Міністерство освіти змінює правила прийому дітей до школи

Міністерство освіти змінює правила прийому дітей до школи

Головною умовою до зарахування у перший клас стане місце проживання, а не конкурсний відбір, який проводить навчальний заклад.

Як повідомляє РБК-Україна, Міносвіти розбробило новий порядок прийому дітей до школи. Чиновники пропонують вже з травня, коли почнеться прийом документів на наступний навчальний рік, скасувати конкурсний відбір. Натомість пропонують насамперед зараховувати дітей, які прописані в будинках на території обслуговування конкретної школи, а вже потім – усіх решту, якщо залишаються вільні місця.

Для зарахування дитини в школу батькам потрібно буде подати копію одного з документів, у який вносяться відомості про місце проживання.

Це може бути паспорт одного з батьків або ж довідка про реєстрацію дитини. При поданні заяви необхідно пред’являти оригінал документа. Присутність дитини при подачі заяви не обов’язкова.

Без конкурсу та додаткових умов також зараховуватимуть тих, чиї брати або сестри вже вчаться у школі, в яку хочуть віддати дитину. Також першочергово братимуть дітей працівників тих чи інших шкіл.

Зарахування у другі-четверті класи також відбуватиметься за наявності вільних місць в порядку надходження заяв про зарахування.

Інформацію про наявність місць школа буде зобов’язана публікувати на своєму сайті.

Наказ набере чинності після затвердження Міністерством юстиції. 

У Міносвіти не приховують, що новий закон повинен ліквідувати можливості для корупції при зарахуванні дітей до початкової школи. 

Старий механізм, при якому проводилися конкурси, на думку директора аналітичного центру CEDOS Єгора Стадного, дійсно залишав місце для зловживань. Крім того, як зазначив експерт, територіальне обслуговування – це європейський стандарт.
«Був поділ на «блатні» школи, де навчалися діти заможних батьків. Не важко здогадатися, які там були «конкурси». І були інші школи. Хоча і там траплялося, що батьки заносили гроші за зарахування або купували «фарбу і будматеріали».

Новий порядок не встановлює обмежень права дитини на отримання освіти, оскільки заяву про прийом може бути подано в будь-який навчальний заклад, незалежно від його місцезнаходження. При таких умовах пропонований порядок забезпечує рівність прав і свобод учнів.

Пропонований міністерством порядок має свої переваги порівняно з минулим. Процедура прийому стане більш прозорою, оскільки передбачений вичерпний перелік об'єктивних критеріїв для першочергового зарахування учнів. Встановлення першочерговості зарахування учнів, які проживають на території обслуговування школи, сприятиме реалізації спільного права на повну загальну середню освіту, оскільки фактично це буде гарантією можливості навчання дитини, принаймні, в одному навчальному закладі.

Іншими словами, відмовити у зарахуванні дитини до школи за місцем проживання, посилаючись на завантаженість класів, стане набагато складніше.
Фото – ілюстративне


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина 2-річна дівчинка втопилася у ставку, коли її мати поралася по господарству
Наступна новина Експерти прогнозують українцям загрозу вимирання
Останні новини
Схожі новини