На Волині багато дівчаток починають статеве життя у 12-13 років, - лікарка

На Волині багато дівчаток починають статеве життя у 12-13 років, - лікарка
Фото ілюстративне

На Волині частина дівчат починають статеве життя вже у 12-13 років. Відсутність захисту при цьому призводить до інфікування вірусом папіломи людини, що може бути причиною раку шийки матки.

Про це йшлося у понеділок, 21 лютого, під час круглого столу «Розвиток програм та ініціатив, спрямованих на підтримку жіночого здоров’я».

«Ранній початок статевих відносин, невикористання бар’єрних засобів контрацепції (презервативів) найчастіше призводить до інфікування вірусом папіломи людини. Серед підлітків, які ведуть статеве життя, кожен другий інфікований ВПЛ», - розповіла завідувачка Центру планування сім’ї Волинського обласного територіального медичного об’єднання захисту материнства та дитинства Наталія Ткачук.

Зі слів лікарки, причиною інфікування може бути не лише статевий акт, а й контакт статевих органів без проникнення.

Нагадаємо, через пандемію коронавірусу рак шийки матки у волинянок почали виявляти на пізніших стадіях.

Наталія Ткачук каже, що у 80% людей вірус папіломи людини за два-три роки зникає з організму. Але в тих, що лишається, може призводити до тяжких наслідків. За словами онкогінеколога Тараса Рожанського, ВПЛ є причиною 98% випадків раку шийки матки. Уникнути цього допомагає вакцинація (наразі вакцина не входить до національного календаря і не фінансується державою). Також жінкам слід проходити профілактичні огляди та ПАП-тести у гінеколога, які допомагають виявити зміни на ранніх стадіях. Зазвичай симптоми раку шийки матки з’являються вже на пізніх стадіях, коли прогнози для життя значно гірші.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Через пандемію рак у волинянок частіше знаходять на пізніх стадіях
Наступна новина Лише у 8% волинянок рак грудей знаходять на першій стадії
Останні новини
Схожі новини