«Ламають шаблони». Парламентський комітет приїхав у село Радовичі. Нащо і як це було. РЕПОРТАЖ

 «Ламають шаблони». Парламентський комітет приїхав у село Радовичі. Нащо і як це було. РЕПОРТАЖ
Вячеслав Рубльов та Григорій Недопад під час засідання Волинської платформи

Вони назвали цей форум Волинською регіональною платформою з вироблення політики у сфері місцевого самоврядування. Нардепи, експерти та керівники Асоціації міст України, волинські обранці, лідери чи не всіх волинських тергромад...

У клубі в Радовичах було тісно від кількості «владних віпів» на квадратний сантиметр, а сільські дядьки добрих півдня їхали возами і розглядали розкішні автівки обабіч бічних вулиць біля клубу.

Було з чого вибрати. Було про що поговорити.

Хтось цього дня сказав, що «АМУ ламає шаблони і показує, що то асоціація не тільки міст, а всіх громад, без винятку». 

Коні, люди машини...

Дивись, хто прийшов

14 травня. 9.20. Волинь. Будній день у селі Радовичі на Турійщині. У центрі села – відремонтований ФГ «Аміла» клуб, ФАП... Перед ним – пожежна і швидка. Чи то напоготові, чи щоб бачили.

На сусідньому «Пилиповому подвір’ї» (придорожне кафе) – маленький переполох.

У клубі пригощають кавою, реєструють учасників Волинської платформи.

У центрі села Радовичі – пристойна інфраструктура. 
Не без допомоги ФГ «Аміла»
Поспішає ректорка Ірина Вахович. З колегами:
ексдепутаткою облради Надією Ковальчук та нинішнім обранцем Юрієм Харченком
Серед учасників  форуму – голова бюджетної комісії облради
Орест Маховський те депутат Волиньради Володимир Бондар
Прибуває і голова Волиньради Григорій Недопад

Учасники зїжджаються. Це – зубри місцевого самоврядування Волині. Найдовше чекають останнього кортежу: однією автівкою дружно приїздять у село нардепи разом із Вячеславом Рубльовим. На щастя, на Волині в ту пору сонячно, дощ піде трохи згодом.

- Щоб засідання такого рівня відбулося в селі – це вперше в історії, - зазначав цього дня виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан.

Йому – 38. Він уродженець Одещини, а нині один із енерджайзерів політики у сфері місцевого самоврядування в Україні з квітня 2017-го очолює АМУ.

Окрім нього, у радовицькому клубі було ще 5 нардепів, всі - члени профільного комітету ВРУ, що опікується організацією державної влади на місцях:

Приїхав десант нардепів
Вячеслав Рубльов і команда

Голова Володимир-Волинської РДА Юрій Лобач
Ольга Черен зхустрічає голову Боратинської ТГ Сергія Яручика
Сергій Яручик, лідер Боратинської громади
Анна Бліннікова, Депутат Юрій Ройко, голова Луцької райради Олександр Омельчук
Владислав та Вікторія Майбороди
Анатолій Цьось
У Радовичі...

  • Олена Шуляк, девелоперка, у минулому гендиректорка компанії Midland Development Ukraine, на нині депутатка від «Слуги народу» та представниця Кабміну у ВРУ, киянка з волинським корінням, бо її батько родом із села Кам’януха на Маневиччині.
  • Лариса Білозір, громадська діячка, уродженка Вінничини, в минулому депутатка Вінницької облради від «Солідарності», нині член депгрупи «Довіра» у ВРУ, голова підкомітету з питань адміністративних послуг та адміністративних процедур, також відома як невістка колись депутатки співачки Оксани Білозір.
  • Олександр Аліксійчук себе назвав другом і сусідом Вячеслава Рубльова. Каже, вони – «сусіди по округах», бо Аліксійчук обраний від округу на Рівненщині, що межує з Волинню. Підприємець, уродженець Здолбунівщини. Член фракції «Слуга народу».
  • Володимир Іванов – народний обранець із Херсонщини. До того, як зайти у парламент і стати членом фракції «Слуга народу» був директором з виробництва в аграрній компанії ТОВ «Агропроект-Юг»,
  •  Дмитро Чорний їхав у Радовичі аж з Дніпропетровщини. У минулому громадський активіст, депутат Дніпропетровської облради від партії УКРОП, а тепер – нардеп від «Слуги народу».

На зум-зв’язку з Радовичами працювали обранці Андрій Клочко (голова комітету) та Віталій Безгін.

Мер Ковеля Ігор Чайка (зліва) з мером Нововолинська
Борисом карпусом (справа) 
Керівник відділу майна Волиньради Михайло Імберовський, голова фракції «За майбутнє» 
Ігор Лех та голова Любешівської ТГ Олег Кух

Крім них, у президії – голова Волиньради Григорій Недопад. Цього дня обранці його не раз хвалили за недавній виступ на засіданні консультативної ради при голові ВРУ Дмитрові Разумкову, бо, мовляв, був чи не єдиним головою, який не побоявся говорити не про те, скільки бракує Волині грошей, а про те, які нагальні проблеми сьогодні бачить, наприклад, в медицині. Замість голови Волинської ОДА Юрія Погуляйка – заступник Ігор Чуліпа (Юрій Михайлович «на наради при президентові, тому передавав вам вітання, делегував мене»).

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Разумков і... братики. Паркетний переполох на сесії Волиньради. РЕПОРТАЖ

І – голова Турійської селищної ради Олексій Безсмертний. Той щиро жартома зізнався: більше 20 років головує, а от спікером на такому зібранні довелося бути вперше...

...Нардеп Вячеслав Рубльов слухав Слобожана і задоволено усміхався на сказане.

Цього дня у президії ніхто з гостей не приховував: прибув десант  у Радовичі на запрошення колеги Рубльова «подивитися на ту велику Волинь, про яку безперестанку говорить». Сам же Вячеслав Володимирович обраний у цьому ж 20-му окрузі, очолює підкомітет з питань регіональної політики та місцевих бюджетів, традиційно дуже багато часу працює на Волині і не минає чи не кожної сесії.

Це за ініціативою обранця Вячеслава Рубльова
члени комітету прибули на Волинь
Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан

На правах господаря, весь час поза залою походжав бізнесмен і депутат Волиньради Роман Микитюк. Це, умовно кажучи, в його «хоромах» приймали нині поважних гостей. Бо село на Турійщині розвивається і пристойно виглядає якраз через те, що там активно працює ФГ «Аміла» Романа Микитюка, депутата від фракції «За майбутнє» в облраді.

Правда, обранці цього дня не концентрували свою увагу на партійній приналежності.

Президія...

За ПДФО замовте слово. Що казали?

То про що ж говорили цього дня у Радовичах?

Повна зала. І поки у ній озвучують вступні вітальні слова про те, як влада має бути близько до людей, як нам треба закріпити адміністративно-територіальний устрій в країні, треба завершити реформу виконавчої гілки влади та ще багато «треба», у залі думають про те, як конче необхідно вирішити конкретні питання: де брати гроші, коли на місцеві бюджети з Києва з дня у день все більші і більші навантаження? як діяти в умовах земельної реформи і проблем з Держгеокадастром, з ДАБІ та іншими? як скоротити мережу закладів, щоби всі вижили?

Сусід з Рівненщини. Нардеп Олександр Аліксійчук. Спекотно?

Григорій Недопад з першого ж слова цитує ...мера Віталія Кличка.

- Як казав Кличко: «Не треба нічого тримати в собі», - починає виступ.

Згодом - розповідає про досвід Волиньради, яка щойно стала до роботи новою каденцією, взялася розбиратися з бюджетом, провела бюджетні слухання і чи не вперше прицільно подивилася на реальні витрати й потреби комунальних установ та підприємств.

«Григорій Недопад тут говорив про досвід і не згадав про ще один – досвід створення комунального підприємства «Волиньприродресурс», що було зроблено ще при Ігореві Петровичу Палиці. А в період головування Ірини Вахович, яка у цій залі, почалися перші акціони з продажу видобутого бурштину. Зараз це надходження до бюджету. Знаю, що чимало колег депутатів, голів облрад цікавляться, як нам вдалося його створити, й хочуть перейняти цей досвід, бо і в них є природні багатства в регіонах, як у нас торф чи бурштин», - повважає за доцільне додати згодом Вячеслав Рубльов.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: «Ми всі в одному кораблі». Голова Волиньради Григорій Недопад. ІНТЕРВ’Ю

Олександр Слобожан, каже, що «вражений» вже тим, що встиг побачити дорогою до Радовичів на Волині.

Далі робить «ліричний відступ» і згадує, як минулого тижня Григорій Недопад на засіданні при Разумову слушно говорив «не за себе, а за медицину, що зараз НСЗУ не виплачує певні кошти - і це прозвучало так, що Волинська облрада справді представляє інтереси всіх громад».

У залі лідери тергромад

Ще один «відступ» - і згадує знамениту «поправку Рубльова» про акциз з пального (нардеп з Волині запропонував, аби кошти акцизу таки віддали на низи – у громади, рада за це проголосувала), яка «як ніколи об’єднала всю залу і зібрала голосів більше, ніж конституційна більшість»).

