На що перетворять архітектурну пам’ятку у Луцьку?

На що перетворять архітектурну пам’ятку у Луцьку?

Подальша доля історичної пам’ятки «Монастиря бригідок» у Луцьку досі залишається не вирішеною. Про це стало відомо у п’ятницю, 9 лютого, під час круглого столу щодо ситуації, яка склалася внаслідок проведення ремонтних робіт на пам’ятці національного значення, де раніше була розміщена луцька в’язниця.

Участь у заході брали громадські активісти, краєзнавці, представники Волинської єпархії УПЦ КП, небайдужі лучани.

Уже довгий час пам’ятку реставрують, а згодом там планують облаштувати хостел.

Депутат Павло Данильчук показав фото, на яких зображені ремонтні роботи, які там проводяться. Він зазначив, що так проходить процес «реставрації», яка насправді руйнує «Монастир бригідок». Замовником вищезгаданих робіт є Волинська єпархія УПЦ КП.

Частина учасників заходу побачили у цьому пряме нищення національної пам’ятки, проте інша частина аудиторії загрози та нищення колишньої в’язниці не помітила.

«Я був не один раз на об’єкті. Наруги та нищення пам’ятки немає. Звинувачення безпідставні. Шкоди пам’ятці не завдано. Монастир перебудували у в’язницю, потім її також перебудували у музичне училище і камери порозбивали ще раніше» , – запевнив начальник відділу охорони культурної спадщини управління культури Петро Троневич.

Представник Волинської єпархії УПЦ КП Надія Мироненко зазначила, що з документами та дозволами все в порядку.

«Це є державна власність, представником якої є облдержадміністрація в особі управління культури, яке і погодило всі належні папери. Ремонтно-реставраційні роботи здійснює ТзОВ «Житлобуд-2», яке має відповідні ліцензії», – зазначила Надія Мироненко.

Висловився з цього приводу і місцевий історик та краєзнавець Ігор Левчук. Чоловік зауважив, що Луцьк має величезну трагедію, бо на людських кістках будуються провокативні об’єкти. А це неприпустимо.

У підсумку, організатори зустрічі пообіцяли ініціювати групу, яка повинна перевірити всю документацію та подальші роботи у приміщенні колишньої в’язниці. 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина В Україні зафіксували новий різновид кору
Наступна новина Бюджет Луцька: поки без розвитку. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини