Мавпяча віспа. Що це таке і чому про це говорять

Мавпяча віспа. Що це таке і чому про це говорять
Фото ілюстративне

У Європі та деяких країнах за її межами фіксують спалах мавпячої віспи. Всесвітня організація охорони здоров'я заявила про розслідування ще 50 можливих випадків і попередила, що їх, ймовірно, буде ще більше.

Щонайменше у 12 країнах підтвердили понад 80 випадків захворювання. Серед них - США, Канада, Австралія, Іспанія, Португалія та Велика Британія, пише bbc.Україна.

Мавпяча віспа найчастіше зустрічається у віддалених районах Центральної та Західної Африки. За межі цього регіону її збудник найчастіше потрапляє з людьми і тваринами, які там побували.

Як пояснює британська служба охорони здоров'я, це рідкісна вірусна інфекція; хвороба, зазвичай, протікає порівняно м'яко, і більшість хворих одужують протягом кількох тижнів. Вірус не так легко передається від людини до людини, і ризик масового зараження дуже низький. Від віспи мавп немає специфічних ліків, але спалахи можна контролювати за допомогою профілактики.

Дослідження показують, що вакцина проти звичайної віспи Imvanex приблизно на 85% ефективна проти мавпячої віспи, оскільки ці два віруси дуже схожі.

Наразі агентства громадської охорони здоров'я в Європі підтвердили випадки зараження у Великій Британії, Іспанії, Португалії, Німеччині, Бельгії, Франції, Нідерландах, Італії та Швеції.

За даними ВООЗ, ці спалахи - "нетипові, оскільки відбуваються у не ендемічних країнах".

Там також сказали, що "працюють із постраждалими та іншими країнами, щоб розширити епіднагляд за хворобою, знайти та підтримати людей, яких це може торкнутися".

ВООЗ також застерігає від стигматизації людей через хворобу.

"Це може стати перешкодою для припинення спалаху, оскільки завадить людям звертатися за медичною допомогою й призведе до непоміченого поширення", - йдеться у повідомленні.

Експерти ВООЗ попередили, що влітку можливе зростання захворюваності на мавпячу віспу у країнах Європи. Оскільки поширення вірусу може прискоритися через масові фестивалі та вечірки.

Перший випадок захворювання у Британії зареєстрували 7 травня. Національне агентство з безпеки охорони здоров'я повідомило, що хворий нещодавно їздив до Нігерії, де, як вважають, заразився.

Зараз у Британії підтверджено 20 випадків, заявив у п'ятницю міністр охорони здоров'я Саджид Джавід.

Влада Британії заявила, що закуповує вакцини проти віспи, щоб допомогти людям захиститися від мавпячої віспи.

Як пише іспанська газета El País, медична влада Іспанії теж закупила тисячі доз вакцини проти звичайної віспи, щоб впоратися зі спалахом захворювання.

У Швеції та Італії зареєстрували по одному випадку зараження. Ще один непідтверджений випадок зареєстровано у Франції.

Джерело зараження у Швеції поки не встановлено; за даними італійських ЗМІ, хворий місцевий житель нещодавно повернувся з поїздки на Канари.

Органи охорони здоров'я американського штату Массачусетс повідомили про одиничний випадок зараження віспою мавп. За їхніми даними, чоловік госпіталізований, перебуває в хорошому стані й не становить небезпеки для населення.

Нещодавно він побував у Канаді, де, за повідомленнями, влада розслідує 13 ймовірних випадків зараження вірусом.

Симптоми мавпячої віспи

Як повідомили у МОЗ, у період проникнення до організму людини мавпяча віспа супроводжується такими симптомами:

  • гарячка,
  • сильний головний біль,
  • збільшення лімфатичних вузлів,
  • біль у спині, м'язах,
  • сильна слабкість.

Вказані симптоми можуть тривати до 5 днів, після чого починається період висипання. У 95%, випадків висипка виникає на обличчі, а потім поширюється на інші частини тіла.

Крім того, у разі інфікування під час статевого контакту, первинним місцем появи висипу можуть бути статеві органи. До повного зникнення кірочок, які виникають внаслідок висипання, може пройти до трьох тижнів. У деяких пацієнтів може спостерігатися збільшення лімфатичних вузлів.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Зеленський очікує, що Україна стане кандидатом в ЄС вже у червні
Наступна новина Білорусь веде розвідку і розгортає на кордоні з Україною додаткові підрозділи, - Генштаб
Останні новини
Схожі новини