На полігон у Брище приїхала перевірка. Досліджують ґрунт і воду

На полігон у Брище приїхала перевірка. Досліджують ґрунт і воду

Поблизу сміттєзвалища у селі Брище лаборанти взяли проби ґрунтів та води у колодязях жителів на вміст важких металів та пестицидів.

Про це розповіла Ольга Матящук, інспекторка з благоустрою Княгининівської громади Суспільному.

Полігон твердих побутових відходів знаходиться у Брищі. Сюди звозять сміття з обласного центру і навколишніх сіл. Комунальники пересипають непотріб та обвалюють звалище по периметру, поряд безхатьки збирають пластик у мішки.

Які проби брали?

Проби землі відбирає фахівець лабораторії моніторингу ґрунтів Віталій Онищук. Розповідає, що працюватиме біля полігону в чотирьох зонах.

«Це був тростяний бур і в мішечок відбирали ґрунт, кожен зразок – це 25-30 уколів на території, потім веземо в лабораторії на аналізи. Бур заходить на глибина 25 сантиметрів», – каже фахівець лабораторії моніторингу ґрунтів Віталій Онищук.

Завершивши відбір ґрунтів біля полігону, лаборанти та місцеві жителі пішли у сільські двори, аби брати проби води в криницях. Дорогою побачили простягнутий шланг з полігону за його межі. З нього текла рідина.

«Це фільтрат витікає – це хімічна сполука, яка обтравлює стічні води, ґрунти, яка небезпечна для населення і тваринного світу», – інспекторка з благоустрою Княгининівської ОТГ Ольга Матящук.

У селі проби води взяли у двох криницях.

Що кажуть місцеві жителі?

Місцева жителька села Юлія Герасимюк розповіла, що цю перевірку планували понад місяць. Адже, з її слів, неодноразово фіксували витоки фільтратів – речовин з полігону, за його межі. Вони забруднюють довкілля. Через сморід у селі зініціювали чергову перевірку. 

Жителька села Брище Оксана Луцюк розповідає що це криниця її куми у селі Брище, тут вода брудна, не смачна, вони свою пропускають через фільтри і міняють їх на 1,5 – 1 місяця. Дуже забивається, спочатку тече добре, а потім починає тільки капати.

Кошти на дослідження, каже Ольга Матящук, інспекторка з благоустрою Княгининівської ОТГ, виділили з бюджету громади.

Що сказала голова Княгинінівської ОТГ?

Район.Луцьк звернувся за коментарем до голови Олени Твердохліб, вона відмовилася говорити. Сказала, що проби не ті: мали відбирати фільтрати, натомість брали проби ґрунтів.

Читайте також: 

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Біль у попереку. Розбираємо види болю та сучасні методи його лікування
Наступна новина Митрополит Епіфаній заявив про остаточну ліквідацію УПЦ та УАПЦ
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні