Музей волинської ікони потребує розширення

Музей волинської ікони потребує розширення

У цьому переконалися більшість членів тимчасової контрольної комісії обласної ради з питань проведення перевірки діяльності підприємств, установ та організацій, які перебувають у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Волинської області, побувавши в Музей волинської ікони.
Втім попередньо депутати оглянули приміщення на вул. Ярощука, 16 в м. Луцьку. 

Нагадаємо, воно було передане на баланс  Музею волинської ікони, який входить до мережі Волинського обласного краєзнавчого музею.   Після звернення музейників  про потребу в проведенні ремонтних робіт, в  обласному бюджеті 2017 року обласна рада передбачила на ці потреби 1 млн 130 тис. грн. Разом з тим, у порядку контролю в частині реалізації виділених коштів на капремонт приміщення Музею, працівниками виконавчого апарату обласної ради було виявлено ряд недоліків і відхилень від затвердженого Робочого проекту на проведення ремонтних робіт.  

Питання  вже розглядала    майнова комісія і рекомендувала, щоб ситуацію щодо ремонту перевірили правоохоронні органи та підрозділ Державної архітектурно-будівельної інспекції, оскільки йдеться про освоєння бюджетних коштів. Також йшлося про те, аби передати приміщення на вул. Ярощука,16 в Луцьку до КП "Управління будинком обласної ради" для забезпечення фахового завершення ремонтних робіт.  Члени комісії дали зрозуміти, що після проведення перевірок та аналізу їх результатів, можна буде знову повернути приміщення Музею.


Сьогодні, побувавши на об'єкті, депутати мали нагоду поспілкуватися із керівником підрядної організації, яка виконує роботи, Володимиром Єлісєєвим.

Він не заперечує інформації, що роботи виконувалися не згідно з Робочим проектом. Причин називає декілька. Переконує, що після зняття шпалерів   стало зрозуміло, що стіни приміщення вражені грибком, а також довелося укріпляти фундамент. "Стояло питання збереження самого приміщення", - переконує пан Єлісєєв.

Між тим, у депутатів Віктора Радчука та Олексанадра Омельчука   виникли питання до якості уже виконаної роботи навіть після візуального огляду. Не могли не привернути увагу обранців громади і купи сміття поруч з будинком, рясно зарослі бур'янами.


 

Як виявилося, підрядник змушений переробляти свої ж внутрішні роботи, бо треба довести до пуття електоромережу. " Через 10 днів буде нова проводка . Це - моя проблема", - заявив Володимир Єлісєєв та, відреагувавши на зауваження Олександра Омельчука, пообіцяв, що відремонтовані стіни не зазнають руйнації.


 Депутати звернули увагу на потреби в реконструкції теплопостачання.

 Члени комісії не заперечують, що корекція проекту потрібна. "Скажімо, в проекті передбачена радіофікація. а це - позавчорашній день. Сьогодні потрібно вести мову про встановлення Wi-Fi- зв'язку", - зауважив Констянтин Зінкевич.
З цим погоджується і голова комісії Вячеслав Рубльов. Однак, він звернув увагу, що забудовники повинні були би повідомити обласну раду у потребі в корекції проекту. "Нас фактично поставили перед фактом про вже виконані роботи в обхід проекту. За це передбачена відповідальність", - зазначив пан Рубльов. Він запропонував депутатам підтримати позицію майнової комісії щодо потреби в перевірці проведення цього ремонту за бюджетні кошти. комісія підтримала цю ініціативу.

 

Разом з тим, депутат Святослав Кравчук запропонував, аби підряднику дали можливість завершити ремонт приміщення. Термін здачі об'єкту - грудень 2018 року. З виділеної суми вже  проплачено  900 тис. грн.

 
Депутат Віктор Радчук нагадав, що майнова комісія ремендувала забрати приміщення з балансу Музею волинської ікони до з'ясування обставин, але членів тимчасової контрольної комісії жодних рекомендацій з цього приводу не було.
Між тим, завідувач Музею волинської ікони Тетяна Єлісєєва запевняла депутатів, що приміщення для закладу вкрай неохідне.

"Тут будуть зберігатися   відреставровані ікони.   В наших старих фондах  мало місця. Вони нагадують склад, оскільки ікона стоїть коло ікони. В будь-якому випадку 156 ікон, які зараз в нас зараз відреставровані і не в експозиції, ми не зможемо розмістити в нашому невеличкому приміщенні.   Хочеться, щоб ті ікони, які ми маємо не псувалися", - пояснює Тетяна Єлісєєва. Вона також зауважила, що в приміщення, на яке претендує Музей, хочуть переселити реставраційну майстерню та створити умови доступу до колекції ікон для науковців, які досліджуватимуть пам'ятки.
Йшлося також про потреби в поліпшенні самого приміщення, де знаходиться власне сам Музей волинської ікони. Потому Тетяна Єлісєєва запросила депутатів оглянути експозицію Музею та познайомитися з його фондосховищем.
 

Читати далі


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Клієнти ПриватБанку подарували сучасну діагностичну техніку Шацькій районній лікарні
Наступна новина Лучани дізнаються, як працює пошук у Google
Останні новини
Схожі новини