Музей Волинської ікони: для відвідувачів представили чотири відреставровані твори

Музей Волинської ікони: для відвідувачів представили чотири відреставровані твори

До свого 30-річчя Музей Волинської ікони представив чотири ікони, які були відреставровані фахівцями Львівської філії національного науково-дослідного реставраційного центру України.

Дві з чотирьох ікон реставрувала завідувачка науково-дослідного реставраційного відділу філії Мирослава Білецька-Зварич. Як розповіла Суспільному художниця-реставраторка, робота над іконою «Коронування Богородиці» 18 століття полягала у консервації.

«З часом, на жаль, різні чинники повпливали негативно на стан цієї ікони. Моє рішення було таким, щоб донести до сьогоднішнього часу ікону такою, яка вона є, але зберегти її максимально, щоб глядач бачив минуле, а не бачив роботу реставратора», — зазначила Мирослава Білецька-Зварич.

Ще одна ікона, «Апостоли Яків і Лука» 18 століття — завершальна, шоста в апостольському ряду, який був реставрований у Львівській філії.

У музеї представили також дві ікони олійного живопису, відреставровані у Львові — «Святий Василій» та «Преображення Господнє».

Зі слів завідувачки сектору реставрації Музею волинської ікони Лариси Обухович, в реставраційній майстерні впродовж двох днів працюють художники-реставратори зі Львова.

«Вони взяли у нашому фондосховищі самі аварійні ікони, які багато років потребували порятунку. Підготували до транспортування ці пам’ятки і надалі планується їх відвезти до Львова в реставраційний центр», — сказала Лариса Обухович.

Художниця-реставраторка Роксолана Мокрій говорить: серед творів, які обрали для консервування та подальшої реставрації — ікона «Дванадесяті свята» 19 століття.

«Весь живопис фактично посипався, вона у фондах в горизонтальному положенні зберігалася, її неможливо було поставити вертикально. Це як пазл», — каже Роксолана Мокрій.

Як розповів Тарас Откович, керівник Львівської філії Національного науково-дослідного реставраційного центру України, така виїзна робота стала можлива завдяки міжнародній допомозі.

«Нам зараз надзвичайно допомагає міжнародний фонд допомоги культурним пам’яткам у кризових ситуаціях АLIF, базується в Швейцарії — допомагає з обладнанням, закупили нам мікроавтобус Маємо свій транспорт, це рухома лабораторія», — зазначив Тарас Откович.

За 30 років співпраці реставратори Львівської філії оновили 120 творів сакрального мистецтва із фондів Музею Волинської ікони. Зараз на реставрації перебувають іще п'ять. 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Іду на Ви: патріотичне відео присяги українському народові вихованців Волинського військового ліцею
Наступна новина У Луцьку на вулиці Глушець– аварія: утворився затор
Останні новини
Схожі новини