Може залишатися у повітрі три години. Учені назвали ще один шлях передачі коронавірусу

Може залишатися у повітрі три години. Учені назвали ще один шлях передачі коронавірусу
Фото ілюстративне

Деякі вчені схильні вважати, що коронавірус може потрапити в повітря через дихання інфікованої людини і залишатися там після цього заразним протягом трьох годин.

Про це повідомляє DW з посиланням на німецький журнал Focus, пише УНІАН.

Досі більшість вчених схилялися до думки про те, що коронавірус SARS-CoV-2, який викликає небезпечну пневмонію COVID-19, передається переважно повітряно-крапельним шляхом. Це означає, що ним можна заразитися від хворого, що чхає чи кашляє, або доторкнувшись до поверхні, на яку потрапили крапельки виділень останнього.

Висновки про те, що коронавірус може передаватися через звичайне дихання, містяться також у матеріалах дослідження «Аерозоль і стійкість на поверхні вірусу SARS-CoV-2 в порівнянні з вірусом SARS CoV-1"2, опублікованому 17 березня в науковому журналі The New England Journal of Medicine.

Автори дослідження вважають, що вірус може потрапляти у повітря в аерозольних крапельках діаметром менше п'яти мікрометрів. Ці крапельки здатні парити в повітрі до трьох годин. Весь чей час віруси, що містяться в них, залишаються заразними, йдеться в статті.

Крім цього, про можливості передачі коронавірусної інфекції цим шляхом попереджає Національна академія наук США (NAS) в екстреному листі до уряду країни від 1 квітня.

«Доступні на сьогодні результати досліджень говорять про те, що існує можливість передачі вірусу SARS-CoV-2 через біоаерозолі, вироблені диханням людини», – йдеться в цьому листі.

Далі його автори повідомляють про те, що недавнє дослідження, проведене медичним центром університету Небраски, підтвердило наявність РНК вірусу в приміщенні, де надавали допомогу хворим коронавірусом. Генетичний матеріал вірусу був знайдений також на одязі, який носив персонал, котрий обстежував хворих, хоча під час цього обстеження пацієнти не чхали і не кашляли, йдеться в листі.

Водночас експерти NSA відзначають, що ступінь загрози заразитися коронавірусом через дихання або під час розмови, а також поведінка біоаерозолів, що містять коронавірус, у навколишньому середовищі необхідно досліджувати окремо. Поки відомо лише, що концентрація вірусу, що міститься в диханні різних пацієнтів, також є різною, вказується в документі.

Зі свого боку Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) неоднозначно ставиться до гіпотези про те, що коронавірус може передаватися через біоаерозолі. Наприкінці березня представники ВООЗ заявили, що цей спосіб передачі інфекції «при певних обставинах і в деяких ситуаціях, у яких виникають аерозолі, є вірогідним». Як приклад такої ситуації експерти ВООЗ назвали інтубацію важкохворого пацієнта з метою забезпечення його киснем.

Якщо спосіб передачі коронавірусу через біоаерозоль підтвердиться, робить висновок журнал Focus, виникає велика проблема: люди повинні будуть носити захисні маски на публіці, щоб запобігти зараженню обличчям до обличчя, але ці маски майже скрізь в дефіциті.

Читати також: Для молодих людей коронавірус теж небезпечний, – ВООЗ


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Для молодих людей коронавірус теж небезпечний, – ВООЗ
Наступна новина Скандальний митрополит з Волині здав тест на коронавірус
Останні новини
Схожі новини