Митрополит Михаїл нагадав, що колись українці святкували Новий рік навесні

Митрополит Михаїл нагадав, що колись українці святкували Новий рік навесні

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл нагадав, що давні слов’яни відзначали Новий рік 20-21 березня.

Про це йдеться на фейсбук-сторінці Волинської єпархії ПЦУ.

«Все це події, пов’язані з весною, з новим періодом життя, посіванням пшениці тієї самої. Тепер в нас стає важливо, чи ти народився в рік скорпіона, чи настає рік бика чи миші якоїсь... Китайський календар входить в таку систему своєрідних цінностей. Але ми втратили своє, українське, яке було від самого початку, і до християнського періоду було пошановане, і після було пошановане», – зазначив митрополит.

Михаїл наголошує, що традиції і святкування, які були у дохристиянський час, і залишилися після хрещення Русі, мають плекатися в наші дні, якщо не йдуть усупереч християнській вірі.

«Треба мати самоідентичність. Тому важливо святкувати нам, українцям, український Новий рік. Це повинно бути нашим самовираженням. Треба повертатися до наших українських традицій, які пов’язані з нашою культурою, побутом, піснями, звичаями, – колядуванням, щедруванням, веснянками, гаївками тощо. Це все те, що виражає український характер, те, до чого закликає українська природа», – запевняє владика.

Зазначимо, Михаїл першим із ПЦУ висловив згоду благословити відправу різдвяного богослужіння на Різдво за новоюліанським стилем, 25 грудня, але не відкидаючи і юліанського, 7 січня. Синод ПЦУ засудив таке рішення владики, але дозволив звершувати молебень та співати колядки цього дня.

Читати також: «Волинським депутатам треба в Трускавець». Розмова з митрополитом Михаїлом. НАШІ ПЕРШІ


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина 15 тисяч волинян зараз хворіють на коронавірус
Наступна новина У Луцьку розкажуть, як навчатися в Польщі, заробляти 1400 євро та побувати на Канарських островах
Останні новини
Схожі новини