Клімкін закликав подумати про латиницю, в Раді кажуть - не на часі

Клімкін закликав подумати про латиницю, в Раді кажуть - не на часі

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін закликає до дискусії про запровадження в Україні паралельно латинської та кириличної абетки.

Про це пан Клімкін написав у мережі Facebook, – пише ВВС Україна

За словами міністра, до такої ідеї його підштовхнув польський історик та журналіст Зємовіт Щерек, який запитав у пана Клімкіна "чому б Україні не ввести поряд з кирилицею латиницю".

"Наша мета - формування української політичної нації, тому маємо працювати на те, що нас об'єднує, а не роз'єднує. З іншого боку, чому б не подискутувати? Яка ваша думка про це? Очікую на цікаві коментарі", - зазначив пан Клімкін у повідомленні.

 

Сьогодні розмовляли разом з представниками країн Центральної Європи про долю регіону та роль України в...

Posted by Pavlo Klimkin on Monday, 26 March 2018

У парламентському комітеті з питань науки та освіти вважають, що сьогодні в Україні є інші важливіші питання, ніж перехід на латиницю.

"Ви знаєте, я думаю, це питання сьогодні не на часі", - каже в коментарі BBC News Україна перший заступник голови комітету Олександр Співаковський.

За його словами, перехід на латинський алфавіт тягне за собою великий шмат роботи в освітній сфері.

"Треба переписувати всі підручники, методичні посібники, весь освітній матеріал, софт. Мені дуже складно уявити, які зусилля та ресурси потрібні, аби реалізувати цю ідею", - каже пан Співаковський.

Доктор філологічних наук, професор Олександр Пономарів сумнівається, що повне переведення української мови на латиницю піде на користь. А от про паралельне використання двох алфавітів можна подумати.

"Щоб молодь більше розмовляла українською мовою, держава мусить піднести престиж державної мови", - наголошує він у блозі для BBC News Україна.

На його думку, не варто зрікатися кирилиці, але можна розробити український варіант латиниці для використання в певних випадках. Наприклад, серби, які пишуть кирилицею, але мають і сербський варіант латиниці.

У 2017 році про перехід на латиницю оголосив Казахстан.

Президент цієї країни Нурсултан Назарбаєв підписав указ про поетапне переведення казахської мови до 2025 року з кирилиці на латинську графіку, а також затвердив новий алфавіт.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Лучан просять долучатися до конкурсу громадських ініціатив
Наступна новина Волинянин стік кров’ю на очах у батька, - ЗМІ
Останні новини
Схожі новини