Разумков і... братики. Паркетний переполох на сесії Волиньради. РЕПОРТАЖ

Разумков і... братики. Паркетний переполох на сесії Волиньради. РЕПОРТАЖ
Очікування...

Від ранку на Київському майдані, 9 – ажіотаж. Поліція, СБУ, стрункі молодики з держохорони відпрацьовують відрядження в регіон, у їдальні Білого дому рихтують красиві бутери… Це все заради 45-ти хвилин. Стільки голова Верховної ради Дмитро Разумков пробув у стінах Волинської облради.

З цієї нагоди до ради повернувся навіть Ігор Палиця.

З цієї нагоди сесію перенесли на день пізніше.

І навіть пожертвували запитами, які просто не слухали.

...Ближче до обіду, коли Дмитро Олександрович от-от мав з’явитися у стінах головного корпусу СНУ (а колись обкому КПУ)  під пам’ятником Шевченку в Луцьку хутко досаджували перші весняні братики.

Сині та жовті.

***

14.30. Просто весна)
Все як в людей

21 квітня. Луцьк. Чергова 5-та сесія Волиньради. Пережили «паркетний переполох» і прийняли Разумкова. Розглянули понад 30 проектів рішень, поділили мізерні гроші, посварилися через «Рено Дастер» і створили дві ідентичні депутатські групи.

Одна називається «Рівні можливості», інша - «Рівні можливості для всіх». З однаковими задачами, з різними депутатами. Під завісу на одній «сцені» фотографувалися «на фейсбук», тільки в різних кутках. А те, нащо волинянам аж дві групи – лишилося великою загадкою цього дня.

Як і те, що насправді спонукало спікера приїхати на Волинь. Офіційно: на запрошення голови Волиньради Григорія Недопада.

Дмитро Разумков на червоній доріжці у Волиньраді

ЧИТАТИ ТАКОЖ: «Ми всі в одному кораблі». Голова Волиньради Григорій Недопад. ІНТЕРВ’Ю

Напередодні парламентських виборів Дмитро Разумков приїздив до Луцька з традиційним піар-візитом. Тоді він збирав журналістів на даху «Скай-бару» у торговому центрі на проспекті Волі. Біля нього була вся команда волинських кандидатів від «Слуги народу». З них цього дня в «депутатському пулі» спікера були тільки нардепи партієць від «СН» Валерій Стернійчук та  безпартійний, але уже член однойменної фракції Вячеслав Рубльов.

Цей візит теж можна було б охрестити як рядовий «піар». Просто Дмитро Разумков уже голова ВРУ, тепер для подібних речей у нього є низка можливостей. Наприклад, - робоча поїздка в регіони…

Народний депутат Ігор Гузь

Бездоганний костюм. Бездоганна усмішка. Трибуна. Трохи слів про співпрацю заради розвитку. Голова облради Григорій Недопад – по ліву руку. Голова ОДА Юрій Погуляйко, якому ця ж рада висловила недовіру і який оскаржує це рішення у суді, на крайньому ряду вгорі. Де місця для запрошених.

Гість прибуває хвилина у хвилину. Проходить через рамку в дверях, тисне руку військовим та правоохоронцям: за протоколом, начальство з погонами вишикувалося стрічати спікера, і разом з усією делегацією стрімко піднімається сходами нагору.

Цікаво, чи помічає, що на сходах у стінах облради на Волині все ще лежать червоні доріжки? Такий собі «рудимент» з минулого, правда, недавно оновлений.

За кілька хвилин до цього з їдальні, що поверхом нижче, нагору понесли таці з бутербродами та різним смачним добром. На перекус. Не годиться йти до волинських обранців голодним.

Колеги Степан Івахів та Ігор Палиця

Народні депутати Ігор Палиця та Степан Івахів цього дня зайдуть у стіни ради за кілька хвилин до появи Дмитра Разумкова і чекатимуть спікера у кулуарах, там перед сесійною залою вишикували виставку бурштину.

Чорні тумби, червона стрічка, камені бурштину з підсвіткою... Швиденько добігає директор КП «Волиньприродресурс» і «господар» каміння Анатолій Капустюк.

