КС визнав мовний закон «Ківалова-Колесніченка» неконституційним

КС визнав мовний закон «Ківалова-Колесніченка» неконституційним

Конституційний суд України прийняв рішення про те, що закон «Про засади державної мовної політики» є неконституційним.

У прес-служби органу повідомили, що рішення щодо закону вже прийнято.

28 лютого на пленарному засіданні Великої палати Конституційного Суду України було ухвалено Рішення Конституційного Суду України № 2-р/2018 у справі за конституційним поданням 57 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України «Про засади державної мовної політики», - йдеться у повідомленні.

Наразі не уточнюється, яке саме рішення було прийнято. Однак, джерела ЗМІ в КС стверджують, що суд визнав закон про «Про основи державної мовної політики» неконституційним. Цю інформацію підтверджує депутат Верховної Ради Андрй Іллєнко.

Закон встановлював, що державною мовою є українська мова, але істотно розширював використання регіональних мов, якщо кількість носіїв цих мов не менше 10% від населення певного регіону, а в окремих випадках навіть менше 10%.

24 лютого 2014 року парламент проголосував за його скасування.

Проте Олександр Турчинов, який виконував тоді обов'язки президента, відмовився підписувати ухвалений документ, і він так і не набув чинності.

17 листопада 2016 року Конституційний суд почав розгляд справи за поданням 57 народних депутатів про відповідність закону Конституції.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина За порядком у сесійній залі Луцької міськради спостерігають муніципали. ВІДЕО
Наступна новина На Волині весна почнеться з аномально низькою температурою. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини