На безпеку волинські лісівники торік витратили майже 16 мільйонів гривень. ФОТО

На безпеку волинські лісівники  торік  витратили майже 16 мільйонів гривень. ФОТО

На Волині на базі ДП «СЛАП Ратнеагроліс» відбулася виїзна нарада-семінар головних інженерів та інженерів з охорони праці державних лісомисливських господарств. Під час заходу обговорили питання охорони праці та дотримання  заходів безпеки усіма працівниками.

Її провели заступник начальника Волинського ОУЛМГ Олександр Рибчинський та головний спеціаліст відділу використання лісових ресурсів управління Олександр Боровицький, – повідомляють у прес-службі лісівників.

Під час заходу розглянули питання про «Огляд та дотримання вимог при лісозаготівельному виробництві та на проміжних лісоскладах ДП «СЛАП «Ратнеагроліс»,  «Стан охорони праці на підпорядкованих підприємствах області» та «Виконання завдань виробничої програми березня 2019 року».

Розпочалася нарада  з огляду новозбудованої центральної садиби ДП СЛАП «Ратнеагроліс», знайомства з облаштуванням робочих місць працівників, оформленням приміщень, у тому числі кабінету з охорони праці, наочною документацією. 

Головне завдання – забезпечення безпеки на підприємстві та під час виконання лісозаготівельних робіт

Потім  учасники наради-семінару вирушили у Заболоттівське лісництво. Там ознайомилися з облаштуванням проміжного складу, шлях до якого прямував лісовою автомобільною дорогою, збудованою підприємством. Також побували на лісозаготівельній ділянці, де ведеться рубка головного користування.

Головним питанням цього практичного туру було вивчення досвіду з організації безпекових заходів та стану охорони праці на підприємстві, зокрема, й під час виконання підготовчих та лісозаготівельних робіт. Головний інженер та інженер з охорони праці ДП «Ратнеагроліс» Сергій Петрук та Анатолій Куцевич продемонстрували будиночок для лісозаготівельної бригади, де можна перечекати негоду, відпочити, пообідати, оглянули місце для ремонту та заправки бензопил, наочну та техногогічну документацію, саму лісосічну ділянку, де ведеться валка лісу.

Інженери  могли ознайомитися з організацією там верхнього складу, роботою трелювального трактора, поговорити про особливості забезпечення засобами колективного та індивідуального захисту, технічне оснащення та безпекові особливості роботи вальників лісу, поспілкувалися з членами лісорубної бригади, лісничим та майстрами лісу.

Минулоріч провели 27 перевірок лісопідприємств

В  адміністративному приміщенні ДП «Ратнівське ЛМГ» відбулася заключна частина наради-семінару. Її відкрив заступник начальника управління Олександр Рибчинський. Він акцентував, що безпека працівників, організація їх робочих місць, побуту, відпочинку, проходження навчання та інструктажів має бути серед першочергових питань керівництва лісогосподарських підприємств.

Головний спеціаліст відділу використання лісових ресурсів Волинського ОУЛМГ Олександр Боровицький зазначив, що минулого року працівники служби охорони праці управління спільно з обласною організацією профспілки працівників лісового господарства провели 27 виїздів на лісопідприємства, під час яких  перевіряли наявність та дотримання інструкцій з охорони праці, технологічних процесів, санітарно-гігієнічні умови виробничих територій, санітарно-побутові умови працівників, стан лісових автомобільних доріг, виробничих територій підприємств,  технічний стан машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

Особлива увага зверталася на дотримання вимог експлуатації вантажопідіймальних кранів, підіймальних пристроїв та обладнання, що працює під тиском, також стан будівель та споруд, пожежну безпеку та дотримання вимог технічної експлуатації електроустановок споживачів.

Виявили 2565 порушень,  23 посадові особи отримали догани, 5 – звільнено

За результатами виявлених недоліків проведено 4 засідання комісії оперативного адміністративно-громадського контролю за станом охорони праці. Ще 806 обстежень нормативно-правових актів стану охорони праці, під час яких виявлено 2565 порушень які було усунено, призупинено роботу 65 одиниць обладнання, 23 пристосування та 39 технологічних процесів, провели самі служби охорони праці підприємств. За порушення вимог нормативно-правових актів з питань з охорони праці 23 посадові особи отримали догани, 5 – звільнено, догани винесено і 5 робітникам, ще 2 звільнено.

Олександр Боровицький зауважив, що питання охорони праці – під особистим контролем начальника Волинського ОУЛМГ Олександра Кватирка та його заступників. Наголосив, що працівники підприємств безкоштовно забезпечуються спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального захисту, на придбання яких торік витрачено 3 млн 101 тис. грн.

Відповідно до ст.. 166 КЗпП України на роботах із шкідливими умовами праці працівникам підприємств видаються безкоштовно за встановленими нормами молоко чи рівноцінні харчові продукти, на які витрачено 49 тис. грн. Дієвим механізмом профілактики травматизму залишається цільове навчання, проведення семінарів та оглядів-конкурсів, на що витрачено 900 тис. грн.

Торік за всіма джерелами фінансування на охорону праці витрачено 15 млн 764 тис

Також акцентував, що на обов’язкові попередні, періодичні і позапланові медичні огляди працівників, зайнятих на важких роботах, роботах з небезпечними чи шкідливими умовами праці, торік виділено 152 тис. грн, а за всіма джерелами фінансування на охорону праці витрачено 15 млн 764 тис. грн, що на одного працюючого становить 4 тис. 983 грн.

Було також обговорено основні завдання роботи з питань охорони праці в управління та підпорядкованих підприємств на 2019 рік. Серед них –проведення на належному рівні профілактики роботи щодо попередження виробничого травматизму; ідентифікація небезпек та оцінка ризиків на робочих місцях, постійне вдосконалення технологічних процесів; виконання комплексних заходів по досягненню встановлених нормативів безпеки, гігієни праці і виробничого середовища на основі управління ризиками; підвищення існуючого рівня стану охорони праці; попередження випадків виробничого травматизму, професійних захворювань і аварій.

Ця нарада-семінар стала своєрідним підсумковим етапом роботи інженерів лісопідприємств  за перший квартал 2019 року та підготовкою до Всесвітнього дня охорони праці.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку – пожежа на автостоянці. ФОТО
Наступна новина З квітня на Волині заборонять ловити рибу
Останні новини
Схожі новини