Світлана Крецу спішить на сесію. А екс-депутат Луцькради
Микола Дендібєрін приходить часто просто подивитися.
Цікаво, як акредитували?..
Біля бурштину. Ігор Палиця та Анатолій Капустюк
Григорій Недопад, Володимир Бондар та Вячеслав Рубльов

Але коли за трохи голова Верховної ради у супроводі голови Волиньради Григорія Недопада йтиме до сесійної зали, тут, наче гостинний господар, його зустрічатиме Ігор Петрович. Лідер парламентської групи «За майбутнє» (та однойменної партії, що завела у Волиньраду потужну більшість) розповідатиме про успішний досвід «комунального» видобутку бурштину.

Згодом у медіа напишуть, що Дмитро Разумков був «приємно вражений» побаченим.

Степан Івахів, Ігор Палиця, Дмитро Разумков та Григорій Недопад.
Раді вітати...

Що сказав?

Спікер займає місце в президії. Якусь хвилину чекає, поки сесійна зала вгамується.

«Присутні народні депутати: Палиця Ігор Петрович…» - Григорій Недопад відкриває засідання, представляє Разумкова, за тим називає всіх обранців, які дружно зайняли місця у верхніх рядах.

Ігор Палиця (ЗМ), Ірина Констанкевич (ЗМ), Вячеслав Рубльов (СН), Степан Івахів (ЗМ), Ігор Гузь (ЗМ), Сергій Бабак (СН), Оксана Дмитрієва (СН), Валерій Стернійчук (СН). Аплодують, аплодують... Серед гостей аж два голови облрад – Рівненської (порошенківець Сергій Кондрачук) та Тернопільської (свободівець Михайло Головко).

«Ви знаєте, в нас, напевне, сьогодні історична подія. Візит перших осіб держави у регіон – це така відповідальна місія як і для місцевого самоврядування, так і для органів державної влади, для служб. Впевнений, що ніхто з вас не запам’ятав, коли саме голова Верховної Ради України був присутній на пленарних засіданнях обласної ради. Дійсно, це вперше. Дякую, Дмитре Олександровичу, що відгукнулися на пропозицію…» - зачинає голова Волиньради.

Поки «ветерани зали» згадують, чи справді бачили тут колись котрогось із голів ВРУ, Григорій Недопад дає слово Дмитрові Разумкову. Той каже, що йому краще – з трибуни.

Голова ради скаже, що це – «історична подія»

Дослівно:

...«Я дуже радий сьогодні бути тут і мати честь виступити перед нашими партнерами. Чому партнерами? Ми для себе, для Верховної Ради, достатньо чітко визначилися і займаємо таку позицію протягом всієї каденції 9-го скликання. Тому що є політичні позиції, які нас іноді розділяють на табори, але щодо ключових питань, від яких залежить майбутнє нашої держави, Верховна Рада повинна бути одностайною. Я впевнений, така позиція повинна бути на рівні областей».

...«Я вважаю, що ми повинні вибудувати вертикаль. Але не вертикаль підпорядкування один одному, а вертикаль співпраці та спільної роботи на результат».

...«Сьогодні в умовах децентралізації на місця передано багато повноважень, але й передано багато відповідальності» (тут дуже  хотілося додати – і мало грошей).

...«Без допомоги Києва вам буде важко виконувати ті обіцянки, які ви давали виборцям».

...«Відновили засідання консультативної ради при Верховній Раді з роботи з місцевим самоврядуванням. Наступне відбудеться 11 травня, я сподіваюся побачити там шановних колег, почути проблематику і спільно напрацювати результати, щоб напрацювати єдину схему виходу з сьогоднішньої кризи».

...«У вас достатньо високе представництво у парламенті, активне».

А тим часом на горішніх місцях: 
Ігор Гузь, Ігор Поліщук та Ірина Констанкевич
Не зайняв місце в президії голова ОДА Юрій Погуляйко

Високе представництво сиділо у горішніх рядах сесійної зали. Як тільки Дмитро Разумков залишив залу і пішов спілкуватися з пресою поміж стендами з бурштином, поважні обранці рушили за ним.

