Медична реформа: як лікуватимуть українців з липня

Медична реформа: як лікуватимуть українців з липня
фото ілюстративне, джерело: ukr.segodnya.ua

1 липня в Україні почав діяти наказ МОЗ №504 від 19 березня 2018 року, який визначає чіткий перелік послуг первинної медичної допомоги.

Українці матимуть однаковий стандарт обслуговування і послуг на «первинці», за які сплачено з податків. І неважливо, де працює ваш лікар: в комунальній амбулаторії, приватній клініці чи організував власну практику як лікар-ФОП. У той же час, всі заклади первинної медичної допомоги повинні перейти на фінансування за принципом «гроші йдуть за пацієнтом» за договорами з НСЗУ до кінця 2019 року, – пише сайт Сегодня.

«Якщо ви ще шукаєте свого лікаря, не хвилюйтеся – вам надасть медичну допомогу ваш дільничний лікар. До кінця 2018 року держава оплачує медустановам послуги і за деклараціями, і за територіальним принципом», – стверджують в МОЗ.

Крім цього, в Україні починається фінансування за принципом «гроші ходять за пацієнтом». До середини липня 161 заклад первинної медичної допомоги отримає гроші від НСЗУ за єдиним тарифом за надання певного пакету послуг.

А ось зарплати медиків тепер в руках головних лікарів, медустанови вільні у формуванні своєї політики оплати праці. Тарифні сітки та штатні розписи тепер не діють в автономних медустановах. Зарплата – предмет домовленості головного лікаря і його співробітників.

Нагадаємо, раніше голова МОЗ Уляна Супрун розповіла, які медичні послуги будуть безкоштовними для українців:

Діагностика і лікування

Сімейні лікарі, терапевти і педіатри повинні спостерігати за станом здоров'я пацієнта, ставити діагнози і лікувати найбільш поширені хвороби, травми, отруєння.

Аналізи

До нього входить загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою, загальний аналіз сечі, глюкоза крові, загальний холестерин, електрокардіограма, швидкий текст на вагітність, швидкі тести на ВІЛ, вірусні гепатити.

Вагітні

Сімейний лікар або терапевт за бажанням вагітної може вести неускладнену вагітність. Лікар може взяти вагітну на облік до 12 тижнів. Коли є необхідність або вимагає протокол, він направляє вагітну до акушера-гінеколога.

Діти до 3-х років

Після народження дитини педіатр або сімейний лікар повинен проводити планові обов'язкові огляди, навіть якщо дитина здорова: 10 оглядів лікаря і шість оглядів медсестри в перший рік, два огляди на два роки і один огляд на три роки.

Паліативна допомога

До обов'язків лікаря входить спостереження і оцінка стану важкохворого пацієнта, виписування рецептів для лікування больового синдрому.

«Крім того, серед обов'язків вашого лікаря – вакцинація, профілактичні огляди, візити додому (за рішенням лікаря), рецепти на ліки і медичні довідки», – зазначила Супрун.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Як у луцькому ЦНАПі відсвяткували своє п’ятиріччя. ФОТО
Наступна новина «Рома буде жити!» – мама хлопчика, який бореться з раком
Останні новини
Схожі новини