Посадили – доглядаємо: журналісти на Волині не кидають «свій» ліс напризволяще

Посадили – доглядаємо: журналісти на Волині не кидають «свій» ліс напризволяще

Скулинське лісництво Ковельського лісгоспу знамените своїми лісами далеко за межами Волині – саме тут розташований ландшафтний заказник загальнодержавного значення «Нечимне». І це далеко не єдине місце у скулинських лісах, про яке знають  волиняни. Адже в межах лісництва є ще кілька урочищ та заказників.

Та й цього місцевим лісівникам, очевидно, було замало. Так сталося, що чимало розмов тепер точиться довкола клаптика навіть не заповідного, а звичайного експлуатаційного лісу.

Квартал 11.  Цю ділянку восени 2018-го відновлювали журналісти разом із дітьми та науковцями. А ви ж розумієте – де журналісти, там розмов не оминути.

Прес-секретар Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Світлана Думська чи то жартома, чи то всерйоз, але дуже переконливо запрошувала у цей прес-тур. Мовляв, не можна посадити і покинути. Треба ще ж доглядати.

Звісно, сіянці сосни та дуба тоді не оминули рук журналістів «Першого». Поїхали і ми.

Ще не ліс

Тож – Скулинське лісництво. Поміж високою стіною лісу – діляночка, де видніються маленькі сосни та ялини. Садили їх вихованці Скулинського шкільного лісництва. Сіянці прижилися. Адже ці діти вже фактично спеціалісти у справі посадки лісу – щороку долучаються до акції «Майбутнє лісу у твоїх руках».

Працює трактор. Майстер лісу Скулинського лісництва Павло Бойко пояснює, що так проводиться механізований догляд за лісовими культурами перші два, максимум – три роки.

– Догляд проводиться культиватором КЛБ-1,7 в агрегаті з трактором МТЗ. Це механізований догляд, який є­ дешевшим і швидшим. За день трактор може опрацювати кілька гектарів, – пояснює Павло Бойко.

Світлана Думська уточнює: це ще не ліс, а лісові культури. Саме так правильно називати діляночки, де посаджені сіянці. Цю площу назвуть вкритою лісом аж через 5 років після посадки.

Замість пера в руках – мотокущоріз

Та найцікавіше було попереду. Напроти ще одна ділянка, якій до молодого лісу рости ще 2 роки. Тут, каже лісничий Скулинського лісництва Леонід Лисюк, трактором уже не зайдеш, тому що пошкодяться ті деревця, які треба зберегти. Тож лісівники вже проводять механізований догляд, але з участю фахівця – зрізають зайве мотокущорізом.

Отак лісівники два рядки продемонстрували, як треба, а тоді дійшла справа до рук медійників.

Поки дивимося і говоримо, журналістка видання «ВолиньPost» Валерія Колісник уже одягає захисний костюм (кажуть, його не розріжеш і бензопилою), іншу необхідну амуніцію, бере мотокущоріз – і вперед.

Хоч і недовго тривали журналістські догляди, але були дуже ефектними. Словом, програму мінімум цього року медійники таки виконали. Зрізали березу, якої за словами лісівників, тут аж надто багато. Крім того, виявляється, вона швидко росте. Тож може заглушити посаджені сосни та дуби.

Правильний ліс сам не росте

Звісно, догляд за лісом тут проводили і проводитимуть іще не раз. Він потрібен постійно. Ліс сам не росте.

Хоча ні – росте... Але як все у природі – за принципом «виживає найсильніший». А треба, щоб у таких лісах, які фахівці називають експлуатаційними, було побільше цінних порід. Як би це не звучало, згодом із цього доведеться жити, заробляти і забезпечувати нас деревною наступним поколінням.

Найголовніший обов’язок лісівника – посадка лісу. Очільник волинських лісівників Олександр Кватирко завжди зазначає, що саме лісовідновлення – стратегічний напрямок роботи.

Оскільки для посадки в нашій області найсприятливішою є рання весна, у цей період лісівники всієї країни активно беруться за справу.

Та з посадкою лісу все тільки починається. Бо для того, щоб саджанці виросли, їх потрібно ретельно доглядати – і не один рік.

Провести догляди за лісовими культурами – на ділянках, де висадили молоденькі сіянці, – треба не лише якісно, а й вчасно.

За науковим визначенням, догляд за лісовими культурами – це сукупність агротехнічних заходів, які застосовуються для поліпшення умов приживлюваності та зростання деревних порід у лісових культурах.

На практиці – це звичне нам розпушування ґрунту, прополювання бур’янів плюс комплекс заходів для боротьби зі шкідниками та хворобами рослин. Як і в будь-якій роботі на землі.

Не менш важливим напрямком роботи лісівників є захист лісу від пожеж і незаконних порубок. Ці задачі не є дешевими. Загалом на це волинські державні лісогосподарські підприємства за рік витрачають близько 18 млн гривень.

Довідково. За І півріччя 2019 року на Волині проведено лісовідновлення на площі 6812 га при запланованому 6750 га, в тому числі створено лісових культур на площі 2612 га (план 2524 га) та проведено сприяння природному відновленню 2870 га (план 2678 га).  Загалом під час посадки лісу на Волині лісівники використали понад 20 мільйонів штук стандартних сіянців із власних розсадників. Уже проведено доглядів за лісовими культурами на площі 8144 га при запланованих 7112 га. 

Текст Дарини СВІТЛЮК

Фото Ірини КАБАНОВОЇ

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Яку бруківку вибрати? Поради від луцької компанії Le Bruk
Наступна новина Луцьк висміяли через «комплекс меншовартості»
Останні новини
Схожі новини