«Карткові будинки» по-волинськи: Ківерцівська громада

«Карткові будинки» по-волинськи:  Ківерцівська громада

Децентралізація обіцяє волинським ОТГ нові надходження, програми розвитку, різноманітні грантові проекти для розробки стратегій та ще багато позитивів від об’єднання. Проте спочатку потрібно обрати нову раду, яка мала би будувати ОТГ за новими, “реформованими” стандартами.

Проте вибори у сільських та селищних громадах мають власний колорит та специфіку. Тут часто навіть не чули про модні політтехнології, натомість обирають депутатів у сільраду, з якими росли на одній вулиці, ходили в школу чи гралися в дитинстві. Тут стати депутатом чи депутаткою можуть “звичайні” вчителька, фельдшер або листоноша поряд із бізнесменами та досвідченими політиками.

Хто ж претендує на мандати нових голів та депутатів на виборах у волинських ОТГ 23 грудня? Подивимося детальніше на Ківерцівську громаду.  (уже завтра читайте на «Першому» «кандидатський аналіз» ситуації в інших громадах).

     *       *       *

Ківерцівська ОТГ буде найбільшою із громад, де заплановані вибори 23 грудня – майже 17,9 тисячі мешканців. До неї входять Ківерцівська міська рада, Сокиричівська сільська рада (села Сокиричі, Бодячів, Дідовичі, Заброди, Конопелька, Муравище), Суська сільська рада (Суськ, Звози, Славне, Словатичі).

Позмагатися тут за посаду голови вирішили 6 різних кандидатів, зокрема чинний міський голова Ківерець Володимир Жгутов, який керує містом з 2006 року. Найбільший виклик для Жгутова - переконати не тільки містян, але і мешканців прилеглих сіл, які не мали можливості оцінити його менеджерські здібності.

Серед досягнень, про які заявляє кандидат Жгутов: активна підтримка міськрадою розвитку ОСББ, поступове вирішення проблеми вивезення сміття в місті, ремонт доріг та новий генеральний план міста, який дозволить знести кілька лісових масивів, щоб розширити місто.   Також він обіцяє вирішити проблему із низьким тиском води у багатоповерхівках Ківерець.

Володимир Жгутов. Фото видання "Слово Волині"

Хоча Володимир Жгутов балотується як самовисуванець, у 2015 році він обирався як представник партії “Громадянська позиція”. Нині зв’язок із партією зберігається, адже у списку партії Гриценка до Ківерцівської міськради – головний комунальник міста Богдан Крупник, очільник місцевого водоканалу Петро Антоненко, 3 працівники апарату міськради, зокрема перша заступниця Жгутова Ольга Поліщук та представники інших “бюджетних структур”. А очолює його соратник Жгутова, очільник ківерцівських самообронівців Сергій Гетьманчук.

     *       *       *

Попри те, що “Громадянська позиція” на всеукраїнському рівні не співпрацює із “Солідарністю”, “УКРОПом” та “Батьківщиною”, у Ківерцях ці достатньо потужні політичні сили не висували своїх кандидатів. На думку опозиціонерів, вони підіграють нинішньому міському голові Володимиру Жгутову. Зокрема список “Батьківщини” очолює секретар Ківерцівської міськради Оксана Баранович, яка за посадою мусить співпрацювати із очільником міста.

В результаті одним із основних конкурентів Жгутова став висуванець від “Народного контролю” Андрій Медвідь. Під час місцевих виборів 2015 року саме Медвідь зайняв другу сходинку, проте відстав від Володимира Жгутова аж на 30% (46% проти 16%).

Наразі він у декретній відпустці, проте паралельно очолює ківерцівську правозахисну організацію “Ваше право”. В команді із ним у депутати балотується депутатка вже Луцької міської ради від “Народного контролю” Анна Мовяк, яка хоче працювати в раді “рідних” Ківерець.

Агітація Андрія Медведя

 “Контролери” з 2015 року заявляли про низку порушень міської ради на чолі з Жгутовим. Чиновників звинувачували у “списанні грошей” на грейдерування вулиць та непрозорому ухваленні бюджетних рішень.

Також Медвідь публічно заявляв по те, що на зупинках в місті немає смітників та вимагав від міськради вирішити проблему.

 

      *       *      *

Серед кандидатів на посаду голови є ще 2 громадських активісти, які системно критикують Жгутова. Це екс-представник “Свободи” Анатолій Король та самовисуванець Юрій Тананайський. Король нині офіційно працює у радником голови Ківерцівської районної ради, проте не цурається і громадської активності. Зокрема в 2017 році він ініціював збір документів для ремонту водогону в місті силами мешканців. Мовляв, влада не планує ремонтувати прогнилі комунікації.

