Волинські художники розписують столітню церкву на Тернопільщині

Волинські художники розписують столітню церкву на Тернопільщині

У селі Підлісці Кременецького району двоє художників з Волині розписують 110-річну церкву Святого Преображення.

На замовлення священника та за кошти парафіян розмальовують половину храму, бо частина роботи виконана іншими майстрами. Художники розповіли Суспільному про особливості розпису, співпрацю з священником та роботу над ескізами.

Ярослав Жупанюк – з Луцька, а Сергій Литвин – з Ковеля. Разом працюють понад 20 років.

Художники розповіли, що розмалювали більше десяти храмів на Волині, Закарпатті та Рівненщині.

"Художник виражає своє Я, малює від себе, демонструє свій творчий погляд і своє уявлення на все життя та на предмети. Іконопис відрізняється тим, що відображає слово церкви. Він свого тлумачення не повинен виказувати. Творчість тут присутня, але лише в майстерності, в декорі", – каже Ярослав Жупанюк.

 

"Завжди ділимо цю роботу на дві частини, тобто він займається суто іконописом, я займаюся орнаменталістикою. Якщо залишається час, скажімо, потрібно доробити ікони, то я стаю і дописую ікони. Правда, не такої складності, не такого масштабу. Якщо залишаються орнаменти, то разом з Ярославом закінчуємо", – розповів Сергій Литвин.

Ярослав розповів про етапи роботи над ескізом:

"Були білі стіни. Робиться ескіз фарбами. Потім робиться проєкти кожного орнаменту. Тобто, він в певному масштабі розробляється".

Художники розмальовують половину храму Святого Преображення, бо частина роботи виконана іншими майстрами. Починають із планування з священником: обговорюють стиль, символіку та колір ікон.

"Почали ми храм розмальовувати недавно. Хотіли повністю оновити наш храм і зробити його в сучасному стилі", – каже отець Юрій Мазорчук.

За словами священника ПЦУ, храм розписують за кошти парафіян.

"Є перша ікона із зображенням народження Господа нашого Ісуса Христа, а з другої сторони – це народження Пресвятої Богородиці та їхнє Різдво. Будуть Скрижалі Завіту, 10 Заповідей Божих, вигнання Адама із Раю. Про порядок розміщення ми консультуємося з нашим майстром. Потрібно, щоб була створена та атмосфера саме у розписі храму. Тому що це споріднено також із молитвою. Адже те, що зображено на цих іконах – це сенс життя та буття церкви, воно проводить людину до спасіння".


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Ковельщині попрощалися з Героєм Віталієм Хартонюком
Наступна новина У Рожищі молодий хлопець кинувся під поїзд
Останні новини
Схожі новини