Луцький «Аверс» пожурили за порушення стандартів журналістики

Луцький «Аверс» пожурили за порушення стандартів журналістики

Луцькій телерадіокомпанії вказали на низку порушень Кодексу етики українського журналіста в рамках підготовки та публікації матеріалів щодо діяльності патрульної поліції у Волинській області.

У Комісія інформують, що 16 лютого 2018 року до них звернулося Управління патрульної поліції у Волинської області зі скаргою на дії журналістів ТРК “Аверс”. Поліцейські скаржились, що на каналі всі новини про роботу місцевої патрульної поліції висвітлюються суб’єктивно та тенденційно, а це дезінформує глядачів і слухачів, створює негативний імідж та знижує довіру до поліції.

При цьому скаржники, відзначаючи відсутність протягом понад 2 років жодних проблем зі співпрацею з місцевими та загальноукраїнськими медіа та висвітленням діяльності правоохоронних органів, також апелювали до систематичного порушення журналістами ТРК “Аверс” встановлених норм і правил. Зокрема, що журналісти вриваються без попереджень, компрометуючи ситуацію та нагнітаючи обстановку, аби в результаті отримати черговий скандальний сюжет.

Скаржники надали перелік прикладів сюжетів з гучними заголовками, у яких, на їхню думку, висвітлюється робота патрульних поліції однобоко та суб’єктивно. Зокрема, у зазначених сюжетах, на думку скаржників, порушені такі журналістські стандарти, як баланс думок і точок зору, достовірність, відокремлення фактів від коментарів, точність, повнота представлення фактів щодо певної проблеми. Також зазначається про порушення у вказаних сюжетах низки пунктів Кодексу етики українського журналіста, а саме статей 8, 9, 10, 12, 19).

Крім цього, скаржник зазначав, що авторкою більшості сюжетів про діяльність патрульної поліції є журналістка ТРК “Аверс” Наталія Поліщук, яка свого часу, за інформацією скаржника, була затримана луцькими патрульними, і після цього може мати особисту неприязнь до поліцейських та цілеспрямовано шкодить діловій репутації патрульної поліції – у листопаді 2016 року на Наталію Поліщук було винесено постанову за ч. 1 ст. 127 КУпАП.

Члени Комісії з журналістської етики переглянули та дослідили надані скаржником відеосюжети та виокремили наступні висновки на предмет дотримання стандартів журналістки та Кодексу етики українського журналіста:

У сюжеті “Патрульні ганяють людей на зупинці” має місце обробка та формулювання заголовку сюжету як такий, що частково фальсифікує та не відповідає змісту самого сюжету – назва матеріалу не відповідає дійсності та його інформаційному наповненню – має місце порушення статті 8 Кодексу.

У сюжеті “З добрими намірами луцькі копи нашкодили птахові” не було в рамках новинного матеріалу взято коментар та не висвітлено точку зору представників патрульної поліції, що говорить про порушення балансу думок та точок зору в матеріалі, – має місце порушення статті 10 Кодексу.

У сюжеті “На порушника, який намагався скоїти наїзд на патрульних, одягли кайданки” порушень Кодексу не ідентифіковано.

У сюжеті “Дорожній затор та аварійну ситуацію створила робота луцьких патрульних” має місце обробка та формулювання заголовку сюжету як такий, що частково фальсифікує та не відповідає змісту самого сюжету, як у частині створення аварійної ситуації, так і в частині ідентифікації винних у заторі – назва матеріалу не відповідає дійсності та його інформаційному наповненню – має місце порушення статті 8 Кодексу.

У сюжеті “Патрульний обшукав чоловіка за те, що той вступився за інваліда”має місце обробка та формулювання заголовку сюжету як такий, що частково фальсифікує та не відповідає змісту самого сюжету, проте виключно в частині використання терміна “обшук”, що є слідчою дією і здійснення якого регулюється Кримінальним процесуальним кодексом України, а не “поверхневий огляд”, що дійсно мав місце і здійснювався із сумнівною аргументацією, здійснення якого регулюється Законом України “Про національну поліцію”, – назва матеріалу не відповідає дійсності та його інформаційному наповненню – має місце порушення статті 8 Кодексу.

У сюжеті “Лучани втрачають довіру до патрульної поліції Луцька” має місце порушення статей 6 та 8 Кодексу. Так, назва сюжету не підтверджена тим, що викладено в сюжеті, – що свідчить про порушення вимог статті 8 Кодексу. У сюжеті немає жодної інформації, яка підтверджує саме втрату довіри лучан до поліції. Крім того, усі пасажі журналістки негативні, а з обговорення результатів роботи поліції вихоплені лише ті тези, які є контраргументами до того, про що сказала журналістка в авторському тексті. Проте, напевно, у звіті були й позитивні факти. З вищезазначеного варто говорити про відсутність балансу – це є порушенням вимог статті 6 Кодексу. Якщо ж журналістки хотіли довести саме втрату довіри – вона мала надати відповідні факти й докази в матеріалі.

У сюжеті “Патрульний всунув ножа у 18-річного хлопця” варто відзначити про абсолютну відсутність збалансованості та прагнення дійсно розібратися в ситуації. У частині незбалансованості матеріалу,  відсутності балансу точок зору та думок – порушено вимоги статті 6 Кодексу. Журналістка навіть не намагається дотриматися балансу у висвітленні піднятої в матеріалі теми. Мета матеріалів крізь сюжети проглядається дуже чітко – звинуватити поліцейського, усю поліцію Луцька та її керівництво. Крім того, журналістка явно зловживає своєю професією та свідомо не дотримується правил, встановлених для роботи поліцейської дільниці, – що також свідчить про порушення статей 13 та 19 Кодексу. Своїми діями вона перешкоджає роботі поліції. Враховуючи однобокість подачі інформації в низці сюжетів, є підстави говорити про умисне недотримання стандартів окремо у висвітленні конкретного питання діяльності місцевої патрульної поліції.

“Виходячи із зазначеного вище, членами Комісії з журналістської етики відзначається факт порушення статей 6, 8, 10, 13 та 19 Кодексу етики українського журналіста. У зв’язку з цим Комісія приймає рішення у формі заяви про порушення зазначених статей Кодексу журналістами ТРК “Аверс” у рамках підготовки та публікації низки матеріалів щодо діяльності патрульної поліції у Волинській області”, – заявляє Комісія.

Водночас Комісія наголошує на неможливості використання медійних ресурсів як їх власниками та керівниками, так і самими журналістами та працівниками медіа для вирішення особистих конфліктів, а також для невиправданої медійної атаки, шляхом поширення незбалансованих матеріалів.

Також Комісія наголошує про неможливість будь-якого незаконного утиску журналістів за їхню законну професійну діяльність і можливість вирішення спірних питань та проблем порушення етичних стандартів виключно в законний спосіб та у правовому полі, або ж із застосуванням органів саморегуляції в медійній сфері.

Читайте також: «Привітай поліцію»: волинян закликають розповісти цікаві історії за участю патрульних


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Шістьох волинян покусали змії
Наступна новина Експерт: Луцький замок потрібно передати на баланс міста
Останні новини
Схожі новини