У залі лишився тільки народний депутат Ігор Гузь, поруч із головою Володимир-Волинської райради Віктором Хицем слухав, чим переймаються волинські депутати. Сесія тривала…

Усі пішли. Гузь залишився
Свої. Віктор Хиць – голова Володимир-Волинської райради

Кого «розпинали»?

Тим часом із трибуни відбивався від депутатських запитань перший зам прокурора області Олег Губчак. Коли ми повернулися в залу, він говорив про волинський пісок...

«Я вас прошу як прокурора, не підходьте категорично до питання видобутку піску. От куди людям звертатися, коли їм в себе в селі треба дорогу вимостити? За які гроші ця людина може купити цей пісок? А десь на окраїні села люди хочуть копнути, а не мають права, мусять їхати до бізнесмена, який контролює цей кар’єр...» - апелював до прокурорської совісті бізнесмен і депутат від Аграрної партії Іван Смітюх.

«Дякуємо за доповідь», - сказав Юрій Поліщук і не лишив шансу прокуророві відповісти, як же бути людям, які «хочуть копнУти».

43 проти Дмитришина

...А тим часом маску вдягав Ігор Дмитришин. Вже тривалий час він очолює управління у справах молоді та спорту Волинської ОДА. Цього разу ще на комісії волинські обранці влаштували Дмитришину «темну» і радили визнати його роботу незадовільною.

«Без доповіді?» - спитав головуючий перший зам Юрій Поліщук.

«Я таки хотів би доповісти», - наполягав Ігор Ярославович.

Юрій Ройко (За майбутнє)

З трибуни він говорив про успіхи спортсменів. Про високі рейтинги. Про олімпійські перспективи.

«Серед областей 3-ї категорії ми були перші в рейтингах за результатами міжнародних та всеукраїнських змагань. Ми були перші за всю історію України, багато хто не пригадує такого за часів СРСр навіть. А тоді мали високі досягнення...» - каже начальник управління спорту.

Це мало вразило депутатів. Вони знайшли чимало недоліків. Без жодної гвинтівки існує Федерація біатлону Волині. Ковельських боксерів виселили і змусили платити великі гроші за оренду зали... Нема грошей. Розвалили. Не чують. Претензій аж настільки багато, що аж 43 депутати підтримали рішення комісії і поставили «незадовільно» Дмитришину.

Лідер фракції «За майбутнє» Ігор Лех
Валентин Сущик відбивався за всі квадрокоптери на світі...

«Розпинали» і Валентина Сушика, начальника управління з оборонної роботи ОДА. Той вийшов просити кошти на програму, згідно з якою науково-дослідний інститут, який діє у столиці, просить у Волині передбачити кошти на квадрокоптер за 400 тисяч та мікроскоп за 600. Для експертиз.

Юлія Вусенко (лідерка фракції ЄС) тут же доповіла, що вона бачила значно дешевші квадрокоптери. Іван Смітюх в один голос майже каже, що купив собі «такий, як в ізраїльської армії» за ціною, що менша утричі (не каже тільки – навіщо, було б цікавіше). Його однопартієць Ігор Волошенюк тут же згадав, що краще б аграріям ці гроші дати, «аніж на дурниці».

«Зняти на доопрацювання», - пропонує Сергій Кошарук (ЄС).

І тут слово бере Анатолій Вітів (Свобода).

«Таак... Я так бачу, що всі зразу поставали фахівцями з квадрокоптерів. Так? Але ви неуважні всі! Ми не виділяємо гроші. Йдеться лише про програму...» - відкриває очі.

37 – за. Валентин Сушик втомлено залишає трибуну.

Пульсоксиметр???

Кому копійки?

Без боїв розглянули низку освітянських проектів, призначили премії за заслуги в науці, внесли зміни до програми з відродження спадщини в Олиці... І – затвердили зміни до бюджету.

Цього разу знову ділили мізер вільних залишків.

«Розподіл залишків незначний: 5,3 мільйона гривень. Не забуваймо, що була ще й кредиторська заборгованість на 11,6 мільйона», - без особливого ентузіазму доповідає головний фінансист ОДА Ігор Никитюк.

Пояснити детальніше, куди, кому і що, взявся голова бюджетної комісії Орест Маховський (ЗМ).

