Мавпяча віспа може дійти до України – головний санлікар

Мавпяча віспа може дійти до України – головний санлікар
Фото: Facebook Ігоря Кузіна

Головний санітарний лікар України Ігор Кузін вважає, що в Україні, напевно, будуть зареєстровані випадки мавпячої віспи, але епідеміологічного спалаху не буде.

Про це в інтерв’ю “Суспільному” повідомив головний санлікар України Ігор Кузін.

За його словами, натепер у світі зареєстровано 170 випадків інфікування мавпячою віспою. Вірус не передається так швидко, як COVID-19, оскільки для зараження потрібний тісний контакт з хворим.

“Недостатньо поспілкуватися з людиною поруч, потиснути їй руку, треба мати доволі тривалий близький контакт, як з виділенням цієї людини, або з, наприклад, кров’ю, або з якимись біологічними матеріалами. Такий тип контакту буває переважно в побуті. Тому швидкість передачі цієї інфекції не є така велика, як при ковіді”, — сказав Кузін.

Він зазначив, що лікарі-епідеміологи в Україні й у світі отримали чіткі інструкції в разі виявлення випадків інфікування.

“Алгоритм дуже схожий за ковідом. І впродовж інкубаційного періоду, і впродовж самої хвороби ці люди повинні перебувати в закладі охорони здоров’я. Це по суті лікування і дорівнює невеличкому карантину. Після того як людина одужала, вона вже не представляє ніякої загрози для навколишнього середовища, для людей і в тому числі вона не є інфекційна для них”, — розповів санлікар.

Кузін додав, що натепер у світі не планують проводити масову вакцинацію проти мавпячої віспи.

“Захворювання доволі рідко протікає у важкій формі, тому швидкість передачі його є мінімальною, тому ризики його епідемічного поширення для світу також мінімальні”, — пояснив він.

Водночас Кузін вважає, що в Україні також виявлять мавпячу віспу.

“Але ми дійсно точно знаємо, яким чином проводити епідеміологічне розслідування, ми точно знаємо чим лікувати, як лікувати. І що треба застосовувати, щоб цей випадок був локалізований. Тому я не впевнений, що буде спалах”, — констатував він.

Читайте також: 

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку пропонують створити новий маршрут №17. Петиція
Наступна новина У Луцьку — пожежа. Горить кафе
Останні новини
Схожі новини