«Карткові будинки» по-волинськи: Підгайцівська громада

«Карткові будинки» по-волинськи: Підгайцівська громада

Децентралізація обіцяє волинським ОТГ нові надходження, програми розвитку, різноманітні грантові проекти для розробки стратегій та ще багато позитивів від об’єднання. Проте спочатку потрібно обрати нову раду, яка мала би будувати ОТГ за новими, “реформованими” стандартами.

Проте вибори у сільських та селищних громадах мають власний колорит та специфіку. Тут часто навіть не чули про модні політтехнології, натомість обирають депутатів у сільраду, з якими росли на одній вулиці, ходили в школу чи гралися в дитинстві. Тут стати депутатом чи депутаткою можуть “звичайні” вчителька, фельдшер або листоноша поряд із бізнесменами та досвідченими політиками.

Сьогодні - про кандидатів у Підгайцівській громаді.

***

Підгайці – це одне із найбагатших сіл біля Луцька. Якийсь час велася мова про приєднання сільської ради до Луцька. Проте відповідно до волі мешканців та амбіцій керівників формується окрема Підгаєцька ОТГ. До неї увійдуть Підгайцівська сільська рада (Підгайці, Крупа, Струмівка) та Лищенська сільська рада (Лище, Воротнів) – загалом більше 10 тисяч мешканців.

На посаду голови громади претендують багаторічний очільник Підгаєцької сільради Юрій Семенюк (самовисуванець), голова Луцької районної ради Валентин Приходько (самовисуванець) та очільник садівничого товариства “Маяк” Віктор Мельничук (“Солідарність”).

Попри те, що Приходько – самовисуванець, його підтримує партія “УКРОП”. І через свою партійність Приходько вже встиг заявити про “політичні переслідування”. Так, 6 грудня силовики провели обшуки у оселях Валентина Приходька та його соратника - кандидата на посаду голови Гіркополонківської ОТГ Вадима Веремчука. За їх словами, влада (в особі Волинської ОДА) хоче натиснути на опозиційних кандидатів, адже в обох громадах є висуванці від провладної “Солідарності”.

Натомість у прокуратурі Волинської області політичний підтекст заперечують. Мовляв, “кримінал” може світити двом кандидатам за фактами розтрати коштів службовими особами комунального підприємства "Луцьке" (засновник – Луцька районна рада). КП “Луцьке” - централізоване комунальне підприємство у Луцькому районі, представникам якого приписують “вчинення службових підроблень та розтрати бюджетних коштів, виділених для виконання робіт із реконструкції котелень в загальноосвітніх школах с. Чаруків та с. Садів Луцького району на загальну суму 306, 3 тис.грн”. Котельні на твердому паливі мали б будувати та запускати для заміни газу в рамках позбавлення від “російської газової петлі”, проте на практиці вони не запрацювали вчасно.

Валентин Приходько
Валентин Приходько

Юрій Семенюк на цих виборах не отримав серйозної підтримки якоїсь із партій під час балотування на посаду голови Підгайцівської ОТГ, проте і не прагнув її, адже у селах значно більше довіряють сусідам, аніж партійним прапорам. Дороги, освітлення та інша комунальна інфраструктура у Підгаєцькій сільраді на чолі із Семнюком на вищому рівні, ніж у "віддалених" сільрадах та навіть у деяких частинах Луцька.

Проте не всі у Підгайцях довіряють нині чинному голові. Семенюку критики приписують сумнівний розподіл землі та “декоративні” зміни в громаді, забезпеченій досить великим бюджетом. 

Юрій Семенюк. Фото видання "Волинь 24"

Третій претендент - керівник потужного садівничого товариства “Маяк” Віктор Мельничук. Він не дуже “медійна” особа, проте товариство об’єднує чимало мешканців майбутньої громади – добре згуртованих та непогано фінансово забезпечених. Отож у руках Мельничука адмінресурс з боку структури товариства та можливий адмінресурс з боку представників  пропрезидентської “Солідарності”.

У депутати сільською ради зокрема балотуються самовисуванець директор Будівельної компанії “Інвестор” Андрій Разумовський,  його родич (чоловік рідної сестри) та заступник  В’ячеслав Разумовський. А ще разом із ними в команді балотується заступник генерального директора ТОВ “Бетон Брук Сервіс” Валерій Серветник.

Андрій Разумовський

Таке рішення для команди “Інвестора” цілком логічне, адже вони вже збудували два житлові комплекси у Струмівці – ЖК “Струмочок” та “Сіріус”. А у липні 2018-го стартувало будівництво другої черги “Струмочка”.

Також забезпечити собі місцеве представництво хочуть директор агентства “ВМБ Нерухомість” Ростислав Ганейчук, директор “Виробничо-експертного підприємства “Еконсервіс” Віктор Шишиць, учасник АТО та директор “Лібра ком” Георгій Остров, заступник директор “Ліхтнер Бетон Луцьк” Петро Ткачук, директор “Нафтапанхім” Олександр Мельничук.

Окрему групу можуть сформувати кандидати-працівники аграрного підприємства ТОВ “Лище”. Так, загалом від підприємства балотуються 8 представників, зокрема головний агроном, фінансовий директор та очільник підприємства Святослав Карбовський.

Від ВО “Батьківщина” у раду балотується формально “безробітний” екс-голова районної ради Олексій Гвоздецький. Цікаво, що в електронній декларації за 2016 рік Гвоздецький задекларував понад 1,3 мільярда гривень, 98 тисяч доларів США та 85 тисяч євро заощаджень в готівці. Через такі суми задекларованої готівки Гвоздецькому вдалося потрапити до рейтингів найбагатших чиновників країни.

Олексій Гвоздецький. Колаж видання Волинь24

Свої статки Гвоздецький пояснив так: “Я кинув займатися, коли Радянський Союз розпався. Зайдіть в митні документи, там мільйони доларів був оборот. Я не крутив з банками, я продавав в нашій Волинській області тушонку, цукор, масло. Коли всі крали, я заробляв гроші і допомагав державі, – розповідає політик. – Є кредитні, а є вільні кошти. То мої питання. У 26 років я вже був керівником державного аграрного підприємства в Радянському Союзі. Але я заробив ці гроші не тоді, я тоді отримував 250 російських рублів. Після розпаду Радянського Союзу я поїхав з Росії, приїхав сюди і відкрив фірму тут і в Росії. Сам собі поставляв туди у великій кількості продовольчі товари: тушонка, говядина, масло, сир, які дуже потрібні були в Росії. З Росії забирав меблі”.

Ще один самовисуванець - директор КП Волинської обласної ради “Волинський обласний екскурсійно-методичний центр” та екс-заступник голови облради Юрій Лобач.

Антон БУГАЙЧУК (для "Першого")


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (1)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Відеонагляд і няня: владика Михаїл розповів, якою буде дитяча церква у Луцьку
Наступна новина На Волині лісівники подарували громаді дві зупинки. ФОТО
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні