Майбутній президент і голова уряду не підтримуватимуть децентралізацію, - Гузь

Майбутній президент і голова уряду не підтримуватимуть децентралізацію, - Гузь

Майбутній президент і голова уряду не будуть стояти на платформі децентралізації.

ому впродовж 2018 року потрібно створити до 80 % об’єднаних громад на Волині, щоб встигнути хоча б в «останній вагон»: до того часу, коли децентралізаційна реформа в Україні зупиниться.

Таку думку під час засідання Асоціації міст України  у Луцьку 23 квітня висловив народний депутат Ігор Гузь.

«Децентралізації загрожує кілька моментів. Перший – це, вступивши у передвиборчий період, окрім інших проблем, політика гальмуватиме ці процеси. А ще, на мою думку, майбутній президент і голова уряду не будуть стояти на платформі децентралізації. Тому нам потрібно встигнути хоча б 3\4 області охопити реформою. Бо її зупинка означатиме колапс для країни», - сказав парламентар.

Наприклад, у виборчому окрузі № 19 до початку реформи було 67 сільських рад. Наразі 64 з них об’єдналися у 12 громад, окрім Луковичівської, Грядівської, Згоранської. На думку обранця, сільради не можна змушувати до приєднання, це повинно бути добровільно.

«Голови ОТГ сьогодні вже проходять процес адаптації, оптимізації роботи на місцях. Сподіваюся, що новий голова облдержадміністрації теж зацікавлений у пришвидшенні цих процесів. Команда нардепа від Волині Ірини Констанкевич теж активно включилася у роботу. Процес йде», - зауважив Гузь.

Консультант з правових питань Асоціації міст України Валентин Малиновський розповів, що щороку субвенція для новостворених ОТГ суттєво зменшується.

«Наприклад, у Ковельському районі – 6 громад. За останні три роки на їхній розвиток надійшло субвенції на суму 40 мільйонів гривень. Водночас, Камінь-Каширський, Горохівський райони не отримали жодної копійки.

Крім того, комунальні дороги на території об’єднаних громад ремонтують на умовах співфінансування з держбюджетом. І це – плюс. Також кабмін посприяв у децентралізації тим, що землі за межами ОТГ віддав у власність громадам. 2019-ий - ключовий рік і невідомо, якими будуть дії новообраних керівників», - сказав Малиновський.

Він також зауважив, що Ігор Гузь – найактивніший нардеп з Волині, який доклав чимало зусиль і продовжує це робити, щоб громади об’єднувалися, а отже, й нарощували власну спроможність. А Волинь – найуспішніша область в Україні щодо створення ОТГ.

До слова, під час засідання власним баченням щодо впровадження реформи децентралізації поділилися голова Вишнівської ОТГ Віктор Сущик та директор Асоціації місцевого самоврядування Прибужжя Валентина Степюк.

Загалом, реформа децентралізації мала б завершитися ще наприкінці жовтня 2017-го, коли відбулися вибори в ОТГ. Всього в області - 41 об’єднана громада.

Прес-служба народного депутата.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У PremierCity допрем'єрний показ «Месники: Війна нескінченності»
Наступна новина Жителі Нововолинська можуть залишитися без гарячої води аж до осені. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини