На Шацьких озерах росте одна із найстаріших рослин планети

На Шацьких озерах росте одна із найстаріших рослин планети

Тихі води синьооких Шацьких озер, починаючи з травня по серпень, рясніють яскравими жовтими сонечками, це цвітуть чаруючі глечики жовті.

Про жовтогарячу окрасу озерних плес пишуть на Фейсбук сторінці Шацького національного природного парку.

Глечики жовті (Nuphar lutea (L.) Smith) або лата́ття жовте багаторічна водна трав’яниста рослина родини лататтєвих. Прикріплена до ґрунту грубим горизонтальним кореневищем до 10 м завдовжки й від 5 до 15 см завтовшки. Надводне листя плаваюче, шкірясте, серцеподібне, 15-19 см у діаметрі. Квіти одиничні, великі, жовті, запашні, 4-5 см у діаметрі. Плід до 10 см, гладенька, грушоподібна коробочка, яка нагадує глечик. Звідси й походить назва рослини.

Наявність у воді жовтих глечиків це індикатор стану водойми. А рибалки знають напевне: там, де ростуть ці квіти, зазвичай водиться риба.

А ще латаття — не лише красива квітка, вона використовується у народній медицині. Взагалі ж глечики жовті, як і більшість інших водяних рослин, належать до найстаріших рослин планети, що з’явилися на Землі мільйони років тому.

Ця рослина занесена до Зеленої книги України, куди входять рослини рідкісні і такі, що перебувають під загрозою зникнення, та типові природні рослинні угруповання, які підлягають охороні на всій території України, і через бездумне ставлення людини, знищення середовища, в якому водні рослини почуваються добре, ці квіти зрештою можуть стати рідкістю.

Милуйтесь та насолоджуйтеся красою природи, відпочиваючи біля озера з розсипом квітів, що нагадують маленькі сонечка на водяній гладі.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Бійці з Волині показати роботу FPV-дрона на Луганщині
Наступна новина У далекобійників на Волині вилучили 400 коробок електронних сигарет
Останні новини
Схожі новини