Історик пропонує змінити герб та прапор селища Колки, що на Маневиччині. ФОТО

Історик пропонує змінити герб та прапор селища Колки, що на Маневиччині. ФОТО

Волинянин Роман Романишин пропонує змінити геральдику смт. Колки. Про це він написав у групі «Колківська ОТГ. Допоможи депутату». 

«Офіційна символіка, тобто ГЕРБ і ПРАПОР, вважаються своєрідною візитною карткою як для країни, так і для міста або громади. При цьому кожен регіон вирізняється за композицією і традиціями символіки. Так, ще з давніх часів на землях Волині сформувалася власна геральдична традиція. На відміну від інших регіонів, на Волині було досить мало гербових міст - всього близько 20-ти, до числа яких входило і наше містечко Колки», – йдеться у дописі.

Він зауважує, що історія Колківської геральдики сягає кінця XVI століття, за весь час свого існування ця традиція переривалася лише раз - в період радянської окупації західної України (1939-1991 рр.).

«І аж у 1997 році гербова традиція була відновленна. Саме того року Колківська рада прийняла новий герб і прапор, автором яких є Андрій Ґречило. Для багатьох колківчан не секрет, що після оприлюднення цих символів, у народі їх почали називати "бичок", або "опудало". Такі зневажливі прізвиська обумовлені тим, що вони не несуть у собі відображення історичних особливостей чи принципу геральдичної спадковості. Символи, які зобразив автор, свідчать лише про те, що на Поліссі вирощують льон, а Колки є духовним осередком на Волині. Проте, на жаль, у них абсолютно не відображена історія нашого містечка і не унаслідувана геральдична традиція», – стверджує Роман.

Тому, на його думку і на думку багатьох колківчан, існує потреба в оновленні символіки для наближення її до історичного відповідника, а також для збереження нематеріального культурного надбання наших предків.


«Так як цьогоріч минає 420 річниця надання магдебурзького права Колкам, варто було б і нам оновити власні символи. Оскільки я вже багато років досліджую історію нашого містечка та досить добре орієнтуюся в традиціях і особливостях місцевого символізму, пропоную вам власну ідею оновлених герба і прапора :

- ГЕРБ, що представляє собою червоний розколотий щит, у першій половині якого - срібний геральдичний хрест, а у другій - половина срібного озброєного вершника. У лівій руці вершника - лазуровий щит, на якому зображено золотий шестиконечний хрест;
- ПРАПОР - полотнище із двох рівновеликих смуг - білої і синьої. У верхньому куті білої смуги розміщене зображення герба», – переконує історик.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Неможливо відкрити вікно», - лучанка скаржиться на пиятику та крики біля «Північного» ринку
Наступна новина Вчені розповіли, що відбувається з людиною після смерті
Останні новини
Схожі новини