На скільки знижується ефективність вакцини Pfizer за пів року. Відповідь науковців

На скільки знижується ефективність вакцини Pfizer за пів року. Відповідь науковців
Фото ілюстративне

Ефективність вакцини проти коронавірусу від компаній Pfizer та BioNTech за 6 місяців знижується з 96% до 84%. Однак навіть через пів року препарат на 97% захищає від ускладнень COVID-19.

Про це свідчить препринт дослідження, про яке пише видання The Hill, – пояснює Громадське.

Науковці з'ясували, що найбільш ефективною вакцина від Pfizer та BioNTech є протягом двох місяців після введення другої дози — на понад 96%.

Однак ефективність препарату поступово знижувалася — приблизно на 6% кожні два місяці. Через пів року вакцина залишалася ефективною на 83,7%.

Читайте також: Маски не скасовують, але вводять QR-код: протиковідні плани МОЗ

Дослідники продовжать спостерігати за учасниками випробування упродовж двох років. Вони хочуть з'ясувати, чи залишатиметься препарат ефективним після тривалого періоду. 

Якщо ефективність продовжить знижуватися з нинішньою швидкістю, вона може впасти нижче 50% упродовж 18 місяців. Це означає, що людям може знадобитися ревакцинація.

У цьому випробуванні взяли участь понад 44 тисячі учасників з Південної та Північної Америк, а також Європи. Організаторами цього дослідження є самі компанії-виробники препарату. Зазначимо, що це випробування не досліджує ефективність вакцини щодо штаму «Дельта», який є більш заразним та небезпечним.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Як вибрати планування квартири? Поради від ріелтора Валерія Мусійчука
Наступна новина Депутати «Голосу» покидають партію. Що там відбувається
Останні новини
Схожі новини