Як народжувався луцький «Промінь»: оприлюднили унікальні ескізи художника

Як народжувався луцький «Промінь»: оприлюднили унікальні ескізи художника
Фоє кінотеатру «Промінь» у 70-х роках ХХ століття (фото - ІА ВолиньPost)

В архівах Волинського краєзнавчого музею зберігаються три шкільні зошити, в яких у 1969-1972 роках волинський художник Віктор Шингур фіксував ідеї до створення ескізів монументального рельєфу фоє луцького кінотеатру «Промінь».

Фото пожовклих сторінок цих зошитів оприлюднили на сторінці Художнього музею у фейсбуці.

«З перебігом часу зошити стали цінними артефактами, хоча були звичайнісіньким підготовчим матеріалом, начерками, які лише фіксували ідеї, чернетками до створення ескізів монументального рельєфу фоє кінотеатру «Промінь» у Луцьку (1972 р. Архітектор Ростислав Метельницький)», – зауважила директорка музею Зоя Навроцька.

«Художник із блискучою професійною освітою (Київський художній інститут) Віктор Шингур, виконуючи це офіційне замовлення, поставився до роботи як справжній класик, з виключною серйозністю та самовідданістю», – додала вона.

На думку Зої Навроцької, цей масштабний проект у кіноконцертному залі відобразив власне бачення художника і його розуміння буття людини в навколишньому світі, зафіксував актуальну тієї пори тематику, пов'язану із розвитком науки та техніки, прагнення сучасників підкорити космос.

«Твір став сенсацією не тільки художнього життя Луцька, а й усієї України. Мистецька мапа Волині поповнилась ще одним дуже дороговартісним і цікавим об'єктом, який відображав духовні імпульси епохи, закарбовуючи у віках ім'я його творця», – написала Зоя Навроцька.

На жаль, констатує вона, під час каптемонту кінотеатру ті творіння були зруйновані.

«Були ідеї в архітектурній групі «сховати» рельєф за новою стіною. Однак... нові власники – нові міркування. Виявляється нічого вічного не може бути у наші часи», – зазначила вона. 

Читати також: Луцьк радянських часів на світлинах Ірини Левчанівської. ЗГАДАТИ ВСЕ

Художник Віктор Шингур

На наступних фото кінця 70-х років минулого століття можна побачити, як були втілені ідеї Віктора Шингура.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Масковий режим збережеться щонайменше два роки», – прем'єр-міністр
Наступна новина У неділю кладовище у Гаразджі закриють
Останні новини
Схожі новини