Говорили про законодавчі ініціативи, які назрівають у сфері місцевого самоврядування. Просили про фідбек.

Одна з актуальних дискусій – про надходження ПДФО у місцеві громади. Точніше – про збільшення цих надходжень, бо це якраз живі і реальні гроші для громади з кожного робочого місця. Дискутували про перспективу зібльшення ПДФО на 5% для місцевих громад за рахунок зменшення цих надходжень в обласний чи державний бюджети.

«Отак мало ПДФО йде у громади...»

Наразі у громаду надходить 60% ПДФО (це так званий податок з зарплати працівника), однак ці кошти сплачуються за місцем реєстрації платника, а не за місцем розташування його фактичних потужностей. Тому і виходить, що в селі може бути підприємство, на ньому працюють люди місцеві, а податки з них ідуть куди-інде, наприклад.

Шукати варіанти – надто складно. Думки обранців розходяться навіть серед тих, хто був у президії в радовичівському клубі: Вячеслав Рубльов, наприклад, вважає, що треба шукати формулу і ділити ПДФО так, аби частина йшла за місцем реєстрації, а частина – в громади, де працюють і живуть люди. Лариса Білозір навпаки переконувала, що треба скасувати практику реєстрації бізнесу в містах-мільйонниках в той час, коли він діє десь у селі за сотню кілометрів, і навіть затіяла голосування в залі, на що присутні радо підняли руки...

Хто за?)
Трохи ретро...

Олена Шуляк розповідала про ініціативи щодо змін у сфері держархбудконтролю. Олександр Слобожан – про те ж ПДФО та загрози вилучення з бюджетів громад 5% акцизу з тютюну. Олександр Аліксійчук - про ініціативи парламенту щодо земельної реформи, проблеми з геокадарстрами і Ко. Дмитро Чорний розповів про те, якрозвиває туризм у себе на Дніпропетровщині.

Згодом до розмови долучилися ректори Ірина Вахович (ЛНТУ) та Анатолій Цьось (ВНУ імені Лесі Українки), голова Ковельської РДА і досвідчена «самоврядниця» цього регіону Ольга Черен. Голови громад та обранці активно включилися в розмову і озвучували проблему за проблемою.

Їх слухали. Вникали в проблеми. Обіцяли допомогу в конкретних ситуаціях.

Нардепка Лариса Білозір
Олена Шуляк, депутатка від «Слуги народу»
зізналася, що має волинське коріння і відчуття, «наче вернулася в дитинство»

Назад – з мільйоном... Що привезли?

Для двох голів громад цей форум став приємною несподіванкою ще й тому, що з нього вони повернулися не з порожніми руками.

Поки всі спікери і парламентарі чекали фідбеку від голів громад, голови Турійської селищної ради та Затурцівської ТГ отримали «фідбек» від Асоціації міст України.

«За ініціативи народного депутата Вячеслава Рубльова та від імені наших розробників хочу зробити сьогодні невеличку приємність...»

Олександр Слобожан вручив сертифікат на 1 млн грн Олексієві Безсмертному, голові Турійської селищної громади, за який вони зможуть придбати стертифіковане програмне обладнання для 4 математичних класів, а голові Затурцівської Юрієві Ковальчуку – сертифікат на 500 тисяч на 4 кабінети початкової освіти і 2 кабінети математики.

На форумі не було мера Луцька Ігоря Поліщука, йому, говорили в кулуарах, теж АМУ готує дарунок, точніше – громаді міста.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: 100 днів мер. Ми поговорили з Ігорем Поліщуком

Мільйони виглядають так)

Чому – класи математики? Президент, каже Олександр Слобожан, оголосив цей рік Роком математики.

Дослухалися – інвестують у майбутнє.

 *  *  *

Як комітетівці завершили день на Волині, журналісти вже не бачили.

Єдине, що можна припустити, що «ту велику Волинь, про яку постійно нам говорить Вячеслав Рубльов» вони таки роздивилися у всій красі.

Як мінімум, точно могли бачити оленячу ферму того ж ФГ «Аміла», яке гостинно приймало всіх у клубі з бордовими кулісами, копією радянської картини про минуле Радовичів та синьо-жовтим полотном на стіні...

Текст: Олена ЛІВІЦЬКА

Фото: Ірина КАБАНОВА


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Коли у школах Луцької громади буде свято останнього дзвоника
Наступна новина В Україні хочуть створити кібервійська
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні