провідний фахівець із ощадливого виробництва Вадим Баранович

Вадим Баранович знає все про бережливе виробництво

Думка про «соти» виявилася не такою вже й хибною. Цех умовно поділений на комірчини. Тут все облаштовано так, аби працівники якомога менше часу витрачали на зайву роботу, каже Вадим.

Із 2014-го на Modern-Expo сповідують філософію бережливого виробництва. Про lean-офіс і lean-виробництво, схоже, знає тут навіть прибиральниця (концепція, яка створена на японському підприємстві Toyota і передбачає ощадливе виробництво, максимальне усунення втрат, – авт.). «Надлишкова обробка», «Зайві рухи», «Втрати творчого потенціалу» - на сходинках до офісу, з якого керують виробничим процесом, чорним по жовтому виведені основні акценти бережливого виробництва.

Тим часом Вадим Баранович натхненно розказує про те, як тут щодня стараються робити хай невеликі, але покращення простору.

Тут сортують сміття, мають свої очисні і заробляють бонуси на ідеях!

Modern-Expo. Цех

«Ми здійснюємо мінімум зайвих рухів. Усе побудовано таким чином, щоб ніхто нікуди не ходив і нічого не шукав. І щоб кожна деталь проходила щонайменший шлях від початку до фіналу.

Зверніть увагу: коробочки під метизи (показує на сині коробочки рядочком, - авт.). Раніше було так: треба метизи – йдеш на склад. Склад за метрів 300. Пішов, не те взяв, вернувся… Зараз є дві коробки з метизами, як тільки одна порожніє, її відразу виставляють на шафу, щоб заповнити. Тим часом користуються іншою. Запас заклепок, метизів, гайок і такого іншого мають постійно. Це направду теж колись було чиєюсь простою ідеєю», - розповідає Вадим.

І хоч на перший погляд здається дрібницею, насправді у таких дрібницях – секрет їхнього успіху.

Не так давно на підприємстві запровадили систему подання ідей, з допомогою якої проводять безперервні покращення.  За кожну таку ідею працівникам нараховують бали. Таким чином вони заробляють додаткові гроші.

«Розказують міфи про штрафи: у нас нема штрафів, у нас є додаткові бонуси», - усміхається Вадим. 

У розташуванні офісів керівників, які відповідають за той чи інший цех, теж є своя філософія:
вони безпосередньо на виробництві, вони – прозорі і вони – вгорі, щоб працівники бачили керівників і навпаки

Гендиректор зайнятий: грає сніжки...

«Ви ж сьогодні до кінця? Рукавички взяли?» - атакували працівники офісу Modern-Expo відрання.

За трохи я зрозуміла, що ж означає дивне оголошення на вході про прибирання снігу і чому мене всі з усмішкою запитували про… рукавички.

14-та. Всі масово йдуть у внутрішній двір підприємства. Кілька сотень людей – це добрий потік…

Там – у бочках горять дрова. За бочками видніються просто гори снігу. Хтось голосно командує у мікрофон. За кілька кроків впізнаю голос – гендиректор міжнародної групи компаній Modern-Expo Петро Пилипюк.

Он воно для чого весь сюди возили сніг. Так відпочивати вміє тільки Modern-Expo.

Петро Пилипюк з’їжджає з гірки першим: задає тон...
А драйву їм не позичати)

Modern-Expo. «Всі чистити сніг!»

«Ні-ні-ні! Почекайте: спочатку я. Треба ж дорогу прокласти!» - Петро Павлович бере «льодянку» (дошку для катання на снігу) і гайда донизу…

Добру годину в дворі тривало щось неймовірне. Хтось катався. Хтось грав у сніжки. Хтось грівся чаєм зі згущеним молоком з польової кухні. Петро Пилипюк не випускав з рук мікрофона і підбадьорував.

 

А у виставковій залі тим часом рихтували свято. На столи мостилися ліхтарі, і шоколадні Діди Морози рядочками, і мандарини. Відбивалося світло у поки порожніх келихах. Дозрівало шампанське.

«Цього року ми втілили  найбільше змін за всю історію компанії. Ми стали дорослішими на рік, досвідченішими на рік. Ми справді стаємо дорослою системною компанією. А тим часом лишаємося молодими. Іноді навіть дітьми. Як сьогодні на гірці», - скаже потім, вітаючи «модернівців» із Новим роком, Петро Пилипюк.

А тоді – всім шампанського!

Modern-Expo. Корпоратив. 2018

***

Виставкова зала, де вітають найповажніших клієнтів, – заповнена вщерть. Ще кілька хвилин тому вони з’їжджали з гірки. Тепер - розливають шампанське.

За що піднімали келихи? За Новий рік. За зміни.

«Хто їх не помітив, - каже Петро Пилипюк, - значить спав».

…Наступного дня стихли емоції. В офіс повернулися будні, а у містечку Міженн десь на півночі Франції відкрили черговий гіпермаркет відомого ритейлера: комплексні рішення для цього французького проекту розробила Modern-Expo Group.  

«Будемо, як Гугл. Тільки в ритейлі...»
«А якщо ви завітаєте до нас через півроку, тут все буде не так»

«Зміни – це завжди про нас, тут постійно відбуваються оновлення»

«Інколи ми жартуємо, що варто піти на два тижні у відпустку,
повертаєшся, а все вже не так…» 

 

«Петро Павлович вже анонсував, що з нового року
ми будемо залучені до створення нового офісного простору»
Єдина компанія на Волині, де є... департамент гостинності!
І квіти...
І затишне кафе...
Бо це Modern-Expo. І тут невпинно вчаться бути іншими...

Текст: Олена ЛІВІЦЬКА.

Фото автора та Романа ДОМБРОВСЬКОГО.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина За що волиняни люблять свій край. ОПИТУВАННЯ
Наступна новина Посеред ночі в Луцьку викрали дві машини
Останні новини
Схожі новини