«Католицьке Різдво» – некоректна назва. Священник з Волині пояснив, яке свято відзначають 25 грудня

«Католицьке Різдво» – некоректна назва. Священник з Волині пояснив, яке свято відзначають 25 грудня
Іван Сидор

Священник з Волині Іван Сидор, який зараз працює у пресслужбі Православної церкви України, пояснив, яке свято відзначають 25 грудня і чому неправильно називати його «католицьким Різдвом».

Про це стало відомо із його допису у фейсбуці.

Він наголошує, що «католицьке Різдво» – некоректна назва свята, адже 25 грудня Різдво Христове святкуватимуть не тільки католицька і протестантські церкви, але й половина помісних православних церков: Константинопольська, Болгарська, Грецька, Румунська, Антіохійська, Олександрійська, Албанська, Кіпрська, Православна Церква Чеських земель і Словаччини.

«Різдво (25 грудня) не може бути «католицьким», бо його святкують і православні, і католики, і протестанти. Правильне формулювання – Різдво Христове за новим стилем, або Різдво за Новоюліанським чи Григоріанським календарем», – пише Іван Сидор.

Щодо Різдва Христового за юліанським календарем, то його відзнаачють 7 січня, наголошує священник.

Його відзначає Православна церква України, а також інші помісні православні церкви: Єрусалимська, Російська, Сербська, Грузинська, Польська, також і Афонські монастирі.

«Святкує 7 січня і Українська греко-католицька церква. Вірменська апостольська церква, за давнім звичаєм, святкує 6 січня Богоявлення, де згадується одразу дві події – Різдво та Хрещення Господнє», – додає Іван Сидор.

Читати також: «Віряни ще не готові». Епіфаній сказав, коли Різдво можуть святкувати 25 грудня

Довідково
Священник Іван Сидор став відмий як «дзвонар з Майдану» після того, як у грудні 2013 року всю ніч бив у дзвони та скликав людей перед загрозою розгону Майдану.
Його життя пов’язане з Волинню, хоч сам він родом із міста Сокаль Львівської області.
Він навчався в Горохівській середній загальноосвітній школі-гімназії, Горохівській музичній школі по класу акордеон, співав у гурті-студії «Кобзарик», «Щедрик», брав участь у конкурсі дзвонарного мистецтва у м. Луцьку, які проходили у замку Любарта, прислуговував у Свято-Вознесенському храмі в Горохові.
Його батько протоієрей Андрій Сидор – декан Горохівського благочиння Волинської єпархії.

Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Це дзвінок і Погуляйку, і Зеленському», - Бондар про висловлення недовіри
Наступна новина Захворюваність на коронавірус в Україні зросте вже найближчим часом, – МОЗ
Останні новини
Схожі новини