Агітація Анатолія Короля

Юрій Тананайський також з 2015 року показав себе як один із найактивніших опозиційних депутатів Ківерцівської міської ради. А 23 листопада трапилася халепа із соратницею Тананайського Ольгою Стеценко: за її словами, невідомі в балаклавах перестріли її та заявили “де таке видно, щоб спортсмени, “відбиті” туристи, ставали мерами міст". Йдеться про те, що кандидат є лідером ГО "Школа безпеки та виживання дітей "Тивер". Попри це Юрій Тананайський не зняв свою кандидатуру і нині активно веде виборчу кампанію.

Анітація Юрія Тананайського

      *       *       *

Претендує на крісло голови і волонтерка та чиновниця Ірина Куцик. Вона представляє “Асоціацію інвалідів АТО”, а також працює начальником управління інвестицій, інфраструктури та агропромислового розвитку Ківерцівської РДА. Цікаво, що на посаду міського голови вона балотується як самовисуванка та водночас балотується як лідер списку Аграрної партії у Ківерцівську міську раду.

Також багато працівників РДА балотуються у списку “аграріїв”, які на всеукраїнському рівні декларують свою опозиційність. Окрім Ірини Куцик, їх у списку 5 (з них 4 - начальники відділів).

"Самовисуванка" Ірина Куцик у команді Анграрної партії

 

У списку УКРОПу теж чимало “бюджетників”. Так, від “укропівців” у раду балотуються 4 медики, 2 працівники районного будинку культури та 7 вчителів. Очолює його безробітний Ігор Панасюк.

      *       *       *

А ще поборотися за крісло голови громади вирішив представник “старої гвардії” - колишній очільник обласної ради, а нині депутат облради від Радикальної партії Олега Ляшка Анатолій Грицюк. Нині він - офіційно пенсіонер, проте, за даними ЗМІ, “допомагає” родичам вести бізнес у лісовій галузі та саме за рахунок заробляє на життя.

Список “радикалів” у Ківерцівську міськраду очолює голова Волинської обласної організації Товариства Червоного хреста Любов Новосад. Також серед відомих облич – відповідальний секретар районної газети “Вільним шляхом” Марія Королюк.

Анатолій Грицюк

В контексті скандалу щодо приміщень на території заказника “Воротнів” Анатолій Грицюк також встиг розкритикувати нинішнього очільника обласного управління лісового та мисливського господарства Олександра Кватирка. Проте, як стверджують журналісти “ВолиньPost”, у конфлікті Грицюка з лісниками може бути особистий інтерес.

Важливо розуміти, що лісова галузь відіграє значну роль у житті Ківерцівщини, а Ківерцівський лісгосп - один із найбільших на Волині. А тому навряд чи під час цих виборів лісівники підтримають Грицюка після його критики Олександра Кватирка.

Більше того, у списках кандидатів у депутати громади є 9 працівників ДП “Ківерцівське ЛГ”: 2 у списках “Об’єднання “Самопоміч” (майстер та механік),  та 7 працівників вищої ланки у списку “Солідарності”. Йдеться про (двох майстрів лісу, інженера, юриста, двох лісничих та голову профкому ЛГ).  Зокрема список “Самопомочі” очолює майстер Ківерцівського лісгоспу Володимир Петрусь. Отож, у лісників непогані шанси забезпечити собі власну групу в раді нової громади.

      *       *       *

Є у списку “Солідарності” і представники релігійних спільнот. Так, очолює список партії Порошенка у міськраду директор “Християнської місії “Українська місія “Благовістя” Петро Чайка, яка пов’язана із церквою Євангельських християн-баптистів. А по округу №7 балотується благочинний Свято-Покровського собору УПЦ КП в Ківерцях Іван Семенюк.

Список Народного Руху в раду очолив адвокат Ігор Мисковець. Також від рухівців балотуються організатор “Фабрики Святого Миколая” у Луцьку, активіст  Володимир Бут-Гусаїм.

Лідером списку ВО “Свобода” став командир роти полку поліції особливого призначення “Київ” Максим Морозов. Також у 13-у окрузі балотується луцький свободівець Володимир Пшибельський.

Вже завтра читайте про відомих кандидатів у інших волинських громадах

Антон Бугайчук для "Першого"

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Чому горів Сервісний центр МВС у Луцьку. ВІДЕО
Наступна новина Про Луцьк розповість нове тревел-шоу від творців «Орла і Решки». ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини