Куліш із секретом та гарячі гармати: як відзначили річницю битви під Берестечком. ФОТО

Куліш із секретом та гарячі гармати: як відзначили річницю битви під Берестечком. ФОТО

У селі Пляшева протягом трьох днів відзначали 367-му річницю битви під Берестечком.

Традиційні заходи тривали на території Національного історико-меморіального заповідника «Поле Берестецької битви». Зокрема, 10 червня у Свято-Георгіївському Соборі відбулося патріарше богослужіння та Вселенська панахида за спокій душ загиблих українських козаків і новітніх українських героїв, які полягли за незалежність України.

Службу очолив святійший патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, якому співслужили 18 архієреїв та духовенство Київського патріархату з усієї України.

Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

Опісля до пам’ятника Героям Берестецької битви вирушила урочиста хода. Учасники поклали квіти, промовили спільну молитву та заспівали гімн України.

У той же час на полі перед Свято-Георгіївським Собором розташувався ярмарок народних промислів та сувенірів, а навколо козацької вежі розкинувся табір та виїзні шинки місцевих козачих формувань. Тут можна було скуштувати традиційну козацьку страву куліш. Щоправда, скільки казанів – стільки й смаків, адже у кожного козацького осередку – власний рецепт приготування цієї страви, який вони бережуть і не розповідають нікому.

Козак Віктор варить куліш за древнім рецептом

«Рецепт кулішу у нас доволі простий – пшоно, цибуля, морква, шкварки і… у нас він найсмачніший, але що ще додаємо, вам не розкажу. То наші, козацькі, секретні інгредієнти, які тримаємо в таємниці з діда-прадіда. Усе дуже просто, і в той же час ви такого тут кулішу більше ні в кого не спробуєте», – розповів козак Віктор, який саме чаклував над казаном зі стравою.

А ще на вухо він шепнув, що до кулішу крім шкварок треба додавати старе затерте сало, та головного інгредієнту так і не виказав. Загалом тут можна було скуштувати понад 5 різних видів страви.

Також у таборі козаків пропонували спробувати засмажені на грилі ковбаски та салати. Не гребували деякі відвідувачі і випити 50 грамів медовухи.

Та найбільше уваги привертала старовинна раритетна зброя: шаблі, бердиші, булави, луки,  гранати, пістолі, мушкети, були навіть бандолети, гармати і фальконети.

Дітвора радо перебирала ядра до гармат різних діаметрів і била в бойовий козачий барабан – литаври.

Козаки в традиційних одностроях радо позували для фото всім охочим відвідувачам і неодноразово проводили показові виступи з шаблями і стріляли з гармат.

Разом із тим, на поле козацької битви під Берестечко з’їхалася і патріотична молодь з навколишніх областей. Зокрема, громадське формування «Національні дружини Волині» організувало навчання з рукопашного бою, збирання/розбирання зброї, майстер-клас із бою ножами та пограло з усіма охочими в регбі.

«Тут збирається багато патріотичної молоді. Тому тут хлопці стоять з ММГ та автоматами Калашникова. Показуємо всім охочим, як збирати і розбирати, показуємо основні моменти роботи зі зброєю. Також ми взяли перчатки і захисні шоломи. Тож всі, хто бажає спробувати себе у двобої – може взяти участь у такому неформальному турнірі на траві. Ми як люди спортивні долучаємось до таких заходів і проводимо більше роз’яснювальну роботу», – розповів член ГФ «Національні дружини Волині» Олексій Кушнєр.

Варто зауважити, що під час відзначення річниці битви під Берестечком спостерігалась велика кількість представників патрульної поліції. Також через заяви про можливі провокації та диверсії на святкуванні було кілька загонів бійців Національної гвардії України у повній екіпіровці. Фактично на кожному кроці через 50-100 метрів можна було зустріти правоохоронців, які вели посилений нагляд за порядком.

Урочистості продовжились великим концертом різноманітних гуртів та сольних виконавців.

Текст: Еля КОРОТИНСЬКА (Перший)

Фото: Павло БЕРЕЗЮК (Перший)


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Курс валют на 11 червня: євро різко обвалилося в ціні
Наступна новина У Луцьку розшукали зниклого священика
Останні новини
Схожі новини