«Ми всі в одному човні і маємо розраховувати один на одного», – луцький гвардієць

«Ми всі в одному човні і маємо розраховувати один на одного»,  – луцький гвардієць

Штаб-сержант Олександр Ребров – один із тих, хто служить у військовій частині 1141 НГУ майже від початку її створення. І на його очах змінювалася не лише частина, а й усе військове формування.

Історію захисника розповіли на фейсбук-сторінці луцький гвардійців. 

У грудні 1991 року він потрапив у перший призов до Національної гвардії України на строкову службу, яку відслужив на Дніпропетровщині. Нестабільність 90-х років підштовхнула повернутися до гвардійських лав, і з березня 1995 року Олександр приєднався до військової частини 1141 НГУ в рідному Луцьку як контрактник.

«Спочатку була думка, що служба – це тимчасово. Але досить швидко я відчув, що вона стане моєю професією. Я знайшов тут справжніх друзів. На цивільній роботі немає такої взаємодопомоги і братерства, які народжуються у військовому підрозділі», – вважає Олександр.

Служив на різних посадах – зокрема, був начальником складу озброєння, інструктором з озброєння і мінно-підривної справи у взводі спецпризначення.

«У 90-х частина лише розбудовувалася. Закупівель для армії практично не відбувалося. Не було запчастин до бронетехніки. Забезпечення було мінімальним. Часи були такі, що заміську територію частини доводилося охороняти від місцевих селян, які намагалися викопати і вкрасти мідний кабель», – згадує гвардієць.

У таких умовах підрозділ ніс службу з охорони громадського порядку, надавав допомогу органам внутрішніх справ у боротьбі з криміналом. Спільно із загоном прикордонного контролю брав участь у боротьбі з несанкціонованим рухом через державний кордон. 

«У двотисячних роках у містах було багато грабежів, – розповідає Олександр. – Одного разу нам довелося затримувати крадіїв і у свій вільний час.

Ми з товаришем Віталієм їхали в маршрутці. На зупинці заскочило двоє молодих хлопців, які важко дихали після бігу. Я почув, як один каже іншому: «Давай глянемо, чи там щось є». У них була жіноча сумочка. Ми здогадалися, що це грабіж. Хоча ми були в цивільному, провели затримання. Була спроба втечі, але в підсумку поклали молодиків на асфальт і передали поліції». 

За те, що взяли грабіжників на гарячому, двоє військовослужбовців частини отримали відзнаки. 

Особовий склад частини в ті роки був залучений до охорони громадського порядку під час важливих подій у Києві та західному регіоні. Зокрема, під час візитів Президентів України та Польщі, Папи римського, всеукраїнського перепису населення. 

З початком російської агресії у Криму та на сході України волинські гвардійці брали участь у проведенні АТО в різних районах Луганщини та Донеччини. 

Для військової частини символічною датою стало 9 травня 2014 року. Того дня разом з іншими українськими підрозділами гвардійці вступили в бій із озброєними проросійськими бойовиками, які захопили міське управління МВС у Маріуполі. Поранення тоді отримали тогочасний командир частини та військовослужбовець за контрактом.

«Я відслужив у цій частині до 2021 року і вийшов на пенсію, – продовжує Олександр Ребров. – У нас із дружиною-медиком була ідея відкрити фізіотерапевтичний кабінет, займатися реабілітацією, в тому числі військовослужбовців. Я навіть вступив в університет, щоб здобути вищу освіту за спеціальністю «Фізіотерапія».

Разом з тим, його не полишало відчуття, що на військову службу ще доведеться повернутися:

«Військові речі в мене були напоготові з осені 2021 року. Я розумів, що російські «навчання» проводяться не просто так. З певних причин я мав право не повертатися на службу, але не хотів ним користуватися. Відсиджуватися – це не варіант для професійного військового. І з початком повномасштабної війни повернувся у свою військову частину, де зараз і служу». 

Волинські гвардійці відіграють вагому роль в обороні регіону та зміцненні північного кордону. Під їхньою охороною – важливі об’єкти та органи державної влади. 

Військовослужбовці несуть службу з охорони громадського порядку та забезпечення комендантської години в містах області. Діють мобільні вогневі групи для боротьби з ворожими БПЛА. Протидесантні резерви у постійній готовності дати відсіч диверсійним групам чи ворожому десанту.  

Багато гвардійців-волинян, які сформувалися як воїни і особистості у військовій частині 1141, продовжили нести службу в інших частинах. Сьогодні вони успішно захищають Україну на всіх напрямках, де тривають бойові дії.

«Порівняно з минулими роками, наша військова частина змінюється на краще не лише в сенсі благоустрою чи забезпечення. Зростає професіоналізм військовослужбовців. А люди – це головне. Ми всі в одному човні, і маємо розраховувати одне на одного цілодобово», – каже Олександр. 

Фото з особистого архіву Олександра Реброва


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині фіксують зменшення кількості хворих на ковід
Наступна новина На Волині шведські благодійники передали допомогу воїнам на передову
Останні новини
Схожі новини