«На нас плюють» VS «державницька позиція». Репортаж з мітингу громад під Волинською ОДА

«На нас плюють» VS «державницька позиція». Репортаж з мітингу громад під Волинською ОДА

Мітинг закінчився. На бетонний постамент знаку борцям за волю перед ОДА сперся 10-річний хлопчина. Він примружився і дивився у натовп з плакатами. Щойно двоє з людей обернулися і стрімко пішли в стіни будівлі позаду. А серед мас хтось ще  голосно виливав душу в мікрофон.

Він краєм вуха слухав. Але думав, видно, про своє.

У нього на кофті написано «Gamer». Йому 9-10, але він вже здогадується, що бувають ...дорослі ігри.

І дорослі ігри іноді змушують людей виходити на бруківку. Таку, як тут.

 *  *  *

Коли на майдані – дорослі ігри...

4 червня. У 4 волинських ОТГ не стихають бунти. З дня у день нові мітинги. Перекривають дороги, проводять акції, їздять під кабміни і носять свої плакати під вікна ОДА, які промовисто мовчать.

І поки в кабінетах за тими вікнами хтось, може, іронічно посміхається (може – боїться), невдоволення наростає.

У натовпі під стінами Волинської ОДА на мітингу громад вперто доводять, що перспективний план формування територій області затвердили, їх не почувши і їм на шкоду. Все різкішими стають голоси. Тут Гуто-Боровенська, Заборольська, Княгининівська, Зарічанська ОТГ.

Поліція. Люди. Плакати. Літо-2020

Хто бачив цю площу в 2013-2014-му, той розуміє, що ніколи не знаєш, що може спровокувати кардинальні зміни у тих мовчазних кабінетах за вікнами вгорі.

«Вийдіть поспілкуйтеся! Ми хочемо почути вашу позицію! Тому що були прийняті рішення кулуарно, не були враховані рішення, прийняті радами ОТГ. Позиція обласної адміністрації нам не до кінця зрозуміла. Тому що будь-яка реформа потребує фінансування, ами не знаємо, чи  будуть громади, які укрупнюватимуться, отримувати якесь фінансування на розвиток. Зараз місто Луцьк має великі проблеми з фінансами, вони забирають кошти з бюджету розвитку через недофінансування. У нас нема розуміння ситуації. Ми хотіли б почути це від влади, яка представляє тут президента Зеленського. Він гарно вміє грати на роялі, але ОТГ – це не клавіші», - каже Олег Бондарук, він перший взяв мікрофона.

Говорить про те, що громади, які обурені рішенням держави про приєднання їх до інших ОТГ, налаштовані зривати вибори (а вони в жовтні). Люди просять прийняти «логічне рішення».

Олег Бондарук

А зі сторони ОДА поки тільки – некваплива цікавість

«Ми не хочемо їздити в районну раду і виклянчувати копійки. Ми хочемо самі розпоряджатися коштами бюджетів. Почуйте нас. Ми готові до діалогу», - такими словами Бондарук ретранслює думки громади, яка стоїть за його спиною.

Люди тим часом постійно підходять. Дехто з прапорами. Дехто у вишиванці. Дружньою колоною з плакатами та стягом громади йдуть на свій малий майдан княгининівці.

Неспокійні представники Гуто-Боровенської громади. Вона зовсім недавно об’єднала віддалені поліські села. Зовсім недавно зрозуміла, що ж таке «не клянчити копійки».

«Друзі, ви маєте розуміти, що цю проблему створили наші місцеві князьки, так звані народні депутати від Волині. Оці люди і заколотили оте, що ми з вами маємо. Якщо проаналізувати: тут є 4 наших ОТГ, ми з вами об’єдналися (кожен окремо) за законом, який був прийнятий в 2014-2015 році. Вони всі сиділи, дивилися нам в очі і казали, що нам треба об’єднатися, тому що нам буде краще, бо разом ми є сила. І ми так зробили. А далі вони вносять зміни до законів, які надають можливість одному чоловіку, який не виходить сюди і ховається, робити перспективний план і подавати на Київ!» - тлумачить у мікрофон депутат Заборольської ОТГ юрист Олександр Озеруга.

Олександр Озеруга

Він апелює до вікон, за якими мали б «чути» ці слова голова ОДА і його команда.

Він згадує екс-голову ОДА волинянина Бориса Клімчука і закликає взяти з нього приклад.

Згадує, що це не «Клімчука поставили тут на коліна», на цьому майдані, а він сам вийшов до людей і став на коліна в дуже гарячий момент, просити пробачення, що цей момент допустив.

Схоже, це та сама «бойова» колонка,
яка часом буває на сесіях Луцькради)
Обурення

«Хай би сказав: «Нічого не можу змінити, люди добрі. Але ми - з вами!». Знаєте, що обурює? Тут один в Києві міст хотів взірвати – всі понаїжджали з камерами, показують його.... А в нас  збурилися чотири громади, уже цілий тиждень виходимо з мітингами, доводячи незгідність свою, – ніхто не покаже! Тепер про Зеленського. Я сам за нього голосував. Простіть, мені соромно...» - продовжує Озерук.

Десь за хвилин 20 з ОДА вийшло троє людей: заступник голови облдержадміністрації Анатолій Костик, преставниця відділу регіональної політики та з питань децентралізації Ірина Лебедюк та Оксана Прокопчук, яка відповідає за роботу з медіа.

Це помічають мітингарі.

«Іде, може, хтось? Ну слава Богу, що хтось іде», - Олександр поступається місцем «під мікрофоном».

«На амбразуру»: Анатолій Костик та Ірина Лебедюк
Замначальника поліції Волині Сергій Козак теж традиційно тут

У натовпі чути: «вони ж на роботі», «даааа, а ми ж безплатно стоїмо»... Анатолій Костик починає з того, що каже: він – «не фахівець у тих питаннях», а вийшов тому, що всі працюють, а він один на місці.

