Митрополит Михаїл дав інтерв’ю на тему чвар в ПЦУ. Переказуємо найголовніше

Митрополит Михаїл дав інтерв’ю на тему чвар в ПЦУ. Переказуємо найголовніше

Останній тиждень приніс великі випробовування для Православної церкви України. Заява почесного патріарха Філарета про можливий розкол спровокувала ефект вибуху і для вірян, і для єпископату. Митрополита Луцького і Волинського Михаїла називали одним з соратників Філарета. Вважалося, що у нього з предстоятелем Епіфанієм конфлікт.

14 травня владика Михаїл дав інтерв’ю виданню «Главком». Тезово наводимо головне зі сказаного архієреєм.

*      *       *

Ця проблема – це просто з’ясування стосунків між двома архієреями в середині церкви. Тут нема ніякої «руки Москви» Церква є і буде єдиною.  

*      *       *

Київський патріархат ліквідований. В юридичному полі це має зробити держава - ми їй надали документи на ліквідацію.  Тепер КП - це завдання на майбутнє для ПЦУ. Ми повинні стати патріархатом, але зараз ним не є.

*      *       *

Нема проблеми і зі старими бланками, які розсилав Філарет. Просто: які мав, на таких і розсилав запрощення.

*      *       *

У мене нема конфлікту ні з патріархом Філаретом, ні ж митрополитом Епіфанієм. Була просто різна думка про деякі питання. Наприклад щодо способу висування кандидатур на Помісний собор, оскільки порушувався статут церкви.

*      *       *

Томос не відкличуть, адже статут ПЦУ ніхто змінювати не буде. Він задовольняє усі сторони. А доповнення, звичайно, будуть, тому що життя іде.

*      *       *

Я не поцілував руку Епіфанію, як це зробили усі інші архієреї, бо нема такого зобов’язання.  По статуту я повинен цілувати тільки хрест. Коли ми під час богослужіння кажемо «Христос посеред нас», то цілуємо один одному руку. От тоді я цілував руку предстоятелю церкви, а він цілував мою. А все інше – то за бажанням кожного.

*      *       *

Я не поїхав до почесного патріарха Філарета на молитовне святкування у Володимирський собор 14 травня, бо набагато раніше мене запросив  митрополит Симеон у Вінницю.

*      *       *

Кількість членів Синоду ПЦУ збільшуватися не буде, хоч того і бажає Філарет. Це стара модель управління церквою. Ми від неї відійшли. Зараз є 12 членів Синоду. Щопівроку шість членів Священного синоду міняються. Загалом у нас 60 архієреїв. В межах п’яти років всі зможуть бути членами Синоду.

*      *       *

Філарет бюджету ПЦУ не контролює. Бюджет ПЦУ контролює Священний синод. У кожній з єпархій бюджет контролює єпархіальне управління. Раз в рік ми, кожен архієрей, здаємо звіти про нашу господарську діяльність. Філарет є очільником Київської єпархії ПЦУ. Відповілно тільки її бюжет він і контролює

*      *       *

У Епіфанія нема «свого оточення», яке на нього впливає по-особливому. Всі члени Священного синоду впливають.

*      *       *

Якщо будуть вибори предстоятеля ПЦУ, я подаватиму свою кандидатуру. Але поки усі живі-здорові – це неактуально.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Ціна життя – 300 гривень. Як волинянка врятувала маленьких лисенят
Наступна новина На волинський керамічний завод шукають працівників
Останні новини
Схожі новини