Юрій Поліщук чемно виконував роль Григорія Недопада. 
Точніше – свої обов’язки, бо – перший зам

Перерозподілили видатки на охорону здоров’я – і 850 тисяч віддали на блискавкозахист для обласної лікарні, 4 млн на ремонт неонатального корпусу обласної дитячої лікарні, 100 тисяч – на облаштування палат для хворих, яких перевезли з Олицького замку в обласну психлікарню, 200 тисяч – на зубопротезування для госпіталю ветеранів війни, тощо.

Освітню субвенцію спрямували на протипожежну сигналізацію в заклади профтехосвіти - луківський та нововолинський. 2,7 млн виділили для Затурцівської школи-інтернат, до якої на цій же сесії приєднали Липлянську школу-інтернат.

500 тисяч «накшребли» на програму «Власний дім» (кредитування на придбання житла в селах).

Ще 550 – обласному краєзнавчому музею на оновлення проєктної документації на реставрацію Олицького замку.

Ну, весна ж))

Куди їде «Дастер»?

Під завісу розглянули низку майнових питань. Захищати їх вийшов новий керівник відділу майна облради (в минулому депутат цієї ж ради) Михайло Імберовський.

Підтримали обранці реорганізацію Липлянської школи-інтернат. Дружно передали ансамбль «Колос» на утримання Підгайцівської громади. До того він роками був на балансі облради. Дозволили комунальному санаторієві «Пролісок» отримати кредитний ліміт. І – довго сперечалися щодо того, що санаторій запланував собі купити автомобіль Renault Duster Life.

Опозиційні «єсівці» та «аграрії» повважали це розкішшю, попри те, що заклад на це грошей з бюджету не просить, а планує купівлю самостійно. Як пояснив Михайло Імберовський, авто потрібне санаторієві, щоб надавати послуги з трансферу людям з обмеженими можливостями, а сам заклад успішно розвивається.

Як виявилося, в залі не тільки фахівці  з квадрокоптерів, а й з перевезення такої категорії людей. Хтось запропонував «купити мінівенчик», хтось – не вказувати назви, але прописати, що це автівка для спеціалізованих перевезень.

Михайло Імберовський відкоркував пляшку з мінералкою…

Майнові питання – спекотні
Володимир Бондар: «Давайте, щоб такі речі не звучали з уст депутата»

Юлія Вусенко зробила висновок, що «ви нас обманюєте» і внесла пропозицію виключити «Рено Дастер» з переліку автівок, які запланував придбати санаторій. Правда, проголосувало за це рішення тільки 20 обранців.

«Прошу бути коректними в оцінці людей: брехуни вони чи не брехуни. Давайте, щоб такі речі не звучали з уст депутата. Ще раз закликаю приходити всіх на комісії, де є фахівці і все пояснюють», - відреагував на слова Вусенко депутат Володимир Бондар.

Та зауважила, що такого слова «взагалі немає в моєму лексиконі».

Різні і рівні?

А у фіналі сесії саме Юлія Вусенко очолила депгрупу «Рівні можливості для всіх».

Як пояснив головуючий, група займатиметься питаннями захисту неповносправних, сиріт, жінок, тощо. До неї увішло 5 депутатів від ЄС (Юлія Вусенко, Ористлава Сидорчук, Ірина Патлашинська, Віктор Дудечко, Іван Мирка), 2 – від Слуги народу (Валентина Черниш та Ігор Лісовський), а також Ігор Волошенюк та Людмила Кирда («Батьківщина»).

І не тісно, бо – рівні

І майже ідентичну групу, як виявилося, напочатку цієї ж сесії створила більшість. Очолила її депутатка Оксана Філіпчук, крім неї, від «За майбутнє» там Світлана Крецу, Юрій Харченко, Анатолій Філюк, від «Сили і честь» - Людмила Стасюк, від «Батьківщини» - Ольга Омелько. З назвою - «Рівні можливості»…

Поділилися фактично на опозиційних і провладних, і тільки «Батьківщина» вміє тримати яйця в різних кошиках...

У фіналі нагородили подяками тих, у кого ДН. 
Серед них – Юлія Вусенко

«Юля, а я?» - спитав, сміючись, Іван Смітюх.

Юлія Вусенко змовчала.

