Любові треба присвячувати кожен день, а не дарувати раз у рік подарунки, – ПЦУ про свято закоханих

Любові треба присвячувати кожен день, а не дарувати раз у рік подарунки, – ПЦУ про свято закоханих
Фото ілюстративне

У Православній церкві України закликали присвячувати кожен день «правдивій Любові» замість того, щоб «дарувати символічні матеріальні подарунки один раз у році».

Відповідне звернення з’явилося на сторінці церкви у фейсбуці.

У ПЦУ роз’яснили, чи справді святий Валентин має стосунок до цієї традиції дарувати подарунки та є тим самим «покровителем закоханих», як прийнято вважати.

Тут розповіли, що православна церква вшановує кількох святих з ім’ям Валентин.

«Ймовірно, що святий, який згадується у масовій культурі 14 лютого, відомий у церковному календарі як святий Валентин Інтерамський (Італійський). Він жив в італійському місті Терні у III столітті і був страчений 269 року. Всі святі, що звершили свій подвиг до 1054 року в Західній Європі, тобто до розділення на Західну і Східну Церкву, – це шановані православні святі», – йдеться у зверненні.

Наголошують: пам’ять святого Валентина відзначається і в католицькій, і в православній традиції, однак у різні дати: католики згадують його 14 лютого (однак не у загальному календарі, де цього дня вшановуються святі Кирил і Мефодій, а у «Римському мартиролозі», де вказані місцеві дні пам‘яті); православні – 12 серпня.

Читати також: У день закоханих волиняни зможуть одружитися вночі. Куди їм звертатися?

У ПЦУ вважають, що свято, яке прийнято відзначати 14 лютого як день закоханих, насправді не відповідає фактам з реального життя святого Валентина.

«Відповідно до однієї із найпопулярніших легенд, святий Валентин «вінчав закохані пари попри заборону жорстокого імператора Клавдія II». Нібито правитель вважав, що чоловіки, які не мають дружин та дітей, будуть кращими воїнами. Однак ця легенда містить значну помилку у хронології подій, адже за часів життя святого Валентина у III столітті взагалі ще не існувало особливого обряду церковного вінчання. Церква вважала законним той шлюб, що укладався відповідно до громадянських законів і який закріплювався християнами через спільне причастя та оголошення перед членами громади, – зауважують в Православній церкві України.

Додають, що Папа Геласій канонізував святого Валентина у 496 році і присвятив йому день пам’яті 14 лютого.

«Ймовірно, це було зроблено задля того, аби витіснити язичницьке святкування, яке відзначалось у Римі у ті часи та супроводжувалось жертвоприношеннями на честь плідності та материнства. Тож масова культура, власне, поєднала вшанування пам’яті християнського святого із язичницькими мотивами, що були поширені раніше, а згодом перетворила це ще й на комерцію, спонукаючи купувати подарунки», – зазначають у ПЦУ.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Дитина фанатіє від Майнкрафт і Бравл старс? Влаштуйте гру наживо! Крута ідея свята від «Плаю»
Наступна новина Другий успішний досвід. Луцькі лікарі пришили школяреві два відрізані пальці
Останні новини
Схожі новини