Маєток Липинського на Волині потребує ремонту. Через дірявий дах псуються експонати

Маєток Липинського на Волині потребує ремонту. Через дірявий дах псуються експонати

Меморіальний музей В’ячеслава Липинського – українського політичного діяча, історика, соціолога та публіциста, який знаходиться у селі Затурці, потребує ремонту. Музей у маєтку функціонує останні 10 років. За цей час його відвідало понад 20 тисяч туристів.

Про це розповіла Суспільному завідувачка музею Віра Чопко.

У музеї понад дві тисячі експонатів основного фонду. Ще дві тисячі допоміжного, – каже Віра Чопко. Але вони псуються через діряву покрівлю. 13 років тому будинок Липинських покрили гонтом – матеріалом у вигляді клинчастих дощок. Гонт зіпсувався і покрівля почала протікати.

"Вода затікає у приміщення, псується стеля у експозиційному залі. Також, коли дуже сильні дощі, то через фундамент, через підвали, вода затікає у приміщення музею", – каже завідувачка.

Читайте також: «Плита буде поставлена на фундамент на тому ж місці», – Котис про знайдений надгробок на меморіалі

Через вологу стіни на цокольному поверсі вкрилися пліснявою.

Стіни у деяких приміщеннях почали обсипатися, – каже прибиральниця музею Неля Скрипець. Жінка щодня вимітає з кімнат залишки штукатурки та каміння.

Меморіальний музей-садиба В’ячеслава Липинського є відділом Волинського краєзнавчого музею. Його директорка Оксана Важатко розповіла, протягом 10 років єдиний раз, у 2019-му, Затурцівському музею виділили 200 тисяч гривень.

Зараз музейники працюють над тим, аби подати проєкт ремонту музею у рамках "Програми підтримки секторальної політики". Скільки вартувати ремонт невідомо.

Довідково: Сімейний маєток Липинських, був збудований будувався у період з 1927 по 1931 роки. Земельна ділянка навколо будинку – 710 га. На території садиби є господарський двір, парк, фруктовий сад та город.

Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина 43 тисячі гектарів лісу – це 3 мільйони податків на місяць. Камінь-Каширщина. ЗА ПОРОГОМ ЛІСГОСПУ
Наступна новина Покуси кліщів, сальмонельоз, вітрянка: на що хворіли волиняни за минулий тиждень
Останні новини
Схожі новини