На Волині хочуть знести зупинку з авторською мозаїкою

На Волині хочуть знести зупинку з авторською мозаїкою

Причиною знесення чиновники назвали «козирьок» над зупинками, в який «можуть в'їхати автобуси». 

У рамках ремонту дороги з Луцька на Любешів у Волинській області планують знести автобусні зупинки в селі Сокиричі. Про це йдеться у повідомленні Ківерцівської міської ради. Одна з зупинок прикрашена авторською мозаїкою Віктора Шингура, пише Хмарочос.

Замітка про зупинку з мозаїкою Шингура є на порталі монументально-декоративного мистецтва України Soviet Mosaics in Ukraine, що займається дослідженням, захистом і популяризацією радянської монументальної спадщини

Місцева мешканка Олена Лашкова писала листи в місцеве Управління архітектури, Управління культури, Волинську облдержадміністрацію, але письмових відповідей від представників влади не отримала.

Чиновник з Управління архітектури телефоном повідомив, що рішення про знесення зупинки – у компетенції Служби автомобільних доріг. Причиною знесення чиновники назвали «козирьок» над зупинками, в який «можуть в’їхати автобуси».

«Я не розумію, як туди можна врізатися. Адже перед зупинкою не дорога, а більше метра простору для посадки і висадки пасажарів, – дивується відповіді Олена Лашкова.

За словами представника Служби автомобільних доріг, зупинки розвалюються, потребують ремонту, а дорогу підняли на 30 сантиметрів, і відтепер на зупинку важко буде заходити.

Художник Віктор Шингур (1939-2008)  жив і працював у Луцьку з 1964 до 1986 років. Здебільшого він займався  монументально-декоративним мистецтвом. Віктор Шингур зробив багато настінних розписів в екстер’єрах та інтер’єрах громадських споруд Волині, мозаїчних та керамічних панно, рельєфів тощо.

Дві монументальні роботи майстра в Луцьку вже знищили – розпис у приміщенні колишнього Будинку науки і техніки (зараз там магазин вживаного одягу) і монументальне панно у кінотеатрі «Промінь» (знищили під час його реконструкції).

Монументальне оздоблення зупинки в Сокричах Віктор Шинкур здійснив у 1977 році.

Відомий луцький дизайнер Левко Давидюк прокоментував цю ситуацію на своїй сторінці у фейсбуці:

«Мабуть хочуть бляшанку встановити. А можна було б зберегти дві стіни з мозаїчним панно, відкрити передню сторону для кращої оглядовості і реконструювати дах. Але ж простіше знести, ніж модернізувати зберігші цінні елементи», – написав дизайнер. 

     

Читайте також: 

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Маску одягни». Як вчаться в умовах карантину в луцькій школі №1. ІНСПЕКЦІЯ
Наступна новина Лучан запрошують реалізувати власну ініціативу за бюджетні кошти
Останні новини
Схожі новини