 *  *  *

...Поки Дмитро Разумков відповідав на запитання журналістів, можна було роздивитися, хто фігурував «на орбіті».

Преслужба спікера, до честі, працювала бездоганно і давала змогу поцікавитися у нього чимось наболілим. Наприклад, чи знає він, що ця ж рада не так давно дружньо висловила недовіру голові ОДА (за це кадрове призначення так чи інакше відповідальна його ж політична сила – «Слуга народу») і зараз судиться, або чи святкуватиме він день народження своєї дружини так, як його однопартієць нардеп Микола Тищенко...

Поки тривало це спілкування, збоку увесь час терпляче чекав, доки спікер наговориться, голова фракції Аграрної партії у Волиньраді бізнесмен, у далекому минулому регіонал, у ще дальшому – начальник МРЕВ на кордоні Волині Ігор Волошенюк. Той самий, який сьогодні разом із єсівцями та Юлією Вусенко став членом групи «Рівні можливості для всіх».

Чекав недаремно. Дмитро Разумков помітив, спинився, перекинувся з ним кількома словами, потиснув руку... Цікаво, що у політиків спільного?

Подейкують, що спікер недаремно почав їздити в регіони. Мовляв, Разумков уже починає вести автономну від «Слуги народу» передвиборчу кампанію і готується до більш самостійного старту в політиці. Наступного дня у нього робоча поїздка на Хмельниччину.

Текст і фото: Олена ЛІВІЦЬКА

Тривожного ранку на Київському майдані...
Контроль на вході.
Депутатка Ірина Патлашинська поспішає на сесію
І мер Ковеля Ігор Чайка – теж
А екс-мер Ковеля Сергій Кошарук несе партійні прапорці

 

На паркеті – ажіотаж
Голова облосередку Андрій Козюра незмінно носить маску з сердечком
Депутати від «За майбутнє» Роман Микитюк та Оксана Філіпчук
Батьківщинівець Роман Чорненький та керівник відділу
майна облради Михайло Імберовсбкий
Ігор Лех та Юрій Харченко (ЗМ)
Честь маю...
«Де ж той Разумков?»

 

Ярослав Матвійчук (ЗМ)

Ольга Черен – голова Ковельської РДА
Степан Івахів та Ігор Палиця
У сесійній залі...
Комунальний бурштин краще прикрашає кулуари,
ніж старі стенди 

Вирішили: без трибун. Буде – столик
Нарееешті...

Олександр Пирожик (Свобода)
Іван Киричик (ЗМ)

Є чим похвалитися. Бурштином, наприклад. 
У Волиньради то – історія-родзинка
«А колись приходили з обшуками», – каже Ігор Петрович

Говорив про партнерство. 
Але обмежився виступом і в розмову з обранцями не вступав

До роботи!

«Маєте високе представництво у Верховній Раді»

Після спікера – голови рад. Гості
Сергій Кондрачук рахував, скільки разів
останнім часом був на Волині
Ігор Лех
Володимир Яренчук та Оксана Філіпчук (ЗМ)
Не зняв – не було)
Юрій Харченко (ЗМ)
Роман Микитюк. Зайнятий...
«Давайте запитання...»
Можна послухати і сфотографувати... туфлі. 
Файні ж!

Ірина Констанкевич та Григорій Недопад

Що вже гарний той бурштин...
Ігор Волошенюк. Очікування
На спомин
Є питання...

В Луцьку ще стільки цікавого)
А вони працюють. Депутат Анатолій Філюк (ЗМ)
Олег Губчак, перший зам прокурора області
Андрій Козюра і прапори. Правда, не ті, що йому пасують

 

Володимир Дибель (Сила і честь)

 

Юрій Ройко
Володимир Бондар та Ігор Лех. Партійна взаємодія

Попереду – бій за «Пролісок»
Микола Макарук (Слуга народу)

Все. Відпрацювали
Лишилося привітати один одного з днем народження. 
Важка робота)

Запити і звернення цього дня не розглядали. Лишили на… скоро)

Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Коли у Луцьку стануть гарними кіоски і магазини на зупинках
Наступна новина У Ковельському районі виявили сказ. Хочуть вакцинувати всіх тварин у селі
Останні новини
Схожі новини