«Бачу знайомі обличчя. Ми неодноразово зустрічалися і обговорювали наші питання. На сьогоднішній день 13 травня 2020 року було затверджено перспективний план. Так, є незгідні. Однак на сьогодні у нас є державницька позиція, згідно якої саме і вирішили об’єднати громади: Заборольську і Княгининівську до Луцької ОТГ, Гуто-Боровенську до Камінь-Каширської...» - пояснює Ірина Лебедюк.

Їх ніхто не питав, кажуть вони у відповідь.

 «А я – людина, людина я!» - зривається хтось у натовпі.

«На нас плюють». «Нас не чують». «Як будто ми ніхто»...

І в прихильників «державницької позиції» аргументів на це не знайшлося. Хіба – варіант послатися на розпорядження Кабміну і «послати» людей до суду, бо вони мають таке право.

«У мене все», - каже Ірина Лебедюк.

Громада з плакатами виявилася «підкованою» і почала вимагати створити робочу групу, бо тільки ОДА може внести подати зміни в перспективний план (щодо 4-х незгідних громад Волині) через протокол розбіжностей, який будуть розглядати при прийняття рішення про адміністративно-територіальний устрій, наголосила Анна Войтюк, депутат Княгининівської ОТГ .

Обличчя протесту. 4 червня

Коли буде створена робоча група і хто до неї увійде? Люди так і не почули. У них взяли підготовлені звернення. Анатолій Костик пообіцяв передати їх голові ОДА.

«Я директор школи, учасник АТО. Я – доброволець. У мене 4 дітей. Я 13 місяців воював на Сході. Я пройшов багато чого. Так, я голосував за Зеленського. Я просто був проти Порошенка. Ми недовго у Гуто-Боровенській ОТГ, але я бачу результат. Я не ходжу, не прошу, не кланяюся, не вимолюю: «Дайте мені щось в школу, бо мені там треба замок замінити чи лампочку купити!». Ми, директори шкіл, були хуже завгоспів! Вимолювали, просили ті гроші, на цвяха нещасного ніде не знайдеш! А тепер питання вирішується просто. Телефонуєш і кажеш, що треба. Ви мені поясніть: зараз нас примусово приєднають назад і мені далі ходити кланятися? Далі?» - запитує директор школи із Великого Обзира Юрій Босак.

Навіть не аплодували. Завмерли.

Юрій Босак: «Не хочу клянчити копійки»
То вже – не сопрано...

Його підтримав голова Гуто-Боровенської ОТГ Михайло Оліферчук.

«Так сталося, що ми мусимо захищати свої інтереси. Вони порушили все: Конституцію, закони, а сьогодні пояснюють, що це не ми, а вони нас добровільно приєднують. Прийшла банда, шановні. Банда прийшла до влади на всіх рівнях, починаючи з області, і зайняла антинародну позицію. Бо не має так бути, щоб народ протестував. Довели нас до об’єднання – і не майте до нас діла. Ми попрацюємо 5-6 років – і побачимо. Ми приєднаємося, якщо це буде добре. Але я знаю, що цього не буде ніколи. Бо ми довго були під районом – і нічого не мали. А ви зробили хаос. Ви займаєте «державницьку позицію». А ми що проти держави? Але ви бачите: на нас не звертають уваги. Як будто ми ніхто.. - констатує Михайло Оліферчук. Чиновник, який зважується на такі тверді слова.

До речі, у нього за спиною теж АТО.

Михайло Оліферчук

Було б добре, аби йому було кому відповісти на ці питання. Але у відповідь наразі – тиша. Може, поки – тиша.

«Обіцяю вам, що я ці звернення передам особисто губернаторові. Яке він рішення прийме, я вам повідомлю. Я думаю, він у нас людина розумна – і прийме розумне рішення», - підсумував Анатолій Костик.

На тому представники влади пішли у свої кабінети зі зверненнями в руках. А люди з громад почали згортати плакати. Акуратно. Вони їм, видно, ще знадобляться.

P. S...

«Передайте тому, хто не вийшов: якщо ви не зберете до завтра робочу групу з цих питань, то я перший стану і перекрию дорогу, щоб на сміттєзвалище в Брищі з Луцька не завозили сміття. Шановні, повірте, іншим шляхом ми нічого не доб’ємося. Вони на нас просто плюють. Є пані Ірина, є Анатолій Костик, яких я поважаю, бо то не вони мають наші звернення до Києва надсилати, вони вийшли до нас, бо вони просто роблять свою роботу. Але ми то виховані, ми будемо перекривати сміттєзвалище законно, ми подали позов до суду. Пам’ятайте: вони прислухаються тоді, коли наступимо їм на мозоля - на ці слова Олександра Озеруги мітинг відгукнувся оплесками.

А чим ближче до жовтня, тим болючішими стають мозолі.

Чекаємо, чим їх будуть «лікувати».

Текст і фото: Олена ЛІВІЦЬКА

4 червня. Під ОДА

Неспокійно в 4-х громадах
І поліції – робота
З гаслами
З проханнями

...І з вимогами!

В ОДА обіцяють «розумне рішення»
Звернення однієї з громад

Мітингували добру годину
А деякі обласні обранці проходили повз...

У 4-х громадах чекатимуть.
Тепер, кажуть, слово за ОДА
А ні – обіцяють перекрити дорогу на міське сміттєзвалище в Брищі

Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку сільськогосподарські ярмарки працюватимуть лише у двох місцях
Наступна новина У Луцьку вже у 210 людей знайшли коронавірус
Останні новини
Схожі новини