Луцькі випускники визначаються із майбутньою професією. ВІДЕО

Луцькі випускники визначаються із майбутньою професією. ВІДЕО

Для одинадцятикласників настав час визначитися із майбутньою професією. Чим керуються при виборі вищого навчального закладу учні навчально-виховного комплексу №9 міста Луцька – у сюжеті Сфери-ТВ.

Учень 11 класу Ілля Козак ставить у пріоритет навчання у Києві, однак каже, що  все вирішать результати зовнішнього незалежного оцінювання. Лишитися у рідному місті хлопець не боїться, адже вважає навчання у столиці затратним та значно складнішим.

Одинадцятикласник Арсен Сидорчук прискіпливо ставиться до вибору навчального закладу, а разом з тим і міста, де доведеться жити найближчі чотири роки. Хлопець навіть має ряд критерій.

«Перш за все наявність у закладі факультету, де я хочу навчатися, престижність факультету. Друге – це економічна складова та кількість державних місць», – розповів школяр.

Зваживши все, юнак все одно прагне вступати до Київського університету. Дороговартісне навчання випускника не лякає, мовляв, воно того варте. Луцький виш для Арсена – запасний варіант.

Переважно одинадцятикласники прагнуть навчатися за межами рідного міста. Однак має місцевих абітурієнтів і Східноєвропейський національний університет. Відповідальний секретар приймальної комісії Андрій Слащук СНУ розповідає, що, простеживши динаміку вступу до волинського вишу за останні 10 років, безумовно, бачимо невтішну тенденцію. 

«Як і до кожного закладу вищої освіти, так і до нас потік наших абітурієнтів зменшується», – повідомив Андрій Слащук.

За його словами, учні, які показують високі досягнення у навчанні, завжди прагнуть навчатися у престижних вищих навчальних закладах.

У свою чергу, члени приймальної комісії СНУ намагаються донести абітурієнтам, що всі факультети популярних вишів у Києві та Львові є й у Луцьку, значно доступніші та дешевші. 

За статистикою, до Східноєвропейського національного університету вступають переважно із 16-17 областей України. Найбільша кількість абітурієнтів із Волинської області: приблизно 80%. Далі йде Рівненська та Львівська.

Також до обласного центру Волині приїжджають навчатися мешканці інших країн. У цілому в СНУ навчаються близько 50 іноземців.

Андрій Слащук підкреслює, що дійсно визначну роль відіграють результати ЗНО та система єдиної державної електронної бази з питань освіти, яка розподіляє вступників по навчальних закладах відповідно до розставлених ними пріоритетів. Дуже часто трапляються випадки, коли абітурієнт проходить на державну форму навчання до СНУ, однак відмовляється через наявність бажанішої пропозиції.

Та в цьому є свій плюс, адже для кількох вступників , які пройшли на платну форму навчання з'являється можливість навчатися за державні кошти. 

Варто зауважити, що значно менша кількість школярів прагне навчатися за кордоном. Більшість лякає мовний бар'єр та менталітет мешканців інших країн. Усе ж дехто претендує на навчання у Польщі. 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Києві під кригою знайшли тіло хлопця з Волині
Наступна новина Планшети і телевізори серйозно шкодять дітям, – учені
Останні новини
Схожі новини