Людству загрожує ртуть з вічної мерзлоти

Людству загрожує ртуть з вічної мерзлоти

З’явилася гіпотеза, що у недрах вічної мерзлоти Північної півкулі міститься близько 793 мільйонів кілограмів ртуті. Відповідно, якщо ця мерзлота розтане, наслідки для людства можуть бути трагічними.

Дослідники з Геологічної служби США вивчили зразки 13 кернів ґрунту з вічної мерзлоти Аляски на глибині 2,5-3 метри. Зразки були взяті з 2004 по 2012 роки в різних точках. Аналіз показав, що у вічній мерзлоті ртуті міститься в десять разів більше, ніж було отримано за останні 30 років в результаті антропогенної діяльності, йдеться в статті Science Alert.

Сумарно в областях вічної мерзлоти, за оцінками вчених, знаходиться близько 800 кілотонн ртуті. Це значення більш, ніж в 2 рази перевищує сумарний вміст ртуті в інших місцях, включно з ґрунтом, океаном та атмосферою.

«Близько 24% усього ґрунту Землі становить вічна мерзлота, і саме в ній знаходяться величезні запаси ртуті. Що станеться, якщо вічна мерзлота розтане? Наскільки далеко пошириться ртуть? Це питання, на які ми маємо відповісти», – зазначив провідний автор дослідження Пол Шустер.

На думку авторів роботи, танення льодовиків, викликане глобальним потеплінням, може призвести до катастрофи. Метал, що може вивільнитися, перетвориться на токсичну метилртуть. Це з’єднання є небезпечним токсином, який викликає порушення роботи нервової системи, починаючи від ураження рухових функцій і закінчуючи дефектами розвитку мозку.

Про інші актуальні загрози людств – у нашому спеціальному матеріалі.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Курс гривні на міжбанку продовжує підвищуватися
Наступна новина НБУ назвав найбільш збиткові та прибуткові банки у 2017 році
Останні новини
Схожі новини