Луківська ОТГ планує стати більшою

Луківська ОТГ планує стати більшою

Луківська селищна ОТГ, що у Турійському районі, планує, за рахунок приєднання сусідніх територій, стати більшою і за чисельністю жителів, і за площею.

Зокрема, у планах голови ОТГ Анатолія Климука спільне господарюванням з сільрадами передбаченими Перспективним планом формування територій громад Волинської області – Новосілківською Турійського району і Зачернецькою Любомльського.

До речі, це й не дивно, адже історично так вже було, що селище і село Зачернеччя, входили до одного району і тоді Мацейов, нинішній Луків, був райцентром.

«Ініціатива Офісу реформ АМУ «Відродимо містечка Волині!», започаткована у 2016-му в рамках проекту ПУЛЬС, успішно реалізовується! Торік шість містечок, що у минулому мали статус райцентрів, стали центрами ОТГ.

Наразі, важливо підтримати об’єднані громади, що цьогоріч із 1 січня розпочали принципово новий етап не лише свого розвитку, а й розвитку довколишніх територій, – наголошує консультант з правових питань Офісу реформ, Волинського РВ Асоціації міст України Валентин Малиновський.

– Щоб плани стали реальністю, команда проекту ПУЛЬС, який АМУ реалізовує за підтримки USAID – Василь Гром, консультант з бюджетних питань, Тамара Зубенко, консультант з комунікацій та я – на запрошення селищного голови, днями працювала в Луківській ОТГ, до утворення якої має безпосередній стосунок. Серед іншого, наразі, для новоствореної громади, актуальне питання розширення через приєднання сусідніх сільських громад, які до 1959-го були в складі Луківського району».

Тож Малиновський проконсультував Климука та сільського голову Новосілківської сільради Андрія Янюка щодо приєднання до ОТГ. Якщо плани щодо приєднання судилося втілити, то Луківська громада налічуватиме близько семи тисяч жителів, що, на думку консультантів Офісу реформ, дасть нові можливості для розвитку та відродження історичної слави містечка, яке свого часу мало Магдебурзьке право.

Під час візиту до Лукова консультант з бюджетних питань Василь Гром, надав фахові рекомендації щодо фінансових питань, допоміг сформувати структуру апарату селищної ради та її виконавчого комітету ОТГ.

Проконсультував він і директора Луківської ЗОШ І-ІІІ ступенів-ліцей Романа Максимука щодо функціонування навчального закладу в статусі опорної школи з кількома філіями. Відтак, невдовзі вона стане окремою юридичною особою та розпорядником бюджетних коштів із відповідними рахунками у Казначействі та власною бухгалтерською службою.

«Саме практична реалізація реформ в освіті, передбачена у новому Законі «Про освіту» і базується на фінансовій самостійності загальноосвітніх та дошкільних закладів – як одного із основоположних принципів функціонування освіти в Україні», – сказав Гром.

Під час виїзної консультації обговорили й перспективи створення у Луківській селищній ОТГ Центру культури та дозвілля. До речі, такі Центри, на Волині поки діють лише у Княгининівській та Вишнівській громадах, але організацією яких зацікавилися керівники ОТГ із інших областей.

«Створення таких центрів – це один і шляхів завершення повної децентралізації у сфері культури і мистецтва ОТГ», – наголошує консультант з бюджетних питань, заслужений економіст України.

До речі, поява таких Центрів культури та дозвілля у ОТГ на Волині – беззаперечна заслуга консультанта з бюджетних питань Офісу реформ Василя Грома.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (1)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Три серйозних наслідки хронічного недосипу, про які варто знати
Наступна новина Чому потрібно рано прокидатись
Останні новини
Схожі новини