Лише чверть пацієнтів із коронавірусом потребують антибіотиків, – волинський лікар

Лише чверть пацієнтів із коронавірусом потребують антибіотиків, – волинський лікар

Лише чверть пацієнтів із коронавірусною інфекцією потребують антибактеріальної терапії.

Про це розповів лікар-пульмонолог, завідувач відділення коронавірусного госпіталю у Боголюбах Олег Яковенко, повідомляє 12 канал.

«Більшість пацієнтів, які отримують антибіотики, цього насправді не потребують. Це стосується як пацієнтів, які самі собі призначають препарати, так і лікарів, які призначають антибактеріальні препарати», – каже Олег Яковенко.

За його словами, рішення приймати антибіотик з власної ініціативи, послухавши пораду знайомого або ж прочитавши рекомендацію в інтернеті, може сильно вдарити по здоров’ю. Часто виникають алергії чи дисбактеріоз, тому що препарат нищить все, в тому числі й корисні бактерії у мікрофлорі. Починається розлад шлунково-кишкового тракту, може страждати печінка чи нирки.

Але найстрашніше, кажуть медики, що при частому вживанні антибіотиків бактерії просто стають стійкими до препаратів. Це називається «резистентність». Тобто тривале безконтрольне вживання антибіотиків призведе до того, що з часом вони просто перестануть бути дієвими.

«Інфекція нікуди не дівається, резистентність росте, а нових антибактеріальних препаратів не з’являється. Тому для того, щоб не було катастрофи у майбутньому, нам просто потрібно грамотно підходити до антибактеріальної терапії», – наголошує лікар Яковенко.

Зупинити безконтрольне вживання антибіотиків, на думку директора підприємства «Волиньфармпостач» Михайла Півнюка, можна, якщо продавати їх чітко за рецептом. 

«Ми вже внесли пропозицію МОЗу: давайте зробимо так, щоб відпуск антибіотиків відбувався регламентовано і контрольовано за електронним рецептом. Що це означає? Це дасть змогу бачити їх виписку та обіг», – каже Михайло Півнюк.

А ще, за його словами, це дозволить проконтролювати роботу лікаря та перевірити, чи виправдано він виписував ліки.

Нагадаємо, у 2020 році українці стали вживати у 40 разів більше антибіотиків, ніж раніше.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Таємна» сесія сільради: як у Княгининку депутати між собою та своїми родичами землю ділили
Наступна новина У Польщі зафіксували найбільше смертей через коронавірус від початку епідемії
Останні новини
Схожі новини